Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

torsdag den 6. august 2020

Den sorte enkes by af Nicole Boyle Rødtnes

"I byen Viduana lever mænd og kvinder helt adskilt. Opdelingen bevarer freden i en verden af kaos. Men ikke alle kan overholde grænsen mellem kønnene...
Clara er lige fyldt 18 år og er nu tvunget til at deltage i forplantningspligten.
Silaslever under slavelignende tilstande i mændenes kvarter. Han vil gerne ændre byen, men det kræver et ubærligt offer at få indflydelse.
Emmas mor dør, og hun må flytte ind hos sin bedstemor, den sorte enke, som regerer Viduana med hård hånd. Men Emma skjuler en hemmelighed, der kan koste hende livet.
Velkommen til Viduana, hvor forelskelse er forbudt, og ethvert forsøg på flugt straffes med døden."


Den sorte enkes by af Nicole Boyle Rødtnes er første bog i en ny dystopisk trilogi, og det er virkelig en forrygende start. Jeg kan næsten ikke vente på at bog 2 bliver udgivet.

De Store Krige hærgede i slutningen af det 22. århundrede og blev fulgt af tyverier, mord og voldtægter. Tre rige enker grundlage byen Viduana, hvor kvinder kunne leve i sikkerhed. Praktiske hensyn tvinger byen til også at lukke mænd ind, så de kan beskytte byen og tage sig af det arbejde, der ikke egner sig for kvinderne. Kvinderne og mændene lever skrapt, og der er hårde straffe til dem, der bryder byens 10 bud. Vi følger teenagerne Clara, Silas og Emma, der alle kender reglerne, men som alligevel tør drømme om et andet liv.

Jeg var ret vild med ideen om at det var kvinderne, der havde magten, og at mændene var underlagt deres herredømme. Forskellene mellem kvinder og mænd bliver beskrevet rigtig godt, og man kan mærke at forfatteren har tænkt over hver eneste detalje. Man ville måske også tro at det ville give fred og fordragelighed, når det var kvinderne, der styrede det hele, men så ville det jo ikke være en dystopisk roman, hvis det gjorde sig gældende. For byen er styret af en jernhård kontrol med meget lidt frihed, og er det fair at man skal opgive sin frihed for at være i relativ sikkerhed? Det samfund som forfatteren har bygget op er både tankevækkende og meget skræmmende.

Vi skifter løbende synsvinkel mellem Clara, Silas og Emma og det fungerer virkelig godt, da vi både får et indblik i kvindernes og mændenes verden. De er nogle sympatiske karakterer, og det er derfor let at holde med dem.

Nicole Boyle Rødtnes har ordene i sin magt, og det beviser hun endnu en gang i Den sorte enkes by. Det er en yderst velskrevet roman, og en rigtig pageturner, hvor man sidder limet til siderne.
Min eneste kritik er at handlingen gik lidt for hurtigt nogle gange, og at nogle af karakterne var lidt for tillidsfulde over for fremmede. Det var lidt vildt at tænke på, når man ser på hvilket samfund de er vokset op i. De burde have været lidt mere mistroiske efter min mening.

Den sorte enkes by er en gribende roman, og den satte virkelig tankerne i gang hos mig. Den er dyster, barsk og til tider ubehagelig, men også virkelig spændende og giver plads til et væld af følelser både hos karakterne og læseren. Elsker du dystopiske romaner med et samfundsmæssig kritik, kan jeg varmt anbefale Den sorte enkes by.



4/5 stjerner

Titel: Den sorte enkes by
Forfatter: Nicole Boyle Rødtnes
Serie: Rød og blå #1
Sprog: dansk
Forlag: Alvilda
Udgivet: 3. oktober 2019
ISBN: 9788741506074
Sideantal: 440

Ingen kommentarer:

Send en kommentar