torsdag den 19. september 2024

Fantasyfestival 2024


[Reklame - aktivitetsarmbånd sponsoreret af Fantasyfestivalen]

I weekenden løb årets Fantasyfestival af stablen, og som altid synes jeg at weekenden gik alt, alt for hurtigt. Nu skal jeg lige vende mig til at det er hverdag igen, men heldigvis er magien jo ikke længere væk end jeg kan læse nogle af de utallige fantasyromaner, som jeg har stående på reolen. (Skal også lige have fundet plads til alle de bøger, som jeg fik købt i løbet af weekenden).
Årets temaer var portaler, men jeg fik faktisk ikke lige hørt et foredrag om portaler. Til gengæld fik jeg hørt nogle andre foredrag, som var rigtig gode.
I år havde jeg med vilje sat lidt færre foredrag på min liste, så jeg havde lidt bedre tid til at nyde stemningen og få snakket med forfattere, forlag og bogbloggere, og det fungerede rigtig godt.
Jeg var afsted både lørdag og søndag, men jeg tog dog lidt før hjem om søndagen, da det tager over 4,5 timer med offentlig transport.


LØRDAG

Jeg brugte de første par timer på at gå rundt blandt standene for at, hvad de havde at byde på. Her faldt jeg i snak med forskellige mennesker og fik også foretaget nogle indkøb.


Det første programpunkt jeg oplevede var Dansk Fantasy Pris, hvor jeg har været en del af bogbloggerpanelet. I år var jeg ikke forsinket, og kom i så god tid at jeg fik en plads forrest.

Årets danske fantasyforside gik til Sanjategnet af Majbrit Ravnholt Cramer | Omslag af Kat Weber-Hansen.

Årets danske fantasydebut gik til Istårnet – Istårnet og de syv lys 1 af J. Harris Hatt

Årets danske fantasybog gik til Det lysende hjerte – Tavse verdener 3 af Boris Hansen

Stort tillykke til alle vinderne og de nominerede!


Dernæst ville jeg gerne have set foredraget om Hekseri, men da jeg kom var alle pladserne optaget, så i stedet for snakkede jeg med forfattere, og var også et smut forbi mit hotel, så jeg kunne komme af med nogle af mine køb.
Mit næste foredrag blev derfor Romantasy, som var en paneldebat mellem Louise H.A. Trankjær, Ulrika Louise Bjerregaard og Sidsel Katrine Slej. Samtalen blev moderet af Line Dalbro Schaumann.
Panelet kom vidt omkring, og det var en interessant snak de havde imellem dem.


Mit sidste programpunkt for dagen var Evelyn Skye som blev interviewet af Taran Matharu, og det var virkelig spændende. De var sjove og kom med nogle rigtig interessante historier.


SØNDAG


Om søndagen havde jeg kun to ting på programmet, og den første var Skriv aldrig fantasy med Nanna Foss og Boris Hansen. Det var mega underholdende at høre de to forfatteres grunde til, hvorfor man ikke skal skrive fantasy.


Mit andet foredrag var Witcheren, monstrene og slavisk overtro med oversætteren Rune Brandt Larsen, som fortalte om nogle af de forskellige monstre, som forfatteren Sapkowski har inkluderet i serien. Oplægget gav mig lyst til at læse videre i serien, så det skal jeg vist have kigget på ved lejlighed.

Derefter tog jeg en sidste runde, hvor jeg fik hilst på Teddy Vork (læs hans nyeste bog Forglemmigej!), og så vendte jeg næsen hjemad.
Det var en rigtig fed og hyggelig weekend, og jeg glæder mig allerede meget til næste år!


BOOKHAUL

I år fik jeg slæbt 19 titler hjem. Jeg kom dog til at købe en bog, som jeg for længe siden har bestilt i en speciel edition udgave (som jeg ikke har modtaget endnu), men det er jo hvad der kan ske.


Jeg har inddelt bøgerne efter, hvilke stande jeg har købt dem ved.


Ligesom sidste år købte jeg størstedelen af mine bøger fra Fantasts stand. Jeg har fokuseret en del på horror i år, men jeg kunne have slæbt så mange flere hjem, hvis de havde kunnet være i min kuffert. Men ak, det blev "kun" til 8, som var: Court of the Undying Seasons af A.M. Strickland, Witch King af Martha Wells, Bloom af Delilah S. Dawson, Alley af Junji Ito, A House with Good Bones af T. Kingfisher, Dreadful af Caitlin Rozakis, Everything the Darkness Eats af Eric LaRocca samt The Trees Grew Because I Bled There af Eric LaRocca.


Buens Bogcafé havde en stand for først gang, og der slæbte jeg 5 bøger med fra, som var Otherwordly af F.T. Lukens, Upright Women Wanted af Sarah Gailey, The Coldest Touch af Isabel Sterling, No Gods, No Monsters af Cadwell Turnbull samt Youngblood af Sasha Laurens.


Jeg købte også bøger fra nogle andre stande:
Fra Turbine købte jeg I den mørke skov af Gry Kappel Jensen.
Metallicus af Ruben Greis er et anmeldereksemplar fra Calibat.
Impossible Creatures - begyndelsen af Katherine Rundell har jeg haft et godt øje til længe, og den var ikke særlig dyr på Politikens Forlag.
Fra Hi Reader købte jeg Maskespil af Anne Toftdahl-Olesen og Kira Axelsen, som skulle handle om vampyrer, og jeg har altså en ting for vampyrer.


Fra HUF købte jeg to af noveller - En skæbnesvanger nat af Karina M. Frederiksen, som har bogbloggen Rina's bogblog samt Jeg nægter at dø igen af Martha Schou, som jeg sad ved siden af til et foredrag.

torsdag den 12. september 2024

Nye bøger #106 - tilføjelser i august


[Indeholder anmeldereksemplarer]

August bød på 10 nye tilføjelser til reolen. De er en blanding af anmeldereksemplarer og subscriptions boxes. Jeg har forsøgt at holde lidt igen, da det lige om lidt er Fantasyfestival (hvor jeg også skal forsøge at holde igen...), og derudover er jeg ved at lave en liste over nogle af udgivelser, der kommer i efteråret, som jeg gerne vil læse.
Lad os starte med anmeldereksemplarerne.


Pramdrageren af Martin Wangsgaard Jürgensen & Jacob Holm Krogsøe er duoens tredje udgivelse sammen, og det er en historisk roman med et twist, og så foregår den i Randers. Bogen er modtaget fra 2 Feet Entertainment.
Forglemmigej er Teddy Vorks nyeste udgivelse, og jeg glæder mig til at sætte tænderne i den, når aftnerne bliver mørkere og længere, for jeg ved at der er garanti for et godt og stemningsfuld gys. Bogen er modtaget fra Kandor.


Jeg modtog en pakke med fire bøger fra Calibat.
Jeg havde kun forventet Madeleine og alt det der kunne gå galt - begyndelsen af Eva Munk, som jeg glæder mig utrolig meget til at læse.
Men pakken indeholdte også følgende børnebøger:
Katten, der ville skide på det hele af Emil Blichfeldt & Tom Kristensen, Arl møder Pirk af Camilla Wandahl & Bjørk Matias Friis samt Robotben på afveje af René Toft.


Jeg vil slutte af med de fire bøger, som jeg har modtaget fra Illumicrate og FairyLoot. To af dem havde jeg hørt om før, og jeg havde dem allerede på min tbrliste, så det var fedt at de månedens udvalgt. De to andre havde jeg ikke hørt om før, men de lyder spændende, og som altid er der jo kælet for detaljerne.

Bøgerne var The Phoenix Keeper af S. A. MacLean, Mistress of Lies af K.M. Enright, Long Live Evil Sarah Rees Brennan samt The Eyes Are the Best Part af Monika Kim.

tirsdag den 10. september 2024

Program for Fantasyfestival 2024


September er lig med Fantasyfestival for mig og mange andre nørder, og lige om lidt slår Esbjerg Bibliotek dørene op til dette års udgave. I år er temaet Portaler, og jeg glæder mig til at se, hvordan det bliver udfoldet i løbet af festivalen.

Jeg har som altid nærstuderet programmet, men i år vil jeg altså prøve at give mig selv noget mere luft, så jeg kan gå rundt og nyde stemningen. Det ser måske ikke sådan ud, når man ser mit program for især lørdag, men jeg har ikke lyst til at blæse rundt for at nå det hele, så jeg prioriterer de foredrag, hvor jeg har bestilt billet (*), samt uddelingen af Dansk Fantasy Pris. Jeg vil selvfølgelig også gerne nå de andre foredrag, for de lyder spændende, men nu for vi at se, hvad der kommer til at ske i weekenden.


LØRDAG
10.30-10.45: Åbningstale - Fortællertrappen (Bibliotek)
11.00-11.30: Under motorhjelmen på arbejdet med De glemte vogtere - Monsterarkivet (Esbjerg Byhistoriske Arkiv)
12:30-13:00: Dansk Fantasy Pris - Fortællertrappen (Bibliotek)
13:15-14:00: Hekseri: Den store bog om magi - Mørkekammeret (Huset)
14:15-15.15: Romantasy - Vanaheim (Esbjerg Museum)*
15:45-16:30: Evelyn Skye - Alkymistens Tårnværelse (Biblioteket)*


SØNDAG
10.30-11.15: Skriv aldrig fantasy - Mødesalen (Musikhuset Esbjerg)*
12.30-13.15: Witcheren, monstrene og slavisk overtro - Magiarkivet (Esbjerg Byhistoriske Arkiv)


Ses vi til Fantasyfestivalen?

torsdag den 5. september 2024

Stridsmand af Jacob Hedegaard Pedersen

"Storstad har været belejret i årevis. Byens indbyggere har længe dukket hovederne og frygtet det værste. Sult og sygdom hærger. Belejrerne har ligeledes problemer. Lediggang og skørlevned gør tiden lang og slagsmålene mange.

Derfor beordrer bjergmændenes leder, Vigfus Folkvard, belejringen afsluttet efter midvinternatten. Storstad skal stormes, byens modstand knuses. Indenfor murene arbejder Aliestors Orden for at holde angriberne ude, mens de desperat håber på at blive undsat.

Flere fremmede er på vej mod byen, hver især af deres egne grunde. En mand med en bjørn, en sørgende dværg og et muntert drikkelaug er blot nogle af dem, der søger mod kampens midte."


Krigsmager ○ 

Stridsmand er andet bind i trilogien Krigen, hvor krigens væsen bliver undersøgt fra forskellige vinkler. Jeg var ikke så begejstret for den første bog, Krigsmager, og var derfor meget spændt på om 2'eren ville falde mere i min smag. Og det gjorde den - til dels.

Der også gået et stykke tid fra slutningen af første bog og til starten af anden. Det vigtigste er, at Guderne nu går rundt i Verdenen og krigen nærmer sig fra flere fronter, og påvirker flere forskellige folkeslag. Det er den klassiske kamp mellem de gode og de onde, men det er bare ikke helt nemt at finde ud af, hvem der er hvem.

I romanen møder vi en ny række karakterer, hvor nogle af dem har været hovedpersoner og bipersoner i den første bog, mens andre er helt nye bekendtskaber. Dværgen Wilhelmina var min yndlingskarakter fra 1éren, men hun er desværre ikke med (af grunde jeg ikke kan afsløre uden af spoile). Og desværre var der ikke rigtig nogle af de nye hovedpersoner, der rigtig fangende min interesse. 
Vi følger dværgen Birge, ridderen Honsour, munken Albrecht sammen med hans drikkelaug, Sofran der har tilknytning til bjergmændene, ridderen Löfsticke samt den mystiske Sædemand.

Honsours kapitler fandt jeg meget langtrukne. I det første af hans kapitler, bliver det beskrevet, hvordan han forelsker sig i en kvinde, som sidenhen rejser væk. Han tager derfor ud på en rejse for at finde hende igen og erklære sin store kærlighed. Jeg fandt det kedeligt og urelevant. Jeg havde ikke brug for en kærlighedshistorie midt i al krigen.
Den anden ridder, Löfsticke, var arrogant og bedrevidende. Han gik ikke særlig meget op i at tage hånd om andre folks lidelser, og var mildest talt ikke særlig ridderlig.
Sofrans historie og jagt på Birge var til gengæld mere interessant. Birge havde slet ikke samme rygrad som Wilhelmina, og han traf nogle sjove valg undervejs.
Albrecht og drikkelauget havde deres øjeblikke, men mosescenen var jeg ikke så vild med.
Jeg kunne godt have tænkt mig at der havde været nogle flere kapitler med guderne, nu hvor de kan gå rundt i Verdenen. De var nærmest ikke med, hvilken jeg synes var en stor skam for handlingen. Det kunne have været rigtig interessant at følge de forskellige guders færden. Jeg håber, det bliver anderledes i den sidste bog.

Ligesom med 1'eren synes jeg tempoet i handlingen er alt for langsomt. Bevares der sker ting og sager hele tiden, og der var nogle scener, som jeg synes var meget fede, men jeg kunne godt have tænkt mig noget mere fremdrift. Igen bliver det lidt af en kamp, at tygge sig igennem 600+ sider.
Til gengæld var jeg glad for at der ikke var særlig mange voldtægter med i denne bog. Fortællingen har stadig sine mørke og brutale øjeblikke, men det var rart ikke at få overgreb smidt i ansigtet i tide og utide.   

Stridsmand er en fin efterfølger til Krigsmager. Jeg var i hvert fald bedre underholdt denne gang, selvom jeg stadig finder handlingen en smule langtrukken, men den har skam også sine øjeblikke. 


2,5/5 stjerner

Titel: Stridsmand
Forfatter: Jacob Hedegaard Pedersen
Serie: Krigen #2
Sprog: dansk
Forlag: Dreamlitt
Udgivet: 15. september 2023
ISBN: 9788771715446
Sideantal: 627

mandag den 2. september 2024

August 2024


Jeg startede august med at holde min sidste uges sommerferie. Det var skønt. Jeg var hjemme og besøge mine forældre, og vi var blandt andet til rovfugleshow ved Silkeborg, samt en tur på Hjerl Hede. Begge dele var gode og spændende oplevelser. Derudover gik jeg mange ture med min mor og hendes hunde, og hygget med resten af familien.
Så var det tilbage på arbejde, hvor der har været travlt med mange spændende ting. 
Mit overskud efter arbejde, har desværre ikke været så stort, så jeg er ikke kommet i mål med nogle af mine projekter endnu. Men nu håber jeg, at det er ved at vende, så jeg kan få færdiggjort nogle af mine projekter.
_________

I august læste jeg 20 bøger, hvoraf 3 af dem blev hørt som lydbøger. I alt blev det til 4.581 sider.

Månedens længste bog var Babel 570 sider, mens den korteste bog var Alene 60 sider.

Månedens bedste læseoplevelser var: 
Babel var en meget interessant læseoplevelse. Den var slet ikke som jeg havde forventet, og det var ikke en roman, jeg læste særlig hurtigt, men den bed sig fast i mig.
Middlegame og The Me You Love in the Dark var nogle gode genlæsninger. Sig det! er som sådan også en genlæsning, da jeg tidligere har læst den på engelsk, men nu er den kommet på dansk. Det er en virkelig stærk og barsk fortælling, som jeg kan anbefale.
Alva i mørket var også en interessant tegneserie, og jeg kunne rigtig godt lide det univers, som forfatteren har skabt.  

Pigen fra havet var som sådan ikke dårlig, og jeg kunne rigtig godt lide tegnestilen, men historien gik alt for hurtigt, og jeg var skuffet over at den sprang over nogle ting, som jeg gerne havde set udfoldet noget mere.

Fugl Fønix var slet ikke en bog for mig. Den var alt for overfladisk, og jeg blev aldrig fanget af den.


Serier i august: 
Færdiglæste serier:


Igangværende serier: (som enten forfatteren skriver videre på eller som er afsluttet)
Natteravn 2 af Sarah Feddersen Thomsen
Chew 1 af John Layman & Rob Guillory
Møgmis 4 af Sophie Souid & Thomas Hjorthaab
Alchemical Journeys 1 af Seanan McGuire
Lightfall 2 af Tim Probert


DNF:


Anmeldelser i august:

_________

Fantasyfestivalen nærmer sig med hastige skridt, og jeg glæder mig virkelig, virkelig meget! 
Andre planer for september er at videre med nogle af mine projekter, såsom at male min udestue færdig og få styr på mit bibliotek. Jeg vil også gerne gå nogle ture (gerne hver dag), og så har jeg selvfølgelig en stor stak bøger, som jeg gerne vil læse.   


Læste bøger:
Elena Ferrante: Forladte dage (lydbog)
Sara Ejersbo: Fugl Fønix
Majbrit Ravnholt Cramer: Sanjategnet
Sarah Feddersen Thomsen: Der er mere macchiato hvor den kommer fra (Natteravn #2)
John Layman & Rob Guillory: Taster's Choice (Chew #1)
Amal El-Mohtar & Max Gladstone: This Is How You Lose the Time War (lydbog)
Rikke Sand Andersen: Alene
Molly Knox Ostertag: Pigen fra havet
Sofie Riise Nors: Jeg var din muse
Sophie Souid & Thomas Hjorthaab: Himmel og helvede! Død som en sild! (Møgmis #4)
Aksel Studsgarth & Daniel Hansen: Alva i mørket
Laurie Halse Anderson & Emily Carroll: Sig det!
Kenneth Bøgh Andersen & Lars Gabel: Skæbnemageren
Skottie Young & Jorge Corona: The Me You Love in the Dark
Lars Kramhøft & Tom Kristensen: Fordærvet
Cecilie Blaksted: Challenge metoden
Seanan McGuire: Middlegame (Alchemical Journeys #1) (lydbog)
Haidar Ansari: Institutionaliseret
Tim Probert: I fuglens skygge (Lightfall #2)
R.F. Kuang: Babel