Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

torsdag den 15. august 2024

Slangen & Skyggeridderne af Thomas Stordal

"Den unge heks, Margo, har en speciel evne: Hun kan gøre tiden langsom. Men evnen synes ligegyldig, da den verden, hun kender, er ved at styrte i grus. Da de frygtede sjælesøgere indtager byen Bantiqa, må beboerne flygte ned i byens underjordiske system af gange. Kampen mod Varîta synes uundgåelig …

I København kæmper David en helt anden kamp mod Peter og hans slæng – og ikke mindst, en kamp mod sig selv. Da flugten fra livets skyggeside tvinger David og hans søster, Melanie, til at krybe i skjul, havner de ved et uheld midt i den krigsbesatte Bantiqa.

Skæbnen leder de tre sammen, og Margo må, sammen med David og Melanie, drage ud for at finde de mystiske Sagartanerbreve, der indeholder opskriften på fred i verden. Kan de finde brevene, før fjenden? Og er de to verdener så forskellige igen, eller har det moderne København og det gammeldags Bantiqa mere tilfælles, end man lige skulle tro?"


Jeg havde set frem til at læse Slangen & Skyggeridderne, men desværre endte det med at blive en skuffende læseoplevelse. Prologen var ellers spændende nok, men derefter gik det desværre nedad for mig.

Hovedpersonerne er Margo fra landet Umidia, og David fra København. David og lillesøsteren Melanie kommer ved et tilfælde til Umidia, hvor de bliver viklet ind i starten af en krig, hvor de sammen med Margo må flygte fra fjenderne. Jeg kom desværre aldrig rigtig ind under huden på hverken Margo eller David, og jeg endte faktisk med at blive lidt ligeglade med, hvad der skete med dem. 
Jeg forstod overhovedet ikke Margo og Kayas "forhold". Kaya tilhører en orden af kvindelige sjælesøgere, der mærker sjæle, som så bruges til hårdt arbejde. Hun kommer sammen med andre sjælesøgere til Margos by, og vil mærke indbyggerne der. Men Kaya er ikke ligesom de andre, og forsøger at hjælpe Margo. Margo er naturligvis mistroisk i starten, men lige pludselig stoler hun på Kaya - det skal fremhæves at de ikke har mødt hinanden mere end et par gange, og at det ikke været i særlig lang tid. Havde forholdet fået mere plads og tid til at udvikle sig mere naturligt, havde jeg fundet det mere troværdigt. 
Det frustrerede mig også grænseløst at Kaya midt i kamp vender sit hoved mod Margo, og væk fra den fjende, som hun står over for. Hvem tager øjnene væk fra en fjende, som er farlig og kan slå en ihjel for at smile til en person, du har kendt i meget kort tid?

Romanen har et index bagerst i bogen, hvor personer & væsner, guder & ånder, steder, profetier samt udtryk er oplistet. Det kunne have været rart, hvis man som læser, blev gjort opmærksom på at dette index eksisterede inden man gik i gang med romanen, for jeg var forvirret i starten, især da jeg stødte på de udtryk, som der bruges i Umidia. Udtrykkende dækker over helt almindelige ord, såsom dag, sekund, år, morgen, nat, kilo, meter m.m. 
Jeg kan godt forstå en fantasyforfatters lyst til at opfinde sit eget sprog, men jeg fandt det virkelig irriterende og forstyrrende for min læsning, fordi jeg skulle slå ordene op med jævne mellemrum. Jeg forstår heller ikke helt, hvorfor man har valgt så almindelige ord, for ganske vist kan Margo gøre folks tid langsommere for en stund, men udtrykkende bliver ikke brugt til det. (Sjovt nok har tid ikke et andet ord, selvom en god del af ordene er markeringer af tid). 
En anden ting, der irriterer mig ved indexet er, at der sker en del worldbuilding her, som overhovedet ikke bliver beskrevet i selve romanen. Når David og Melanie kommer til Umidia er det en oplagt mulighed at beskrive de forskellige væsner, guder m.m. der findes her, men det sker bare ikke rigtig, og når det gør er det meget vag. Generelt lader worldbuildingen meget tilbage at ønske, og det kunne have været meget rart med et kort. 

Handlingen er som sådan fin nok, men igen der var så meget andet, der trak ned for mig, at jeg til sidst også mistede interessen for den.

Slangen & Skyggeridderne var desværre ikke en bog for mig, men måske er der andre, der vil kunne lide den.


1,5/5 stjerner

Titel: Slangen & Skyggeridderne
Forfatter: Thomas Stordal
Serie: Sagartanerbrevene #1
Sprog: dansk
Forlag: Hi Reader
Udgivet: 2. maj 2024
ISBN: 9788794320412
Sideantal: 286

Ingen kommentarer:

Send en kommentar