mandag den 30. august 2021

The Night Country af Melissa Albert

"Alice has fought hard for a normal life. Having escaped the Hinterland - the strange, pitch-dark fairy-tale world she was born into - she has washed up in New York City, determined to build a new future for herself.

But when her fellow surviovers start being brutally murdered, Alice must face the fact that the Hinterland cannot be so easily escaped, and that. from the shadows of her past, something - or someone - is coming for her."



Jeg havde virkelig glædet mig til at læse The Night Country, som er efterfølgeren til The Hazel Wood. Men desværre var det slet ikke en bog for mig, og det er jeg virkelig skuffet over. 

Alice er tilbage i vores verden, i New York, sammen med sin mor. Hun forsøger at opbygge et nyt liv, men det er ikke helt nemt, når man er et ex-eventyr, og har oplevet ting, som de færreste har. Derudover savner hun også vennen Finch. Da andre ex-eventyr bliver myrdet og kropsdele bliver skåret af, forsøger Alice at opklare, hvem der står bag de frygtelige mord.

The Night Country levede slet ikke om til mine forventninger. Jeg havde en forventning om dystre, mørke eventyr vævet ind i vores verden, men det var slet ikke det jeg fik. I stedet for fik jeg en yderst rodet fortælling, der skifter mellem Alice og Finchs synsvinkler. Det er ikke særligt tydelig, når de skifter fortæller, og da jeg hørte bogen som lydbog, blev jeg pænt forvirret flere gange. Desuden synes jeg ikke at historierne passer særlig godt sammen. De skulle efter min mening enten have været fuldstændig adskilt i hver deres bog eller flettet sammen på en anden måde, så det gav bedre mening. 

Det var også ret tydelig, hvem morderen var eller i hvert fald, hvem der trak i trådene, så det mysterie var desværre ikke særlig spændende i det lange løb. 

Historien om The Night Country og hvad det egentlig var, var til gengæld meget mere interessant, og det havde klædt historien bedre, hvis den del havde fyldt meget mere end det gjorde. Det var desværre ikke tilfældet. Sproget var også meget smukt og poetisk, men desværre ikke nok til at trække min læseoplevelse op, når nu handlingen trak så meget ned.

Jeg kan se at The Night Country er en bog, der deler vandene. Nogle er virkelig glade for den, mens andre er knap så glade. Jeg hører til den sidste del, og skulle der kommer flere bøger i serien, komme jeg højst sandsynligvis ikke til at læse dem.


2/5 stjerner

Titel: The Night Country
Forfatter: Melissa Albert
Serie: The Hazel Wood #2
Sprog: engelsk
Forlag: Penguin
Udgivet: 9. januar 2020
ISBN: 9780241370285
Sideantal: 368

søndag den 29. august 2021

Currently reading #21


Jeg har haft nogle travle uger efter jeg vendte tilbage på arbejde efter sommerferie, så derfor sætter jeg meget høj pris på mine weekender lige i øjeblikket. De bliver nemlig lige for tiden brugt til at lade op til den kommende uge. Og jeg lade bedst op med en god bog i hånden. Lige nu er jeg på besøg hos mine forældre, så det er en ren dobbeltbonus i form af både gode bøger og dejlig familiehygge. 

Jeg har netop færdiglæst An Ember in the Ashes af Sabaa Tahir, og jeg er derfor så klar til at læse videre i serien - forhåbentlig får jeg begyndt på den næste bog i september.
Derudover er jeg også i gang med Udvikling af Teri Terry, som er en af de bøger, som jeg gerne vil læse inden 2022. Jeg håber, at jeg enten kan blive færdig i dag eller i morgen. 

Hvad læser du for tiden?

torsdag den 26. august 2021

Kvadrantiderne af Nanna Foss

"Noah er ekspert i at lyve, og i at blive uvenner med alle.

Han er også ekspert i at holde sig vågen. Helst for evigt. For med søvnen kommer alle de ting, som Noah desperat forsøger at fortrænge. Især det mareridt, hvor han er the bad guy.

Men hvordan flygter man fra sig selv – og fra den, man er bange for at blive?"


[Kvadrantiderne er et anmeldereksemplar fra Gyldendal]


Kvadrantiderne er fjerde bog i Spektrum serien, og denne gang er det Noahs tur til at være fortæller.

Noah er en karakter, der skiller vandene for at sige det mildt. Jeg har ikke altid været fan af nogle af Noahs beslutninger og handlinger, men han forstår da at ruske op i de andre karakterers følelser og at holde tingene i gang.
Efter at have gået i Noahs sko eller mere specifikt været inde i hans hoved forstår jeg ham nu endnu bedre end før på både godt og ondt. 

Noah lider af de mest forfærdelige og livagtige mareridt, og han har haft dem lige så længe, som han kan huske. Hver eneste gang han falder i søvn begynder frygtelige monstre at jage ham. Men det er ikke kun monstrene han flygter fra, men også lysningen, hvor han er tvunget til at myrde den samme person igen og igen. Mareridtene bliver værre og værre, og han kan ikke altid skille dem fra virkeligheden. Og da vi er inde i Noahs hoved, kan vi som læser heller ikke altid skille virkelighed fra mareridt. Det er både skræmmende og virkelig fedt fortælle- og historiemæssigt. Jeg synes, at det er helt utroligt, hvordan Noah har formået at holde nogenlunde sammen på sig selv, når man tænker på at alt det han kæmper med. Og det er ikke kun de monstre, som hans hjerne opfinder. 
 
Noahs fortælling er delt i et "før" og et "nu". Et "før" der foregår i Australien nogle måneder før handlingen i Leoniderne, og som afdækker nogle interessante ting, men som også rejser helt nye spørgsmål. De to spor fungerer godt, og de er helt klart med til at gøre én en smule klogere på Noah uden at alt dog bliver afsløret.

Kvadrantiderne er indtil videre den længste bog i serien, men det mærkede jeg overhovedet ikke. Jeg fløj igennem siderne og var fuldstændig opslugt af karakterne og historien. Nanna Foss forstår til fulde at sammensætte et spændende plot med mange sideplot, og hun har befolket sit univers med nogle virkelig interessante karakterer. Jeg er både spændt og en kende bange for, hvad hun udsætter dem for i de næste bøger. 

Spektrum serien er en af de bedste danske science fiction/fantasy serier jeg nogensinde har læst. 
Kvadrantiderne er velskrevet, medrivende og helt igennem fantastisk. Den får min allervarmeste anbefaling, og jeg glæder mig så meget til den næste bog udkommer.


5/5 stjerner

Titel: Kvadrantiderne
Forfatter: Nanna Foss
Serie: Spektrum #4
Sprog: dansk
Forlag: Gyldendal
Udgivet: 8. oktober 2020 (denne udgave) // oprindelig udgivet 15. november 2019
ISBN: 9788702308174
Sideantal: 527

tirsdag den 24. august 2021

Bøger, som jeg gerne vil læse inden 2022


Jeg har rigtig mange bøger stående, og jeg vil allerhelst læse dem alle sammen på én gang. Men det kan desværre ikke rigtig lade sig gøre, så derfor har jeg udvalgt 10 bøger, som jeg vil gøre en ekstra indsats for, at få læst inden året slutter. 
Der er lidt over fire måneder tilbage af året, og jeg regner derfor med at lave en opsamling engang i november. Jeg håber, at det kan være med til at holde mig til ilden. 
Bøgerne består for det meste af serier eller trilogier, men der har også sneget sig enkle standalones ind. 


Jeg har ejet A Court of Wings and Ruin siden den udkom tilbage i 2017, og jeg har taget tilløb til at få den læst flere gange, men der er bare aldrig rigtig sket noget. Men nu skal det være, og jeg har også valgt at tage de to næste bøger med i serien - A Court of Frost and Starlight & A Court of Frost and Starlight - bare lige for at lægge mere pres på mig selv.


De næste to bøger er begge sidste del i hver deres trilogi, og det kunne være rigtig dejligt at kunne sætte et kryds af ved læst inden året er omme. 
Mørkt stof af Teri Terry er en science fiction/dystopisk serie om en farlig sygdom, og både første og anden bog var rigtig spændende. Jeg håber at Udvikling er mindst lige så interessant. 

Jeg har tidligere læst Darkdown af Jay Kristoff, men jeg vil rigtig gerne læse den igen. Første gang slugte jeg den nemlig, og denne gang vil jeg godt tage det lidt mere stille og roligt, så det hele kan nå at trænge rigtig ind.


Den hvide enkes død af Nicole Boyle Rødtnes er anden bog i forfatterens nye trilogi, og jeg har hørt meget godt om den, så nu må jeg altså se at få den læst.
Death Masks er femte bog i Jim Butchers serie om troldmanden Harry Dresden, og jeg vil så gerne læse videre i den. 
Det samme gør sig gældende for Burnt Offerings af Laurell K. Hamilton, som er den syvende bog i serien om Anita Blake. Jeg føler mig så langt bagefter i denne serie, og det er der ikke noget at sige til, da bog 28 udkom tidligere i år. Jeg går lidt med nogle planer om at blive up-to-date med hele serien næste år, og jo flere jeg kan nå at læse i år, desto færre har jeg næste år. Det er ren logik for burhøns ;)


De sidste to bøger på min liste er Middelgame af Seanan McGuire og The Stand af Stephen King.
Seanan McGuire plejer at skrive nogle virkelig interessante og overraskende historier, så jeg er meget spændt på denne.
The Stand er næste bog i mit Stephen King projekt, og da den er på 1325 sider, har jeg udsat den en smule, for dens størrelse skræmmer mig. Men det kunne være virkelig fedt at få den læst i år. Så kryds fingre for mig.

søndag den 22. august 2021

Helerens håb af Jacob Kokkedal

"Tiden er ved at løbe ud for Adale og hendes børn, for på kontinentet Dritra-Ristra kan ingen kasteløse føle sig sikre. I byerne hersker den grådige overklasse, og ude mellem junglens træer lurer fortidens uhyrer og de levende døde. Adale håber dog, at hun endelig har fundet sine børns redning. Desværre ligger dette håb i hænderne på pukkelryggen Balt, og han er egentlig på Dritra-Ristra i et andet ærinde. Alligevel synes Balt at være den rette mand til jobbet, for inden i ham bor den kyniske kriger Maltus, og hans vrede kan selv ikke mørkets guder føle sig sikre mod. Tårnridderen Maltus er dog ikke den eneste, der skjuler sig i pukkelryggens indre, for bag Balt og Maltus findes en dreng ved navn Bastian. En dreng, der engang har elsket. Adale må sande, at de lys, der har elsket og mistet, brænder med den klareste ild. Hvis så bare ikke Adale også ville have Balt til at stoppe med at drikke …"



Helerens håb er tredje bog i fantasyserien Den trofaste bror.

Balt er endnu en gang på farten, og denne gang er han endt på kontinentet Dritra-Ristra. Her hersker et brutalt kastesystem, hvor en grådig overklasse nådesløst udnytter lavkasterne og de kasteløse. Dritra-Ristra er også plaget af levende døde, der angriber de uforsigtige og uheldige. 
Balt møder dem kasteløse kvinde Adele, der rejser sammen med fire forældreløse børn, som er nogle ganske særlige børn. Lidt efter lidt trænger Adele og børnene ind under Balts hårde panser, og han beslutter sig at beskytte dem for enhver pris. Samtidig begynder Balt også et opgør mod højkasterne, så den lille gruppe bliver snart jaget vildt.

Helerens håb adskiller sig en smule fra de to første bøger i serien. For det første er det ikke en afsluttende historie, da den forsætter i Bastians løfte, for det andet er kapitlerne meget længere og for det tredje får tilbageblikkene på Balts fortid meget mere plads.
De to første punkter er mindre punkter i det store hele, men jeg holdt nu del af de korte kapitler, og jeg kunne også godt lide at de overordnede historier blev afsluttet fra bog til bog. Så var det kun mysteriet Balt der stod tilbage, og ham fik vi mere og mere at vide om for hver bog.
Bogen følger flere forskellige synsvinkler - Balt, Adele & børnene i bogens nutid, en række mennesker der er helt klart the bad guys, samt Balts fortid som drengen Bastian og som den unge Maltus, der er på vej til at blive tårnridder. 
Som sagt fylder Balts fortid rigtig meget, og det tager selvfølgelig plads fra noget af det andet. Overordnet har jeg ikke noget imod det, men jeg ville gerne have haft nogle flere sider om de forskellig bad guys. Det bliver lidt for overfladisk til tider, og jeg mangler lidt mere dybde på dem. Men det kan være at det kommer i Bastians løfte.

Balt/Maltus/Bastian er en interessant og sammensat karakter, der kæmper mod både fysiske og indre dæmoner. Han kan stadig være ualmindelig grov både i tone og humor, men man kan mærke, at han har hjertet på rette sted. Jeg kunne også rigtig godt lide Adele og børnene. Jeg håber, vi kommer til at lære dem endnu bedre i den næste bog. Generelt er personbeskrivelserne virkelig gode også selvom jeg savnede lidt mere kød på skurkene.

Helerens håb er ligeså velskrevet som de andre bøger i serien. Beskrivelserne er eksplicitte og til tider både meget grumme og voldsomme, så det skal man lige være opmærksom på som læser. Der bliver beskrevet overgreb mod børn såvel som voksne. 

Helerens håb er en fængede fantasy roman i den barske ende af spekteret, og kunne du lide de to første bøger i serien, må du bestemt også læse denne. 


4/5 stjerner

Titel: Helerens håb
Forfatter: Jacob Kokkedal
Serie: Den trofaste bror #3
Sprog: dansk
Forlag: Ulven og Uglen
Udgivet: 17. november 2019
ISBN: 9788793349513
Sideantal: 549

torsdag den 19. august 2021

Den knuste gud af Henriette Hesselholdt

"Katalena plages af frygt og drømme, overbevist om at Sorkan har sluttet sig til fjenden. Imens søger Paleon og Colvar efter Jarsala. Da paladinen, Vermilla, beder dem tage med på diplomatisk rejse, får de selskab af en af fjendens tidligere soldater, Derell, der er opslugt af hævntørst, og måske ikke bare er en almindelig dødelig. Rejsen fører dem først til den røde ørken og senere langt om bag fjendens linjer."



Den knuste gud er bind 2 i Gudernes krig og foregår to år efter begivenhederne i Gudindens avatar.

Det er et år siden, jeg læste den første bog, så noget af dens handling har fortabt sig i glemslens tåger. Men heldigvis fandt jeg hurtigt ind i den overordnede historie, og det var rart. 
Handlingen består af flere forskellige sideplot, hvilket gør at der skiftes synsvinkel rimelig ofte. Det fungere for det meste godt, men der var nogle ting, som jeg gerne havde set uddybet lidt mere. Nogle steder går det lidt for hurtigt. Når det er sagt er Den knuste gud en spændende fortsættelse, der udbygger både persongalleriet og worldbuildingen. 

Vi følger stort set de samme personer med nogle nye tilføjelser. Det fungerer godt, og de forskellige personer er for det meste interessante og har hver deres agenda og motivation. Jeg savnede dog en liste over hvem der var hvem, da der er en hel del personer og guder med, og jeg mistede desværre tråden engang imellem. En lille liste, hvor jeg kunne slå de forskellige personer op, ville have hjulpet mig utrolig meget. 

Den knuste gud er en velskrevet roman, som jeg nød at læse. Den lægger fint op til den næste bog i serien, samtidig med at den formår at være en helstøbt historie, selvom ikke alle spørgsmål bliver besvaret. Serien minder mig stadigvæk meget om DragonLance romanerne, og det er fedt.
Jeg vil anbefale serien til dem, der holder af episk fantasy.


3,5/5 stjerner

Titel: Den knuste gud
Forfatter: Henriette Hesselholdt
Serie: Gudernes krig #2
Sprog: dansk
Forlag: Tellerup
Udgivet: 16. marts 2020
ISBN: 9788758836713
Sideantal: 334

tirsdag den 17. august 2021

Den faldne djævel af Kenneth Bøgh Andersen

 "Filip er tilbage i Helvede, men han er ikke den eneste, der er vendt tilbage. En gammel, nådesløs ondskab har rejst sig, og noget frygteligt er under opsejling. Den Store Djævlekrig er langt fra udkæmpet, men denne gang foregår slaget i det skjulte, og det er ikke kun Helvede, der er under angreb. Det er større, end nogen - selv Gud og Djævelen - gør sig begreb om. Det er slutningen."



Da jeg i sin tid genlæste Den Store Djævlekrig var det min mening at anmelde de sidste tre bøger i serien, men jeg fik kun anmeldt Ondskabens engel og Den faldne engel. Hvorfor jeg aldrig fik anmeldt den sidste bog Den faldne djævel, har jeg ingen anelse om, men nu to år efter tager jeg revanche.

Aziel er tilbage igen. Bragt tilbage af Guds egen søn. Men hvilke skumle planer brygger han på? Sidste gang forsøgte han at overtage Helvede ved hjælp af en djævlehær, men denne gang arbejder han næsten alene mens han gemmer sig i skyggerne. Filip og Satina forsøger desperat at finde ud af Aziels planer for både Djævlen og Gud har ingen anelse. Undervejs i deres jagt på svar besøger Filip og Satina forskellige underverdener og himmeriger, og langsomt går den grufulde sandhed op for Filip. 

Den faldne djævel er en pageturner uden lige, som bliver fortalt i et rigtig højt tempo. Som læser sidder man det meste af tiden med følelsen af, at noget frygtelig lige er ved at ske, og når der så sker noget slemt, ved man også at det næppe, er det værste der kommer til at ske. Skyggerne er dybe, og de gemmer på mest skrækkelige ting, og forfatteren er ikke bange for at vise lige nøjagtigt hvor ondt det kan blive.
Kenneth Bøgh Andersen har skruet en virkelig medrivende og velskrevet fortælling sammen. Forfatteren har haft mange bolde i luften undervejs, og de bliver alle sammen grebet igen på smukkeste vis. Der er masser af spænding og gys i bogen, og underholdningsværdien er helt i top. 

Filip har været på noget af en dannelsesrejse i denne serie. Han har været en utrolig god dreng, ja nærmest en engel, til at blive en frygtelig djævel med de ondeste øjne. Jeg kan meget godt lide Filip som karakter. Han er interessant og en sammensat person. Jeg er ikke altid enig i hans beslutninger og handlinger, men jeg forstår hvor det kommer fra. 
Filip er ikke min eneste favorit i serien, da forfatteren har skabt nogle utrolig interessante karakterer, som man ikke kan andet end at holde af. 

Den faldne djævel er en virkelig tilfredsstillende afslutning på en episk fantasysaga for børn. Har du endnu ikke læst afslutningen må du straks går i gang. Er du endnu ikke startet på serien, ja så har du nogle fantastiske bøger til gode.


5/5 stjerner

Titel: Den faldne djævel
Forfatter: Kenneth Bøgh Andersen
Serie: Den Store Djævlekrig #6
Sprog: dansk
Forlag: Høst & Søn
Udgivet: 16. september 2016
ISBN: 9788763846400
Sideantal: 304

søndag den 15. august 2021

Ørkenrose af Jacob Kokkedal

"For ti år siden indtog nattevandreren Silassi ørkenriget Parsien, og prinsesse Jasmin mistede både sine forældre og sit hjem. Sammen med sin elskede onkel måtte hun flygte, og med i bagagen havde hun kun ørkenfolkets mantra: Blodet skal blive på bladet. I voksenlivet er hævnen blevet Jasmins omdrejningspunkt. En dag møder hun den fordrukne pukkelryg Balt, som udmærket kender til vrede og tab, men også til kærlighed og håb. Spørgsmålet er blot, om han kan nå at give dette videre til Jasmin. For Silassi er i færd med at sætte Gudshave i flammer, og nu afhænger verdens skæbne af en traumatiseret ung kvinde og en fordrukken gamling, der engang stod, hvor andre faldt. Men måske er det nok. For der er altid håb! Og en lummer vise …"



Ørkenrose er andet bind i serien Den Trofaste Bror. Endnu en gang følger vi pukkelryggen Balt og hans venner på et nyt eventyr i Gudshave. Ørkenriget Parsien er i 10 år blevet regeret af vampyren Silassi. Med hård hånd har hun undertrykt eller dræbt alle, der ikke har svoret hende troskab, og selv dem, der har, bør være varsomme omkring hende. Det lykkedes dog rigets retmæssige arving, prinsessen Jasmin, at flygte sammen med sin onkel Baba, og i 10 år har de forberedt deres hævn. Da de møder Balt, ser det endelig ud til at deres planer kan fuldføres.  

Med Ørkenrose har forfatteren både skiftet geografi og de fleste af personer, som vi lærte at kende i I døden og videre, ud med et barsk ørkenlandskab og nogle nye interessante bipersoner og væsner. Det fungerer efter min mening virkelig godt. Balt er stadig den gennemgående hovedperson, som de andre bipersoner relater til. Han ender da også med at blive mentor for Jasmin, som han også blev det for Eumon i den første bog. Det bliver dog vendt lidt på hovedet, for hvor Eumon skulle lære at kæmpe og overleve, skal Jasmin lære at leve. Hun er nemlig allerede en dygtig kæmper, men hun er drevet af vrede og hævntørst. Hun bliver også udsat for nogle grusomme ting, som knækker hende, men hvor Balt hjælper hende med at holde hovedet over vande. 
Jeg kunne godt lide at Jasmin allerede var en kriger, men havde brug for at lære andre ting, for det gav også mulighed for at vise andre sider af Balt. 
Handlingen indeholder også flere flashback, hvor vi blandt andet får flere oplysninger om Balts alterego tårnridderen Maltus. Karakterne fremstår alt i alt meget levende og helstøbte.

Universet er stadig utrolig spændende, og befolket med mange forskellige væsner. Hvor den første bog var mere klassisk middelalderinspireret fantasy, tager denne bog inspiration fra et mere mellemøstligt fantasyunivers. Vi møder både djinner, drager, djævle, dæmoner, mystiske ørkenræve, rottemænd, ørkennomader, flyvende tæpper og vampyrer. Blandingen fungerer virkelig godt, og det var fedt, at vi får set en anden del af Gudshave. 

Ørkenrose er ligeså barsk som sin forgænger. Den er faktisk visse steder endnu barskere efter min mening. Der var i hvert fald nogle kapitler, som jeg havde svært ved at læse (og jeg har læst lidt af hvert gennem tiden). Man skal altså være beredt på en bog, der kan være voldsom til tider.
Det er en medrivende fortælling, hvor der er fuld knald på actionscenerne, men hvor der også er plads til de lidt mere stille scener. Det er fantasy, hvor der er fokus på kampen mellem det gode og det onde, og det er forrygende læsning. Holdt du af den første bog, bør du helt klart også læse denne.


4/5 stjerner

Titel: Ørkenrose
Forfatter: Jacob Kokkedal
Serie: Den trofaste bror #2
Sprog: dansk
Forlag: Ulven og Uglen
Udgivet: 2017
ISBN: 9788793349247
Sideantal: 564

torsdag den 12. august 2021

Sumpbaronens rejse af Christina E. Ebbesen

"Hvis Gavin vil redde sin families fremtid og sit len fra grev Ereks kløer, må han deltage i den royale ridderturnering. Men konkurrencen byder på en lang og farlig rejse gennem landet, og Gavin mangler både penge og en væbner.

Rubin vil for alt i verden flygte fra sin fortid og en sindssyg ildvæver. Det sidste sted, nogen vil lede efter ham, er i det elverfjendtlige menneskerige Karbon, men uden en beskytter vil han blive gjort til slave, så snart menneskene ser hans lange ører.

Gavin og Rubin er hinandens eneste chance."


Jeg har længe villet læse Sumpbaronens rejse, og nu hvor jeg endelig har fået det gjort, er der kun tilbage at skælde mig selv ud, fordi jeg ikke har gjort det tidligere. Sumpbaronens rejse er nemlig en helt igennem fantastisk bog med nogle utrolig vidunderlige karakterer.

Elveren Rubin/Robin er på flugt fra sin fortid. Han vælger at flygte til riget Karbon, hvor eleverne bliver lagt for had og i mange tilfælde slavebundet. Han håber på, at det er det sidste sted nogen vil lede efter ham. Han skærer også nødtvungen sin ære (aka sit hår) af, da en kort hårpragt er forbundet med stor skam hos elverne. 
Den fattige baron Gavin deltager i den royale ridderturnering for at vende familiens lykke. Desværre bliver han og hans væbner overfaldet af en rival, og væbneren bliver såret, og kan ikke hjælpe til i turneringen. Gode råd er dybe, men da Gavin og Robins veje mødes, øjner de begge en løsning på hver deres problemer. Robin bliver Gavins væbner og de begiver sig ud på turneringens første tre prøver.

Sumpbaronens rejse er blevet en af mine nye fantasy favoritter. Jeg er fuldstændig opslugt af Gavin og Robins eventyr og spirende venskab. Selvom der er enkle skønhedsfejl, er det en helstøbt og vellykket fortælling.
Det er tydelig at mærke at forfatteren har brugt rigtig meget tid på worldbuildingen. Den er fuld af detaljer, både små og store. Jeg oplevede aldrig en informationsoverload, da det hele er flettet sammen på en gennemført og troværdig måde. Jeg håber, at universet bliver endnu mere udforsket i de næste bøger. Bagerst i bogen er der et appendiks, som var virkelig dejligt at have ved hånden.

Jeg lever og ånder nu for Robin og Gavins venskab. Det er helt fantastisk at følge med i, hvordan de langsomt bliver venner og hinandens fortrolige. Hvordan deres forhold går frem og tilbage, og hvordan de tager sig tid til at udfordre hinandens fordomme på en god måde. 
Mange af bipersonerne er også ganske interessante, og jeg håber de også får en rolle at spille i de næste bøger. Jeg er især pjattet med Gavins søstre. De er virkelig en herlig flok kvinder.

Sumpbaronens rejse er en velskrevet og medrivende roman. Den er heller ikke bange for at tage fat i barske emner såsom homofobi, racisme, voldtægt og tortur. Det er helt klart en roman, der giver anledning til eftertanke. 
Det er en episk fantasyfortælling, når det er bedst, og jeg vil anbefale den til alle fantasyelskere. 


4,5/5 stjerner

Titel: Sumpbaronens rejse
Forfatter: Christina E. Ebbesen
Serie: Til Aretz’ Ende #1
Sprog: dansk
Forlag: Ulven og Uglen
Udgivet: 11. februar 2019
ISBN: 9788793349414
Sideantal: 512

tirsdag den 10. august 2021

Dicte var her af Eva Munk

"Dicte og Line har været bedste veninder i ti år, og de kender hinanden bedre end nogen andre. De starter begge på gymnasiet, og fra den ene dag til den anden ændrer alt sig. Line opfører sig anderledes end hun plejer. Dicte føler sig svigtet, samtidig med at hun føler sig afskåret fra det sociale i klassen.
Ved et tilfælde finder Dicte frem til Crash, hvor en helt ny verden åbner sig for hende. For på Crash er alle ligesom hende. Anderledes. Stedløse. Outsiders.
Dicte indser, at det måske er muligt at starte forfra. Omskrive sin egen historie. Sørge for, at hun efterlader sit spor i verden …"


[Bogen er et anmeldereksemplar fra Eva Munk og Byens Forlag]

Dicte og Line skal starte i 1.g sammen. De er begge spændte, og håber på at det bliver nogle fede år. Line falder til med det samme, da hun møder Amalie, som hun kendte for år tilbage, og de klikker som om de har været venner for altid. Line er også utrolig god til at snakke med andre, så hun får snart en større bekendtskab. Dicte er derimod mere indadvendt og stille, og hun har svært ved at kommer ind på andre mennesker. Line er hendes faste holdepunkt, men da Line begynder at ændre sig går det ud over deres venskab, og Dicte føler sig svigtet og alene.

Dicte var her stjal min nattesøvn. Jeg blev helt opslugt af historien og kunne slet ikke lægge bogen fra mig igen, da jeg først var begyndt.
Dicte er en meget relaterbar og troværdig karakter. Jeg kan kende flere aspekter af mig selv i hende, blandt andet at jeg godt kan være en kende tilbagetrukken, når jeg ikke kender folk, og jeg har også selv prøvet, at venskaber går i stykker af flere forskellige grunde, og nogle breakups har været meget hårdere end andre. Derfor er jeg meget glad for Dicte var her, netop fordi den sætter fokus på et venskab, der går i stykker fremfor et romantisk forhold. Sidstnævnte findes der allerede utrolig mange romaner om, og det er derfor dejligt at læse en roman om et venskab, der går itu.

Dictes historie rammer mig lige hjertekulen. Den usikkerhed, identitetstab og rodløshed som Dicte føler er utrolig realistisk og levende beskrevet. Den udvikling som Dicte går igennem for at finde sig selv er også særdeles god beskrevet. 
Eva Munk har virkelig sproget i sin magt og tegner et troværdigt billede af, hvordan ungdomsliv kan være. Der bliver leget med opsætningen, og det fungere meget godt. Jeg kan også rigtig godt lide de digte som Dicte skriver. De er med til at sætte stemningen, og man er derfor aldrig i tvivl om, hvilken sindsstemning Dicte er i. Stemningen bliver også virkelig fint understøttet af citater fra Lana Del Reys sange, og når jeg engang skal genlæse Dicte var her, bliver det med Lana Del Rey i ørerne.

Dicte var her er en utrolig velskrevet og medrivende roman. Jeg levede mig til fulde ind i Dictes verden, og det var både en hård og helt igennem vidunderlig oplevelse. Dicte var her får min varmeste og største anbefaling.



5/5 stjerner

Titel: Dicte var her
Forfatter: Eva Munk
Serie: -
Sprog: dansk
Forlag: Byens Forlag
Udgivet: 21. juni 2021
ISBN: 9788794141550
Sideantal: 268

søndag den 8. august 2021

Nye bøger #74 - tilføjelser i juli


Jeg havde ikke lige regnet med at købe nye bøger i juli, men så kom trangen over mig, og jeg fik købt en lille stak på otte bøger hjem. Dertil fik jeg også tilsendt et anmeldereksemplar.


Turbine sendte mig fagbogen Tove Jansson - arbejde og kærlighed af Tuula Karjalainen, som jeg glæder mig utrolig meget til at læse. Forlaget havde også vedlagt en lille hilsen skrevet på det fineste lille Mumikort, som gjorde mig rigtig glad for.


Jeg har læst rigtig meget dansk fantasy på det seneste, og jeg vil rigtig gerne læse endnu mere i fremtiden. Så derfor har jeg købt de to første bøger i Pernille L. Stenbys Mestenens-serien, som er Inkarnation og Under huden, hvor den sidste er delt i to bøger.


De næste to bøger er også del af en fantasy serie, som har fået meget ros. De er skrevet af Fonda Lee, og titlerne er Jade City og Jade War


En booktuber jeg følger har meget varmt anbefalet The Atlas Six af Olivie Blake. Og da vi har nogenlunde samme smag i fantasybøger, bliver jeg simpelthen nødt til at tjekke den ud.

Ved lidt af et tilfælde opdagede jeg, at en af mine yndlingsforfatter (Seanan McGuire/Mira Grant) har skrevet en ny serie under pseudonymet A. Deborah Baker. Første bog er Over the Woodward Wall, som udkom sidste år. Bog to udkommer til efteråret, så jeg håber på at få læst den første bog inden da. 


Jeg har også købt Bridge of Souls af Victoria Schwab, som er tredje del i City of Ghosts serien. Jeg kunne godt lide den første bog, men skal vist lige genlæse den samt læse bog to før jeg kaster mig over denne.

Vi slutter fantasytemaet af med endnu en bog, som har været meget omtalt på SoMe, nemlig Raybearer af Jordan Ifueko. Jeg har med vilje ikke sat mig særlig meget ind i handlingen, men har til gengæld hørt meget godt om den.

Har du købt nogle spændende bøger for nylig?

torsdag den 5. august 2021

I døden og videre af Jacob Kokkedal

"Heltenes tid er forbi i Gudshave, og i menneskeriget Sastion langt mod nord er tronarvingen en spinkel dreng, der helst bruger sin tid på at læse. Men bag bjergene i Ushulash truer De Urenes horder med at løbe Gudshave over ende, og der er pludselig mere brug for helte, end der har været i flere hundrede år. Men hvor skal man finde en helt, når Magiens Strømme ikke længere skaber dem? Er vilje nok til at vinde over ondskaben? Og kan man vinde, hvis viljen mangler?"


Krig er ved at bryde ud i de nordvestlige dele af Gudshave. På den ene side står mørklinger, mørkemager, trolde og andre folkeslag, der går under navnet De Urene, og som ønsker at sprede død og ødelæggelse. Den anden side består af mennesker der, sammen med blandt andet elvere, kæmper for at slå de onde kræfter tilbage. Midt i det hele står tronarvingen Eumon, der godt nok er søn af en krigerkonge, men som aldrig har holdt et sværd i hånden. Men det får den gamle fordrukne vandringsmand Balt ændret på. 

Du bliver kastet lige ud i handlingen, og møder rigtig mange karakterer på relativt få sider. Det kunne godt være en kende rodet i starten, men jeg fik heldigvis hurtigt styr på handlingen. Og så snart jeg var i gang, blev jeg revet med af den spændende handling. Jeg kunne dog godt have brugt en oversigt over de forskellige karakterer, for det var lidt forvirrende indimellem at holde styr på dem alle (især dem, der blev beskrevet med flere forskellige navne).

Jeg kunne rigtig godt lide Balt og Eumons venskab. Det var vildt at se hvordan Eumon udviklede sig fra lidt af et skvat til en meget mere selvsikker dreng under Balts kyndige vejledning. Balt var både sær og hemmelighedsfuld, og det var effektivt at der gik forholdsvis lang tid, før vi fandt ud af hans store hemmelighed. 
Jeg kunne også rigtig godt lide Alvara/maren, og jeg håbede sådan, at vi ville lære hende bedre at kende. Det kommer måske i de næste bøger (det håber jeg i hvert fald).
Jeg kunne godt ønske mig at de få andre kvinder, der var med, måske kunne have spillet en anden rolle end den de gjorde (aka være ofre for onde og brutale mænd). 

I døden og videre skriver sig ind i grimdark traditionen. Den er grum, voldelig, blodig og makaber. Det er kampen mellem det gode og det onde, og alle kneb gælder. 
Jeg er vild med universet og alle de væsner, der befolker det. Det er virkelig fascinerende, og på intet tidspunkt blev det overvældende. Jeg ville bare have mere. 

Forfatteren bruger et meget beskrivende sprog, som jeg egentlig godt kan lide, men der er bare for mange gentagelser indimellem efter min smag. Kapitlerne er også forholdsvis korte, så derfor kunne man altid lige snuppe et ekstra, hvilket jo altid er et plus. Der sker rigtig meget i løbet af bogen, hvilket jeg igen godt kan lide, men det kræver også at man følger godt med for at få mest ud af det.

I døden og videre er en medrivende fantasyroman fyldt med action, blod, vold og venskab. Den er bestemt ikke for sarte sjæle, men jeg vil anbefale den til dem, der gerne vil læse dyster dansk fantasy.


3/5 stjerner

Titel: I døden og videre
Forfatter: Jacob Kokkedal
Serie: Den trofaste søn #1
Sprog: dansk
Forlag: Ulven og Uglen
Udgivet: September 2016
ISBN: 9788793349148
Sideantal: 475

søndag den 1. august 2021

Juli 2021


Juli har budt på sommer, sol, regn, ferie, hygge og arbejde. Jeg har holdt ferie med min familie, hvor vi har været på forskellige endagsture. Derudover er tiden gået med at slappe af, og det har været skønt og meget tiltrængt.
Bloggen har også holdt ferie, men jeg har stadig arbejdet bag kulissen, og har en række anmeldelser klar til august. Jeg har også holdt en mini Instagram pause, hvilket var svært i starten og til dels stadig er. Jeg vil så småt begynde at vende tilbage til Instagram igen, men det skal være anderledes end tidligere. Så det betyder ingen endeløs scrolling fordi jeg keder mig.
_________

Juli endte med at blive en rigtig god læsemåned. Det så dog lidt sløj ud i starten af måneden, men så kom jeg efter det. Det blev til i alt 27 bøger, hvoraf 6 blev hørt som lydbøger. Samlet set blev det til 6.823 sider. 

Jeg læste en del længere bøger i løbet af måneden, og den længste af dem var Ørkenrose564 sider. 
Det blev også til en del korte bøger, hvor den korteste var Trylleblik32 sider.

Det blev til en hel del gode bøger i løbet af juli. Jeg var rigtig glad for Bondekongens rejseThe Greek Myths RetoldRead.Die.Repeat 2021 vol. 1Speak: The Graphic Novel samt When I Arrived at the Castle
Jeg fik også læst Jacob Kokkedals fantasyserie Den trofaste bror, som også var en virkelig god, men barsk serie. Jeg fik også lyst til at genlæse Den Store Djævlekrig, og jeg endte derfor med at høre den på lydbog.

Touch the Dark er en bog, som jeg fik anbefalet samt lånte af en kollega. Det er urban fantasy, og den genopfriskede, hvorfor jeg elsker den genre. Den er ikke perfekt, men den er meget underholdende, og har givet mig blod på tanden til at få læst nogle af de ulæste urban fantasy serier jeg har stående. Så det var en dejlig overraskelse.

Det blev desværre også til et par skuffelser. Jeg brød mig hverken om Onduleret og Du er her ikke
Jeg havde også håbet, at jeg ville blive mere glad for Kvinde kend din historie, end jeg endte med at blive, da jeg godt kan lide idéen bag. Men jeg var bare ikke særlig vild med skrivestilen, og jeg synes det blev lidt formularagtig, når man læser alle 50 portrætter lige efter hinanden. Det er stadig en fin bog, men mine forventninger var nok for høje.
_________

August ser ud til at blive en travl måned på arbejde, da vi både har Galaksedage, Forfattervandring og en hel del aktiviteter der starter op igen efter sommerferien. Jeg er derfor meget spændt på, hvor meget energi jeg har til at læse og lave andre ting end at ligge på sofaen og se film (hvilket bestemt også kan være godt).


Læste bøger:
Laura Ringo & Ida Rørholm Davidsen: Onduleret 
Stephen Fry: Mythos: The Greek Myths Retold (Stephen Fry's Great Mythology #1)
Jacob Kokkedal: I døden og videre (Den Trofaste Bror #1)
Jacob Kokkedal: Ørkenrose (Den Trofaste Bror #2) 
R.L. Stine: Glem mig ikke! (Rædselsrummet #1) 
R.L. Stine: Skab nr. 13 (Rædselsrummet #2) 
Jacob Kokkedal: Helerens håb (Den Trofaste Bror #3)
Christina E. Ebbesen: Bondekongens rejse (Til Aretz’ Ende #2) 
Dennis Gade Kofod & Kristian Eskild Jensen: Besat 
Ane Bjørn: Trylleblik 
Beatriz Martín Vidal: Kære tante Agathe
Lilja Scherfig & Otto Dickmeiss: Dybt vand 
Mette Bystrup: Du er her ikke 
Kenneth Bøgh Andersen: Djævelens Lærling (Den Store Djævlekrig #1) (lydbog)
Jacob Kokkedal: Bastians Løfte (Den Trofaste Bror #4)
Read.Die.Repeat 2021 vol. 1 (anmeldereksemplar)
Anna Degnbol: Rød Vintersol 
Laurie Halse Anderson & Emily Carroll: Speak: The Graphic Novel 
Kenneth Bøgh Andersen: Dødens terning (Den Store Djævlekrig #2) (lydbog) 
Gry Jexen: Kvinde kend din historie - Spejl dig i fortiden 
Kenneth Bøgh Andersen: Den forkerte død (Den Store Djævlekrig #3) (lydbog)
Bo Skjoldborg: Skriv! hurtigt og frit
Emily Carroll: When I Arrived at the Castle 
Kenneth Bøgh Andersen: Ondskabens engel (Den Store Djævlekrig #4) (lydbog)
Karen Chance: Touch the Dark (Cassandra Palmer #1) 
Kenneth Bøgh Andersen: Den faldne engel (Den Store Djævlekrig #5) (lydbog) 
Kenneth Bøgh Andersen: Den faldne djævel (Den Store Djævlekrig #6) (lydbog)