Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

tirsdag den 8. marts 2016

Tingen i cellen af Dennis Jürgensen

"Døren til celle gik op og ramte væggen. En kvalmende stank af rådden fisk, tang og plumret havvand stod ud i ansigtet på father McGregory. Han stirrede ind i det dunkle kammer, hvis eneste lyskilde var en mat, orange pære i loftet. Kager af salt hang på de sønderflæsende læderpuder, som dækkede alle sider af cellen. Under rummets eneste møbel - en simpel briks - duvede et lille lys op og ned. Præsten tog sig sammen og gik ind... (fra bogens bagside)."Father McGregory bliver ringet op en tidlig morgen af et hospital. En patient ønsker at tale med ham. En patient der er mistænkt for tre grufulde mord, der skete langt ude til havs. Patienten er Simon Featherwell. Simon er ikke længere, den mand han var tidligere, og han er døden nær. Det eneste han ønsker sig er at bekende sin uskyld til en mand han stoler på, nemlig Father McGregory. Så Father McGregory lytter tålmodigt til Simons fortælling, mens gruen langsomt sniger sig ind på ham i takt med at Simons historie ser dagens lys.

Tingen i cellen er en kort bog, men hold da op hvor sker der meget på de sider. Dennis Jürgensen tager læseren med på en fængslende rundtur, der holder læseren fast i en blanding af spænding og gys. Jeg savner Jürgensens måde at skrive gys og horror på, så jeg håber han en dag vender tilbage til denne genre.

Jeg synes at Tingen i cellen har en Lovecraftiansk følelse over sig, for hvad gemmer sig egentlig i havets dyb? Findes der en skjult verden, med ældgamle afguder, der blot venter på at blive vækket, grotter med uhyggelige havuhyrer, eller undersøiske kongeriger med underskønne havfuer. Det kan man aldrig vide med 100 % sikkerhed. Og derfor er der frit spil for forfatteres fantasi, og man kan møde de mest forfærdlige og grufulde havvæsner, som man ikke ville ønske sig at få på fiskekrogen.
Bogen er samtidig også en traditionelt monsterfortælling, hvor der sker en forvandling fra mand til monster og hvor spændingen i Simons historie stiger til det uundgåelige klimaks. For intet er helt, som man forventer.

Tingen i cellen er en fin lille bog, og jeg vil anbefale den til alle der godt kan lide et lille gys.


5/5 stjerner

Tingen i cellen af Dennis Jürgensen
Forlag: Tellerup
Udgivet: 2010 (denne udgave) / oprindeligt udgivet i 1992
133 sider

Ingen kommentarer:

Send en kommentar