Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

tirsdag den 5. maj 2020

Er du okay, Helene? af Anika Eibe

"Voldtægt. 
Jeg havde nægtet mig selv at sætte navn på det hele weekenden.
Men nu eksploderede ordet og satte verden i stå. Dræbte tiden og standsede mit åndedræt. Så kraftfuldt var det. Men det var sandt. Det var rigtigt. Han havde voldtaget mig.

Jeg tørrede næsen, og snottet trak glinsende spor over gåsehuden på min hånd. For fanden, hvor var jeg dog åndssvag! Jeg havde vel ikke været i tvivl om hvad han ville? Hvad alle ville når man kyssede til en fest, og så trak sig væk fra de andre. Det var for fanden ikke raketvidenskab.

Men hvorfor havde jeg ikke vidst ... Hvorfor havde jeg ikke forudset ...? For helvede, hvor var jeg dum! DUM! DUM! FUCKING DUM!"



Er du okay, Helene? af Anika Eibe er femte selvstændige bog i serien Er du okay?, der tager fat i nogle svære og/eller tabubelagte emner. Denne gang er vi kommet til Helenes historie, som til en fest bliver voldtaget. Det sker i 1. kapitel, og det er barsk læsning. Vi får indblik i alle hendes tanker og oplevelser under og efter voldtægten. Helene går med tanker om skyld og skam, for selv om hun sagde nej flere gange, gik hun jo selv med ham ind på værelset. Men efter et par dage tør hun sætte ord på, hvad der skete. Men vil folk tro på hende?

Karakterne står virkelig stærke i denne bog, især Helene og hendes mor. Helene er ikke bange for at sige sin mening højt, og hun pakker den bestemt ikke ind i vat. Hun har en indre styrke og selvstændighed, der virkelig kommer hende til gode efter voldtægten, hvor hendes venner begynder at vende sig imod hende. Men hun indeholder også en skrøbelighed, som hun dog ikke giver udtryk for, når hun er sammen med andre, men som vi får glimt af, når hun er alene.
Jeg var rigtig glad for at hendes mor tror på hende med det samme, og forsøger også at støtte hende. Samtidig er hun heller ikke den bedste mor, da hun for det meste enten er på den nærmeste bodega, har tømmermænd eller er sammen med en ny taberfyr. Helene har det altså ikke helt nemt, og det er nemt at se, hvorfor hun har været nødt til at udvikle en skarp tunge. Jeg kunne også rigtig godt lide hendes vrede, der kommer frem i flere situationer. Hendes liv og fremtid skal fandme ikke ødelægges selvom en idiot har forsøgt det.

Helene bliver også udsat for mobning og hængt ud på nettet, og det får forfatteren også beskrevet virkelig godt. Alle Helenes refleksioner og selvindsigt er spot on og til tider meget hjerteskærende. Men det er utrolig vigtig, at der bliver sat ord på det, for det er noget alt for mange desværre oplever. Jeg kunne rigtig godt lide at Helene også valgte at gå til politiet med den online mobning selvom det var svært og grænseoverskridende, og ikke mindst at de tog hende alvorlig og ikke bare fejede det ind under gulvtæppet.

Det eneste jeg ikke var så vild med var slutningen. Det virkelig lidt for urealistisk, der da var for mange ting, der skulle gå i hak før det kunne lade sig gøre. Til gengæld kunne jeg rigtig godt lide at Helene sagde fra over for sine venner. Det var sgu sejt gået.

Er du okay, Helene? er endnu en rigtig god bog fra Anika Eibes hånd. Den er letlæst, velskrevet, barsk og ikke mindst fængende. Jeg læste den i ét hug, men det er en historie, der bliver hos mig i meget længere tid. Det er en vigtig bog, som fortjener at blive læst.



4/5 stjerner

Titel: Er du okay, Helene?
Forfatter: Anika Eibe
Serie: Er du okay? #5
Sprog: dansk
Forlag: Tellerup
Udgivet: 19. november 2019
ISBN: 9788758836607
Sideantal: 176

Ingen kommentarer:

Send en kommentar