mandag den 22. februar 2021

Du kommer med natten af Eva Munk

”Jeg kan høre havet, selvom det er flere hundrede kilometer væk. Jeg smager salt på tungen. Hører bølgerne, der bruser. Husker din latter, der forsvinder i vesterhavsvinden.
Mit ansigt rammes af bølgerne. De løber ned ad mine kinder i hjerteformede dråber.
En tåre bliver til to.
En tredje følger trop.
Den er den fjortende nat, jeg er vågnet på denne måde.”


[Bogen er en gave/anmeldereksemplar fra forfatteren/forlaget]

Du kommer med natten er Eva Munks tredje udgivelse, og ligesom hendes debut Mellem træernes grene handler den om sorg og om at miste. Men selv om det overordnet tema er det samme, er Du kommer med natten helt sin egen.

Laura mister sin mor, og sorgen og savnet er stort. Faren kæmper med sin egen sorg, og han ser derfor ikke rigtig Laura. Men som dagene og nætterne går og efterhånden som årstiderne skifter begynder Lauras minder om moren og deres forhold at strømme tilbage.

Du kommer med natten er en smuk fortælling, der bruger årstidernes skiften til at illustrere, hvordan sorg kan skifte og forandre sig. Hvordan den kommer i bølger, som havet. Hvordan det kan føles tungt det ene øjeblik og knap så tungt det næste. Ligesom det er med minder, som kan stille og roligt boble op til overfladen eller som kan overvælde og opsluge én som et stormomsust hav. 
Jeg kan rigtig godt lide at bogen indeholder så mange naturbeskrivelser, som den gør, samt at natur og årstidernes skiften har så stor rolle i at beskrive Lauras følelser og minder. Det giver Du kommer med natten en helt særlig følelsesmæssig stemning, og gør det let at leve sig ind i Lauras tanker og minder. 

Sproget er virkelig flot og let og med mange gode beskrivelser, der gør Lauras minder nærværende og troværdige. Hvilket er utrolig vigtigt, da det er Lauras minder og følelser, der driver fortællingen.
Romanen er opdelt i kapitler efter årstiderne og så er der også en kapitel om natten og om morgenen. Før hvert kapitel er der en illustration af Stinna Danger, der forestiller en strand, et hav og selvfølelig Laura. Illustrationerne passer perfekt til historien, og jeg elsker at de er holdt i blålige nuancer. Se blot den flotte forside som Stinna Danger også står bag. 

Du kommer om natten er en realistisk young adult roman, der fører dig igennem en strøm af minder. De gode og de svære. Romanen rammer lige i hjertet, og den får mine varmeste anbefalinger. 


4/5 stjerner

Titel: Du kommer med natten
Forfatter: Eva Munk // Illustrator: Stinna Danger
Serie: -
Sprog: dansk
Forlag: Forlaget Petunia
Udgivet: 22. februar 2021
ISBN: 9788794007139
Sideantal: 106

Ingen kommentarer:

Send en kommentar