Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

tirsdag den 10. marts 2020

Shadow and Bone af Leigh Bardugo

"Surrounded by enemies, the once-great nation of Ravka has been torn in two by the Shadow Fold, a swath of near impenetrable darkness crawling with monsters who feast on human flesh. Now its fate may rest on the shoulders of one lonely refugee.

Alina Starkov has never been good at anything. But when her regiment is attacked on the Fold and her best friend is brutally injured, Alina reveals a dormant power that saves his life—a power that could be the key to setting her war-ravaged country free. Wrenched from everything she knows, Alina is whisked away to the royal court to be trained as a member of the Grisha, the magical elite led by the mysterious Darkling.

Yet nothing in this lavish world is what it seems. With darkness looming and an entire kingdom depending on her untamed power, Alina will have to confront the secrets of the Grisha . . . and the secrets of her heart."


Alina Starkov vokser op som forældreløs sammen med Malyen (Mal) Oretsev. De bliver hurtigt bedste venner og holder sammen i tykt og tyndt. Som børn bliver de testet for magiske kræfter, for at finde ud af om de skal være Grisha, men de dumper begge to. Som teenagere bliver de derfor sendt afsted til hæren. Men da de skal krydse det magiske og farlige Shadow Fold, bliver de angrebet af de monstre, der lever der, og noget indeni Alina bryder frem, og får vidtrækkende konsekvenser for hendes fremtid.

Jeg har i mange år haft lyst til at begynde på denne serie, som jeg både har hørt godt og mindre godt om (heldigvis dog mest godt). Men jeg har bare aldrig fået taget mig sammen, selvom jeg har ejet trilogien siden 2014. Nu bliver trilogien lavet om til en Netflix serie, og jeg vil derfor gerne have læst alle bøgerne inden tv-serien kommer.
Nu har jeg så endelig fået læst den første bog Shadow and Bone, og jeg er positiv overrasket og vil helt klart læse videre i serien.

Jeg kunne rigtig godt lide den verden som Leigh Bardugo har skabt. Inspirationen fra zarernes Rusland er gennemført og virkelig spændende. Grishaerne beskrives i starten meget mystisk, men som Alina begynder at få et indblik i deres verden, får læseren det også. Det fungere rigtig godt i romanen, men jeg håber på at der kommer endnu mere world building og at vi får endnu mere vide om Grishaerne i de næste bøger, for det vil løfte historien op på et højere niveau.
For Leigh Bardugo skriver virkelig godt, og jeg var virkelig forført af hendes fortællestemme, som er let og levende. Det er en spændende og veludført historie, som forfatteren har skruet sammen, og som kan være svær at slippe igen, når man først er blevet opslugt af historien om et land i krise og den unge kvinde fanget midt i det hele og med nogle frygtlige valg, der skal træffes.

Alina er som sådan en ganske fin karakter. Hun er den lidt stille unge kvinde, der holder sig i baggrunden, indtil en kraft bryder ud af hende, der gør at hun ikke længere kan gemme sig i skyggerne. Hun er heller ikke en perfekt karakter, hvilket jeg var vild med. Hun havde fejl og mangler, der gjorde hende både menneskelig og troværdig. Det eneste jeg ikke var så vild med, var at hun var hemmeligt forelsket i hendes bedste ven Mal, og at han selvfølgelig ikke vidste noget om det (eller opdagede det for den sags skyld). Jeg ville hellere have haft et rent platonisk venskab end en potentiel kærlighedshistorie. Det havde været meget mere interessant efter min mening.

Hvis du elsker klassisk fantasy med et russisk tvist, så skal du helt klart prøve kræfter med Shadow and Bone. Serien er også et fint sted at starte, hvis man ikke har læst særlig meget fantasy.


3,5/5 stjerner

Titel: Shadow and Bone
Forfatter: Leigh Bardugo
Serie: The Shadow and Bone Trilogy #1
Sprog: engelsk
Forlag: Henry Holt and Company
Udgivet: 5. juni 2012
ISBN: 9780805094596
Sideantal: 358

Ingen kommentarer:

Send en kommentar