Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

torsdag den 8. august 2024

Krigsmager af Jacob Hedegaard Pedersen

"Asp, Kragdish og Wilhelmina bliver på hver deres måde hvirvlet ind i den verdensomstyrtende og altfortærende krig, der skyller ind over verden. Deres skæbner forandres og forsegles, mens forskellige krigsmagere forsøger at etablere deres egen nye verdensorden.

Alkoholiserede og gældsatte Asp hutler sig igennem tilværelsen. Nok drømmer han om et bedre liv for sig selv og sin familie, men hans indre og ydre dæmoner driver ham til stadighed ud på tilværelsens rand.

Den unge, sværmeriske Kragdish ønsker at skabe sig et ry og omdømme, så han kan vinde den skønne Luzindjas hjerte. Han slår følge med en gruppe kampvante krigere, der på hver deres måde søger at forme ham og umærkeligt fører ham længere og længere bort fra sin elskede.

Idealistiske Wilhelmina må se sit land besat og sin regering overgive sig uden kamp, da fjendtlige tropper trænger ind over grænsen. Selvom der prædikes samarbejde og velvilje overfor besættelsesmagten af magthaverne, brænder følelsen af uretfærdighed i hende og hendes frænder, der langsomt ægger dem til modstandskamp og sabotage."


Krigsmager blev desværre ikke det episke fantasyroman, som jeg havde forventet og håbet på. Præmissen er fin, hvor der kigges nærmere på, hvordan krig påvirker et land, og de væsner der bor der. Der er fokus på krigens brutalitet, og genren er grim dark fantasy, så det er voldsomt, udpenslende og blodigt. Det har jeg som sådan ikke noget imod at læse, men det skal give mening, og ikke kun være der som chokeffekt. Jeg havde måske også håbet at nogle af karakterne blev straffet for deres handlinger, men sådan skulle det ikke være. Krigsmager er i grunden en ret mørk bog. Der er ikke rigtig noget håb eller lyspunkter.
Tempoet er meget langsomt, og jeg tror at det især er det, der trækker min læseoplevelse ned. Det går så langsomt, og det havde måske været fin, hvis bogen ikke havde været over 600 sider lang. Jeg håber, der kommer mere tempo på handlingen i den næste bog. 

Bogen har måske også mere fokus på personerne end handlingen, og synsvinklen skifter imellem mennesket Asp, bjergmanden Kragdish og dværgen Wilhelmina.
Jeg kunne slet ikke udholde Asp. Han er så fuld af selvmedlidenhed, og har så ondt af sig selv, men han gør ikke noget ved det. Han dropper ikke alkoholen eller behandler sin familie bedre, og han tager absolut ingen skyld på sig. Det er alle andres skyld at det går dårligt for ham. Han siger også, at han elsker hans kone, men han voldtager hende alligevel (og det foran børnene), og han slår hende ved flere lejligheder. Det er som om han kun kommer i tanke om sin familie, når han lige føler for det. I hans kapitler er der også meget fokus på beskrivelser af lort, opkast og lignede, og det er måske ikke lige det, jeg synes er mest spændende at læse.

Kragdishs kapitler følger hans rejse mod at blive kriger ved bjergmændene. Han er oprindelig fårehyrde og ulvetæmmer, men vil gerne skabe sig et navn. Han har dog ingen kamptræning, så det er lidt vildt at han ikke kommer til skade i sin første kamp. Jeg ved ikke rigtig, hvad jeg synes om han. Han går ikke ind for voldtægt, men han gør heller ikke noget for at forhindre hans krigskammerater i at voldtage. Jeg var heller ikke så vild med samtalerne om, hvordan voldtægt var okay, fordi det skete under krig og fordi andre jo også gør det. Generelt bliver kvinder ikke behandlet særlig godt i denne bog, men jeg havde måske håbet at flere blev straffet for deres handlinger.

Wilhelmina er den karakter, som jeg synes bedst om. Hun er stærk, modig og handlingsvillig. Hun er dværg, og krigen er allerede kommet til hendes rige. Hun kan ikke udstå bjergmændene, som dværgene nu skal "samarbejde" med (deres ledere har overgivet sig uden kamp), og hun ønsker at gøre modstand mod besættelsesmagten, og det gør hun.
Selvom jeg måske ikke var så vild med alle karakterne, så fremstod de meget levende og troværdige, selvom jeg var nok så uenig i deres beslutninger (gældende især for Asp og til dels Kragdish).

Universet er spændende, så det håber jeg bliver mere udfoldet i 2'eren. Det er som sagt en brutal historie, hvor der ikke lægges fingre imellem. Det er voldeligt og blodigt, hvor ingen kan vide sig sikker. 
Kan du godt lide grim dark fantasy, så tjek endelig dette danske bidrag ud.


2/5 stjerner

Titel: Krigsmager
Forfatter: Jacob Hedegaard Pedersen
Serie: Krigen #1
Sprog: dansk 
Forlag: Dreamlitt
Udgivet: 1. november 2018
ISBN: 9788771711615
Sideantal: 622

Ingen kommentarer:

Send en kommentar