Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

tirsdag den 27. august 2024

Brændt jord af Karen Ravn

"Pigen gik som om hun så noget i horisonten der var usynligt for andre. Vaklende som en genganger.

Højelverbonden Panthell Saphi har netop fået høsten i hus da et skæbnesvangert møde vender op og ned på hans verden. Hjemlandet Ki’heertas - der ikke har oplevet andet end fred i årtusinder – er truet af angribende mennesker. Sammen med sin bedste ven, Jilaan, og storebroren, Lethan, drager Panthell ud i en krig som hverken Ki’heertas eller han er klar til.

Højelverne venter på gudinden Halanishs indgriben, men efterhånden som krigen skrider frem, står det klart for Panthell at højelverne er overladt til at kæmpe for sig selv – og de bliver hårdt trængt af to forsmåede brødre fra nord."


Højelverfamilien Saphi arbejder hårdt på deres gård, men da de hjælper en ung forvildet kvinde, hvis
familie er blevet dræbt af mennesker, ændres deres liv for altid. Panthell Saphi tager sammen med hans bror Lethan og bedstevennen Jilaan ud på en rejse til højelvernes hovedstad for at fortælle om overfaldet, men snart er de blevet til soldater i hæren som er den eneste værn mod den frygtede menneskehær, Blodsbrødrene.

Brændt jord er en klassisk fantasyfortælling om kampen mellem de gode og de onde. På papiret lyder det som en bog for mig, men virkeligheden viste sig desværre at være en anden. Men lad os tage de gode ting først:

Sproget er ligetil og meget læseligt. Kapitlerne er korte, og ende flere gange på en cliffhanger, så romanen er relativ hurtig at læse, selvom den er over 500 sider lang.

Selvom fokusset er på krig, bliver temaer som venskab, rasisme, klasseforskel, sorg og kærlighed også berørt, hvilket jeg synes er meget fint.

Universet har også potentiale, men jeg savner noget mere uddybning, og generelt noget mere worldbuilding.


Nu til det knap så gode:

Et af mine problemer med romanen er, at forfatteren hopper let og elegant hen over flere ting, som jeg gerne have set udfoldet meget mere. Romanen tager flere store tidsmæssige spring, såsom når de rejser (det gør måske ikke så meget), men da Panthell og Jilaan melder sig til reservehæren springes der igen i tid, og vi oplever intet af deres krigstræning. Når krig fylder så meget i historien havde det været rart at se, hvordan de to bønder udvikler sig til at blive krigere. Især når Panthell ender med at blive general (han har næsten ingen erfaring) og Jilaan ender med at blive livvagt for dronningen (som han heller ikke har noget erfaring med). Det virker for letkøbt, at de får de stillinger, for vi har ikke set vejen derhen. 

Forholdet mellem dronningen og Jilaan har betydning for plottet, men det eneste vi oplever af deres forhold er et par samtaler og en hånd på en kind (og de skal forstille at være vildt forelsket og skjult deres forhold i måneder indtil dronningen ikke længere kan skjule sin graviditet - for selvfølgelig bliver hun gravid). Men vi ser intet af deres skjult kærlighed, før den bliver afsluttet, og det gør, at jeg finder deres forhold og alt det drama det medfører forceret og utroværdig. 

Generelt mangler jeg noget mere kød på karakterne. De er alt for overfladiske og papirtynde. Jeg følte i hvert fald aldrig, at jeg rigtig kom ind under huden på dem og lære dem samt deres motiver bedre at kende.

Selvom Brændt jord desværre ikke var en bog for mig, kan den måske være noget dig.


2/5 stjerner

Titel: Brænd jord
Forfatter: Karen Ravn
Serie: Den forsvundne gudinde #1
Sprog: dansk
Forlag: Tellerup
Udgivet: 16. september 2023
ISBN: 9788758850948
Sideantal: 564

Ingen kommentarer:

Send en kommentar