Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

tirsdag den 7. maj 2024

Månen over Morka af Frida Borello

"Da santinske Eluna pludselig mister sin moder, hviler alles øjne på hende. Landsbyen er nu uden et overhoved, og kun ved at gennemføre Adelighedsprøven, kan Eluna følge i sin slægts fodspor. Men prøven går ikke som planlagt. En mystisk fremmed blander sig, og Eluna bliver bundet af et farligt løfte. Snart bliver hendes virkelighed vendt på hovedet, da hun får adgang til en skjult del af sin moders liv. For hvad var det egentlig, der skete den dag? Og hvad er det, den mystiske fremmede ved, men ikke fortæller? Før Eluna ved af det, er hun viklet ind i intriger og hemmeligheder, alt sammen koblet på en urgammel legende, der kan få betydning for hele den verden, hun kender. Hun sætter sig for at finde svar på sine spørgsmål, men nogen ønsker hende død, og hun ved ikke hvem. For hvem er venner og fjender i en magtkamp om Himmelkronen?"


Eluna skal gennemføre Adelighedsprøven for at kunne bliver urtemager og overhoved for hendes landsby. En stilling hendes mor havde før hun døde. Adelighedsprøven går dog ikke helt som forventet, og Eluna ender i gæld til nogle mystiske folk. En gæld hun skal betale, før det er for sent. Mens Eluna forsøger at afbetale gælden kommer hun også på sporet en meget farlig hemmelighed, som hendes mor også faldt over.

Månen over Morka har en fin worldbuilding, hvor man som læser får flere og flere informationsbidder, jo længere man kommer i historien. Temaerne er en blanding af samfundsnormer/kritik, klasseforskelle, racisme, traditioner, forventninger, familie og venskab. 
Tempoet i historien er meget varieret. I starten er den langsomt opbyggende, mens den slutningen går mega stærk. Jeg var mest fanget i starten, for jeg tabte interessen i midten, og så blev jeg fanget igen mod slutningen.    

Eluna er til tider en temmelig irriterende person. Hun behandler både sin bror, Gabriel, og bedsteveninden, Lyricca, utrolig dårligt efter hun består Adelighedsprøven og bliver urtemager, fordi så er hun adelige, og dermed højere i hierarkiet end dem. Jeg forstår ikke, hvorfor de finder sig i det, og hvorfor hun ikke er villig til at bryde reglerne for dem. Hun virker som en meget selvoptaget person, som nyder at være vigtigere end andre, selvom hun skal lyve sig til det.
Klasseforskelle er et af temaerne i bogen, og Elune bliver da også gjort opmærksom på det. Der går bare en rum tid, før det slår igennem hos hendes egen tankegang,

Månen over Morka er Frida Borellos debut. Det er en fin debut, der tager fat i vigtige emner, og den er også fint skrevet. Den var måske ikke lige min kop te, når det kom til stykket, men jeg tænker at andre vil have en fest med den. 


2,5/5 stjerner

Titel: Månen over Morka
Forfatter: Frida Borello
Serie: -
Sprog: dansk
Forlag: Hi Reader
Udgivet: 30. november 2023
ISBN: 9788794320351
Sideantal: 405

Ingen kommentarer:

Send en kommentar