Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

tirsdag den 18. juni 2024

De små trolde og den store oversvømmelse af Tove Jansson

"Mumitrolden og Mumimor leder efter den forsvundne Mumifar og oplever farer og voldsomheder, inden familien atter genforenes. Og til slut finder de sammen et sted, som er smukkere end noget, de nogensinde har set, og beslutter sig for, at her skal de bo."


De små trolde og den store oversvømmelse er den første bog om de elskede Mumitrolde. 
Mumifar er forsvundet, og Mumitrolden og Mumimor rejser ud for at finde ham igen. På deres færd møder de både nye venner og store farer.

Jeg har ikke tidligere læst nogle af Mumibøgerne, men jeg er vokset op med den tegnede Mumi tv-serie, som jeg holdt meget af. Jeg samler også på kopperne, så det er vist på tide at jeg rent faktisk får læst historierne.

De små trolde og den store oversvømmelse er en fin og stemningsfuld historie. Der er noget truende i historien, hvor de to små Mumitrolde forsøger at finde vej, men der er også noget håbefuldt i den, og den blanding kan jeg rigtig godt lide. Den er på den ene siden enkel, og på den anden meget alvorlig med emner såsom familie, sammenhold, venskab, mod og nysgerrighed.

Skrivestilen er let og flydende, og tegningerne understreger historien så smukt. Det er let at forstå, hvorfor Mumitroldene er så elskede og har opnået klassikerstatus.  

Jeg er fan af Mumitroldene, og jeg glæder mig til at læse videre.


4/5 stjerner

Titel: De små trolde og den store oversvømmelse // Originaltitel: Småtrollen och den stora översvämningen
Forfatter: Tove Jansson
Serie: Mumitroldene #1
Originalsprog: svensk // læst på dansk
Forlag: Forlaget Carlsen
Udgivet: 1. juli 2023 (denne udgave) // oprindelig udgivet 1. januar 1945
ISBN: 9788727023595
Sideantal: 72

torsdag den 13. juni 2024

What Feasts at Night af T. Kingfisher

"Retired soldier Alex Easton returns in a horrifying new adventure.

After their terrifying ordeal at the Usher manor, Alex Easton feels as if they just survived another war. All they crave is rest, routine, and sunshine, but instead, as a favor to Angus and Miss Potter, they find themself heading to their family hunting lodge, deep in the cold, damp forests of their home country, Gallacia.

In theory, one can find relaxation in even the coldest and dampest of Gallacian autumns, but when Easton arrives, they find the caretaker dead, the lodge in disarray, and the grounds troubled by a strange, uncanny silence. The villagers whisper that a breath-stealing monster from folklore has taken up residence in Easton’s home. Easton knows better than to put too much stock in local superstitions, but they can tell that something is not quite right in their home. . . or in their dreams."



What Moves the Dead var en af de bedste bøger, som jeg læste sidste år, så derfor var mine forventninger til efterfølgeren What Feasts at Night utrolig høje. Og de blev heldigvis for størstedelen indfriet.

Den pensionerede soldat Alex Easton er på vej hjem til familiens gamle jagthytte, hvor han har inviteret svampeeksperten Miss Potter på besøg. Men alt går ikke helt efter planen for da Easton ankommer er opsynsmanden død, og ingen for landsbyen har lyst til at nærme sig jagthytten på nær en ældre overtroisk kvinde og hendes barnebarn. De gør jagthytten klar, og Miss Potter ankommer, men der går ikke længe før uhyggelige begivenheder kaster lange skygger over det lille selskab.

Min eneste anke med What Feasts at Night er, at jeg ikke synes, den var lige så uhyggelig som What Moves the Dead. Den har nogle skræmmende scener, men den nåede desværre ikke helt op på højde med What Moves the Deads fortættende og angstfremkaldende atmosfære. For T. Kingfisher er eminent til at opbygge en stemning, og det gør hun også her, men det er som om at flowet er lidt mere ujævnt, og kunne også have været strammet noget mere op for at fremstår skarpere. Til gengæld kunne jeg rigtig godt lide det "monster" som hjemsøger vores karakterer. Jeg vil ikke afsløre, hvad det er, men det fungerede virkelig godt.

T. Kingfisher skrivestil er inddragende, original og utrolig lækker. Hun er meget hurtig ved at blive en af mine absolutte yndlingsforfattere, hvilket jeg er meget glad for. Jeg har i hvert fald endnu ikke læst en bog af hende, som jeg ikke holdt af.

Flere af karakterne er gengangere fra den forrige bog, og det var skønt at møde dem igen, og få mere at vide om dem. Der er ligeledes nogle nye bipersoner, hvor en af dem især giver modspil til Easton. Der er også flere referencer til hvad der skete i What Moves the Dead, som jeg godt kunne lide. Det binder de to historier sammen selvom om de snildt kan stå hver for sig.

Jeg håber virkelig, at der kommer en treer i denne serie, for jeg er slet ikke færdig med Easton, Angus og Miss Potter. 
What Feasts at Night er en spændende, uhyggelig og velfortalt kortroman, som du ikke må snyde sig selv for, hvis du kan lide gotiske horrorhistorier. 


4/5 stjerner

Titel: What Feasts at Night
Forfatter: T. Kingfisher
Serie: Sworn Soldier #2
Sprog: engelsk
Forlag: Tor Nightfire
Udgivet: 13. februar 2024
ISBN: 9781250830852
Sideantal: 151

tirsdag den 11. juni 2024

Queen Takes Knights af Joely Sue Burkhart

"A lost virgin vampire queen. Two vampire knights sworn to protect her.
It’s about to get very hot… and bloody…

Ever since her mother was murdered by monsters five years ago, Shara Isador has been on the run. Alone, scared, and exhausted, she’s finally cornered in Eureka Springs, Arkansas. Out of hope with nowhere else to turn, she’s ready to end it all when two men come to her rescue.

They say she’s a lost queen descended from Isis, and they’re her Blood, vampire knights sworn to protect her. It all seems like a crazy nightmare, until the alpha offers his blood. Then she realizes she’s never wanted anything more. Except maybe his body… and his friend’s, too.

But they’re not the only ones searching for a lost queen. Shara must learn how to wield her new powers quickly and conquer her fears if she intends to keep them all alive."


Shara har været alene siden monstre dræbte hendes mor for 5 år siden. Hun er den eneste, der kan se monstrene, og hun er på en evig flugt fra dem. Hun rejser fra by til by, har småjobs, og er altid parat til at rejse videre. Hun er meget påpasselig med at bløde, da det tiltrækker monstrene. En aften går det dog galt og monstrene omringer hende, men så dukker to fremmede mænd (Alrik & Daire) op og redder hendes liv. De påstår, at hun er en forsvunden dronning, de er hendes Blood, hvis hun vil have dem (det en slags riddere/krigere, der beskyttere dronningerne), og nåh ja, så er hun også vampyr. Ikke så lidt at tage ind for Shara. 

Jeg vidste ikke særlig meget om bogen, da jeg gik i gang med den, andet end den handlede om vampyrer og sex. Så jeg var positiv overrasket over at den også har et plot. Det lyder måske lidt voldsomt, men jeg havde faktisk kun forventet, at den handlede om sex og blod (som der selvfølgelig også var en del af). Men der var mere kød på historien tilsat noget worldbuilding. Dele af plottet kunne måske godt have været mere udfoldet, det samme gælder for worldbuildingen, men jeg var fint underholdt undervejs.
Skrivestilen er lidt for gentagende og ikke rigtig noget særligt, men den kan læses.

Jeg brød mig dog ikke rigtig om insta-lust delen. Shara har kendt de to mænd i mindre end 15 min og derudover er hun jomfru, men på trods af det må hun bare knalde med dem begge to lige efter de har mødt hinanden. Det går sgu lidt stærkt, og de kunne godt have brugt lidt tid på i det mindste at lære hinandens efternavne, yndlingsfarver eller sådan noget. Jeg ved godt, at det ikke er sådan en bog, men deres romance ville have virket mere troværdig på mig, hvis det rent faktisk havde haft lidt flere sider at udvikle sig på. Jeg har også problemer med at mændene gik så meget op i at hun var jomfru, for det fik det til at virke som om, at der er noget galt i at være jomfru.

Shara tager det også meget rolig, da hun få at vide, at hun er en vampyrdronning, som jeg vil våge at påstå er en ret stor livsændring, men jeg er hverken vampyr eller dronning, så hvad ved jeg. Men det virkede heller ikke særlig troværdig, og trak mig ud af historien.

Queen Takes Knights er ikke en historie, man skal tage alt for alvorlig, men den er sjov og lidt fjollet med en del sex og blod. Jeg ved endnu ikke, om jeg læser videre i serien, men det kan være at det sker en dag.


2,5/5 stjerner

Titel: Joely Sue Burkhart
Forfatter: Queen Takes Knights
Serie: Their Vampire Queen #1
Sprog: engelsk 
Forlag: CreateSpace
Udgivet: 25. oktober 2017
ISBN: 9781979168786
Sideantal: 188

torsdag den 6. juni 2024

Nye bøger #104 - tilføjelser i maj

 
I maj fandt 10 bøger vej hjem til mig. 4 af dem har jeg købt, mens de sidste 6 kommer fra en god kollega, som har ryddet op på sine reoler. 


De to første bøger jeg vil vise frem er fra henholdsvis Illumicrate og FairyLoot, og som altid er der kælet for detaljerne. Murder Road af Simone St. James er en horrorroman, som jeg ikke tidligere har hørt om, men jeg glæder mig til at læse den.
Jeg har tidligere læst en roman af S.T. Gibson, som var god, men som ikke slog benene væk under mig. Det håber jeg Evocation gør. Den lyder i hvert fald meget spændende, og jeg elsker bøger om det okkulte.


Jeg forudbestilte Høstnat af Malene Sølvsten, som er den nyeste tilføjelse til Ravneuniverset. Jeg har set frem til dens udgivelse, så jeg satser på at få den læst i løbet af sommeren.
En anden bog, som måske(har endnu ikke læst den, så kan ikke rigtig udtale mig) er en sommerbog er Farlig midsommer af Tove Jansson. Den er den femte bog i serien om Mumitroldene, som jeg stille og rolig arbejder mig igennem.


Fra min kollega har jeg fået Best Served Cold af Joe Abercrombie, som er en grimdark fantasy serie, som jeg har store forventninger til.
Jeg er stor fan af tv-serien Supernatural, og har faktisk én af de mange bøger, som er blevet skrevet om Sam og Dean. Nu har jeg fem til, og jeg håber, at de byder på god underholdning. Bøgerne er War of the Sons af Rebecca Dessertine & David Reed, Witch's Canyon af Jeff Mariotte, Heart of the Dragon & Bone Key af Keith R.A. DeCandido samt The Unholy Cause af Joe Schreiber.

tirsdag den 4. juni 2024

The House in the Cerulean Sea af T.J. Klune

"Linus Baker is a by-the-book case worker in the Department in Charge of Magical Youth. He's tasked with determining whether six dangerous magical children are likely to bring about the end of the world.

Arthur Parnassus is the master of the orphanage. He would do anything to keep the children safe, even if it means the world will burn. And his secrets will come to light."


Linus Baker er en temmelig grå og anonym mand, som går meget op i sit arbejde, men derudover har han ikke særlig meget andet end sin kat eller de plader, han hører hver aften efter arbejde. Han arbejder som sagsbehandler for det statslige Department in Charge of Magical Youth. Staten ønsker at alle magiske væsner skal lade sig registrere og driver en lang række børnehjem i hele landet. Linus' arbejde er, at tjekke om børnene har det godt på disse plejehjem. En dag får han til opgave at aflægge et hemmelighedsstemplet kontrolbesøg på et fjerntliggende børnehjem, som huser en flok ekstremt farlige børn, som har evner udover det sædvanlige. Det bliver en opgave, han umulig kunne have forbedret sig på.

Jeg har hørt meget godt om The House in the Cerulean Sea, så jeg havde både høje forventninger og var meget spændt, da jeg begyndte på den. Og jeg blev ikke snydt!

T.J. Klune har en fantastisk skrivestil, som fanger mig fuldstændig. Den er smuk og inddragende. Jeg elsker især de dialoger han skaber mellem karakterne. De er skarpe, rørende, direkte, humoristiske, hjerteskærende, sarkastiske og alt derimellem. De er medvirkende til at karakterne fremstår så levende som de gør. 

Karakterne er også en herlig sammensat flok, og det er skønt at se, hvordan de finder både dem selv og hinanden i løbet af fortællingen. Jeg havde flere favoritter iblandt dem.
Det eneste minus ved karakterbeskrivelserne var alle kommentarerne omkring Linus' krop. Der var ingen grund til at rette læserens opmærksomhed hen på hans kroptype med jævne mellemrum, og jeg brød mig ikke om det.

Romanen har fokus på det at være anderledes, og at blive frygtet og udstødt, blot fordi man er anderledes. Der er også en underlæggende kritik af, hvordan samfundet behandler dem, som de synes ikke passer ind. Men det er også en fortælling om venskab, kærlighed, om at finde sig selv og ens plads i livet, samt at skabe sin egen familie.

The House in the Cerulean Sea er en hjertegribende og charmerende fortælling, som nok skal røre en hjertestreng eller to. Det skete i hvert fald for mig, og jeg kan varmt anbefale romanen.


5/5 stjerner

Titel: The House in the Cerulean Sea
Forfatter: T.J. Klune
Serie: Cerulean Chronicles #1
Sprog: engelsk 
Forlag: Tor Books
Udgivet: 17. marts 2020
ISBN: 9781250217288
Sideantal: 396

søndag den 2. juni 2024

Maj 2024


Efter en regnvåd april, skal jeg da lige love for at maj bød på solskin og varme (det meste af tiden). Det var skønt, men jeg skulle også lige vende mig til det efter al den regn.
Foruden solskin bød maj på venindehygge og familiebesøg.
De to største oplevelser var Askepot the Musical, som gav et nyt tvist på eventyret, og skuespillerne/sangerne og danserne var så gode.
Og så var jeg til koncert med Olivia Rodrigo, og det var en helt igennem fantastisk koncert. Taget lettede næsten på Royal Arena eller sådan føles det i hvert fald. Hun var så god og nærværende og der var simpelthen så god en stemning. 

 _________

I maj fik jeg læst 23 bøger. 3 af dem blev hørt som lydbøger. I alt blev det til 5.808 sider.

Månedens længste bog var Ørn på 842 sider. De korteste bøger var Døden og Nydelse, som begge var på 60 sider.

Månedens bedste læseoplevelser var: 
The House in the Cerulean Sea var så fin en historie. Den har sine fejl, men jeg kom virkelig til at holde af karakterne. 
Jeg er så glad for at jeg endelig har fået læst Emma. Den har stået på min tbr så længe, og jeg elsker en god klassiker.
Selvom du er så voksen og klog bør du læse en børnebog er en lille og vigtig perle af en bog, som jeg varmt kan anbefale.
Ørn var en interessant graphic novel, som satte nogle tanker i gang i mig. Det samme gjorde Per, som er en fin illustreret bog for børn om svigt. 
Dragerepublikken er en genlæsning, og jeg synes historien er vokset på mig. Forstå mig ret, jeg kunne også rigtig godt lide den i første omgang, men nu kan jeg lide den mere. 
Ragnarok er ligeledes en genlæsning, og den er lige så stærk, som første gang jeg læste den.

Kokainer havde en interessant ide, men jeg fandt den alt for overfladisk, det helt gik også alt for hurtigt, og det hele blev lidt for fjollet.
Digtene i Hesten faldt desværre heller ikke i min smag.


Serier i maj: 
Færdiglæste serier:
Mareridt & Myrekryb af Nick Clausen


Igangværende serier: (som enten forfatteren skriver videre på eller som er afsluttet)
Steen & Stoffer 2, 3 af Bill Watterson
Mellem Verdener 1 af Dina K. Sjöblom
The House in the Cerulean Sea 1 af T.J. Klune
The Poppy War 2 af R.F. Kuang
Lightfall 1 af Tim Probert
Spy x Family 11 af Tatsuya Endo


DNF:


Anmeldelser i maj:

_________

Jeg ved endnu ikke, hvad juni kommer til at byde på, men jeg håber at der bliver både tid til sociale arrangementer og afslapningstid. Jeg har som altid projekter, som jeg gerne vil komme videre med, og en hel masse bøger, som jeg skal have læst.


Læste bøger:
Bill Watterson: Er der nogen uhyrer under sengen? (Steen & Stoffer #2)
Jeppe Sandholt: Ørn
Nick Clausen: Mareridt & Myrekryb 2 (Mareridt & Myrekryb 2)
Asser Hedegård Thomsen: Døden
Nick Clausen: Mareridt & Myrekryb 3 (Mareridt & Myrekryb #3)
Dina K. Sjöblom: Ragnarok (Mellem Verdener #1)
Laura Ringo: Vægten af et hjerte
Kathrerine Rundell: Selvom du er så voksen og klog bør du læse en børnebog
T.J. Klune: The House in the Cerulean Sea (The House in the Cerulean Sea #1)
Michael Kamp: Kokainer
August Bovin Boberg: De steder hvor jeg blev født
R.F. Kuang: Dragerepublikken (The Poppy War #2) (lydbog)
Nora Dåsnes: Ubesvaret opkald 
Bill Watterson: Lapmarkens helte (Steen og Stoffer #3)
Tim Probert: Vogterne af den evige flamme (Lightfall #1)
Glenn Christian: Hesten
Louise Glück: Vild Iris
Rasmus Ugilt: Nydelse
Zenia Johnsen & Signe Parkins: Per
Morten D.D. Hansen: Insekternes bog
Jillian Tamaki & Mariko Tamaki: Roaming
Jane Austen: Emma (lydbog)
Tatsuya Endo: Spy x Family, Vol. 11