mandag den 30. januar 2023

De bedste bøger 2022


[Indeholder anmeldereksemplarer]

2023 er allerede godt i gang, men jeg vil lige kaste et lille tilbageblik på 2022. 
Og det gør jeg ved at skrive om de bedste bøger i 2022.
Jeg læste i alt 256 bøger, og der var virkelig mange gode bøger i den stak. Udvælgelsesprocessen var derfor hård, men nødvendigt og nu er det endelige resultat klar.
Bøgerne er i tilfældig rækkefølge, og der er links til mine anmeldelser.

Der er en rigtig god grund til at dette er en af mine absolutte yndlingsserier. Fantastiske karakterer, fremragende skrivekunst, fængende worldbuiling, hæsblæsende plots, og jeg kunne blive ved og ved.
Jeg må og skal læse videre i serien i år.


Fuck, hvor var det her en grum og barsk læseoplevelse. Men jeg er så glad for, at jeg endelig har fået den læst.


Gideon the Ninth er science fiction/fantasy når det er allerbedst, og jeg kan simpelthen ikke får armene ned over hvor fed og fantastisk denne roman er. Den har de sygeste WTF moments, og jeg elsker det.


Sarah J. Maas kan bare det der med at skabe spændende verdener og utrolig interessante karakterer, og det beviser hun atter en gang med House of Earth and Blood. Jeg kan også rigtig godt lide at hun er begyndt at skrive NA/adult, for det klæder hendes historiefortælling.


En dag - altid af Jordi Lafebre
Så smuk en graphic novel, og en bittersød kærlighedshistorie. Jeg læste den 2 gange sidste år, og jeg har lyst til at læse den igen, igen. Det er en historie, der kryber ind under huden på én.


Dansk fantasy når det er bedst! Så enkelt kan det siges. En helt fantastisk fortælling, og jeg glæder mig så meget til efterfølgeren.


Virkelig stærk og brutal debut, som tog mig med storm. Elsker blandingen af fantasyelementer, shamanisme og kinesisk mytologi. Jeg glæder mig utrolig meget til at læse mere af forfatteren.


En fantastisk og fængende bog om identitet, venskaber og klima. Den er rammende og rørende, og jeg er utrolig glad for endelige at have fået A.K.'s historie.


Lore Olympus 1-3 af Rachel Smythe
Utrolig smuk genfortælling af myten om Persephone og Hades sat i en mere nutidig setting. Den længsel, der er imellem de to hovedpersoner, er så gribende og hjerteknugende, at alt går i stå mens man læser. Jeg elsker det!


Fantastisk roman med et intenst og veldrejet plot og flere mindfucks. Jeg glæder mig så meget til den næste bog i serien!


En virkelig vellykket genfortælling af verdenens første science fiction (og horror) roman. I år skal jeg prøve kræfter med originalen, og jeg glæder mig.

mandag den 23. januar 2023

De falske liv af Boris Hansen

"En magtfuld elite er på kanten til at ændre både bøgernes og virkelighedens verden for altid. Og Olivia Alby og hendes team er muligvis de eneste, der kan standse dem.
Olivias efterforskning leder hende til Askekrøniken, en serie af fantasy-bøger, der var centrum for en af Ministerets missioner for nyligt. Nu er hun nødt til at finde ud af, hvad der gik galt på den mission, inden den næste bog i serien åbner sig i Strømmen, og en altomfattende krig bryder ud.
Men farerne lurer også ude i virkelighedens verden. Den nådesløse massemorder Victor er trådt ud af sin bog i sin egen jagt på sandheden - og på Olivia og hendes hold."



De falske liv er en bog, som har været længe ventet, og som jeg har haft meget høje forventninger til. Jeg var meget spændt på, hvordan forfatteren ville bygge videre på universet og historien, og ikke mindst hvad der mon nu ville ske med Olivia & co.

Olivia og resten af temaet er kommet på sporet af et stort komplot, som vil ødelægge Olivias mest elskede bøger, Askekrøniken. Derudover er de eftersøgte af deres tidligere arbejdsgiver, de skal finde et nyt skjulested, de skal have lagt en plan for at redde Askekrøniken, og de skal finde den fiktive massemorder Victor, som sneg sig ombord på deres skib, og som nu er sluppet løs i den virkelig verden.
Vores kære team har derfor rigeligt at se til...

Helt kort sagt er De falske liv en virkelig god efterfølger til Den Usynlige Krig. Der er flere ting, som spidser til undervejs både hvad angår handling, men også i forholdene mellem karakterne. Den kombination kan jeg rigtig godt lide, og det er virkelig spændende læsning. Karakterne er stadig meget dysfunktionelle og går ofte forbi hinanden, men de formår alligevel at arbejde sammen det meste af tiden.

Vi rejser stadig ind og ud af fiktioner, og den fiktion der fylder mest i denne bog er selvfølgelig Askekrøniken. Vi får nemlig et fint indblik i dens handling og karakterer, før vores egne karakterer rejser ind i den. Det er med til at opbygge spænding samt en interesse i den verden også. Jeg savnede dog at besøge andre fiktioner, andre genrer samt andre skrivestile, ligesom i den første bog, for jeg synes at forfatteren gør det rigtig godt med disse skift.
 
Fortællevinklen skifter med jævne mellemrum, som ligeledes er med til at øge spændingsniveauet, og så giver det også et rigtig godt indblik i de forskellige karakterer tanker og følelser.
Jeg synes dog, at Victors fortælling fylder alt for meget, og tager for meget fokus væk fra hovedplottet. Han er en ok karakter i små doser, og jeg kan fint se hvorfor han er med, men han fylder bare alt for meget efter min smag.

De falske liv er en højoktan roman med action, humor, mindfucks og et plot der er skruet utrolig godt sammen. Det er en virkelig underholdende og fed roman, som jeg vil anbefale til alle, der har drømt om at rejse ind i bøgernes verden. 


5/5 stjerner

Titel: De falske liv
Forfatter: Boris Hansen
Serie: Tavse Verdener #2
Sprog: dansk
Forlag: CarlsenPuls
Udgivet: 27. oktober 2022
ISBN: 9788727004563
Sideantal: 561

onsdag den 11. januar 2023

De Blodgyldne af Namina Forna

"Til den årlige blodceremoni, hvor farven på unges pigers blod afgør deres skæbne, flyder gyldnet blod fra Dekas årer, Guld er urenhedernes farve, og Deka må indse, at hun er alaki - en næsten-udødelig dæmon, og at livet, som hun kender det, er forbi.

Da en mystisk kvinde dukker op, står Deka over for et valg: at tilslutte sig kejserens hær af alaki-krigere eller blive i det helvede, der nu er hendes liv. I håb om at finde en plads i verden vælger Deka det første, men det går langsomt op for hende, at hun ikke kan stole på nogen, og at intet er, hvad det giver sig ud for at være. Måske ikke engang hende selv."


Jeg indrømmer blankt, at jeg havde meget høje forventninger til De Blodgyldne. Jeg har set den rost flere steder, og alene på den danske forside bliver den omtalt som "en mørk, feministisk fortælling spundet på blod og guld. Must read!". Det lyder jo lige som noget for mig, men det var det desværre ikke. Lad os starte med det jeg godt kunne lide. 

Jeg kan rigtig godt lide bogens ide. Det er et interessant koncept med piger, der bløder guld, og som viser sig at være noget andet end mennesker. Pigerne med gyldnet blod bliver betragtet som dæmoner (alaki) af samfundet, og herefter dømt til døden. Nogle undslipper dog denne grumme skæbne ved at blive optaget i Kejserens private hær. Her skal de lære at bruge deres overnaturlige styrke til at bekæmpe de frygtede dødsskrigere, som plager landet. Vores hovedperson Deka er anderledes fra de andre alakier. Hun har nogle særlige evner, som de andre ikke har. Hun kan blandt andet give ordre til dødsskrigerne, som de er nødt til at adlyde, og hun bliver derfor sat i spidsen for at udrydde dødsskrigerne. Men alt er selvfølgelig ikke, som det ser ud til.

Som udgangspunkt kan jeg rigtig godt lide universet. Der er flere temaer, som er yderst relevante, og som jeg også synes forfatteren kommer fint omkring. Jeg kunne dog godt have tænkt noget mere worldbuilding. Der er eksempelvis flere forskellige væsner i verdenen, men de bliver ikke rigtig uddybet, men blot nævnt i forbifarten, og det synes jeg er en skam. 

Jeg kunne godt lide venskabet mellem Deka og Britta. Generelt kunne jeg godt lide de stærke venskaber, der var mellem alakierne. 
Til gengæld var jeg ikke solgt på romancen mellem Deka og hendes udkårne. Den virkede så forceret, og som om forfatteren med vold og magt skulle have en kærlighedshistorie med. 

Mit helt store problem med De Blodgyldne er skrivestilen. Den fungerer slet ikke for mig. Det er en meget beskrivende og fortællende skrivestil, som flere gange rev mig fuldstændig ud af handlingen. Men den er ikke beskrivende og fortællende på den gode måde. Den er mere refererende, hvor ting bliver fortalt efter de er sket eller blot bliver behandlet ganske kort. Der er ingen rigtig dybde. 
Et eksempel: der er et tidspunkt, hvor Deka får nogle vigtige informationer, som hun har brug for, men i stedet for at vise læseren samtalen mens den foregår, får vi et referat fra Deka efter den er overstået. Og det er så kedeligt for mig som læser. Og det sker hele tiden igennem hele bogen.
Deka er bogens jeg-fortæller og selvom jeg ikke har noget mod hende som hovedperson, så var det som om hun glemte ting flere gange (uden nogen grund), og/eller holdt ting skjult for læseren. Men hvordan kan du holde noget skjult for læseren, for det vil betyde at du holdt det skjult for dig selv, for vi er jo i dit hoved. Jeg ved ikke om skrivestilen spiller ind her igen, men jeg synes det var meget kluntet. 

Selvom De Blodgyldne ikke var en bog for mig, er jeg sikker på, at der er andre der vil sætte stor pris på. Det er en spændende historie med et interessant koncept.


2,5/5 stjerner

Titel: De Blodgyldne // Originaltitel: The Gilded Ones
Forfatter: Namina Forna
Serie: Dødløs #1
Originalsprog: engelsk // læst på dansk
Forlag: Gutkind
Udgivet: 27. oktober 2021 (denne udgave) // oprindelig udgivet 8. oktober 2020
ISBN: 9788743401780
Sideantal: 410

mandag den 9. januar 2023

Læsemål for 2023


Jeg forsøger endnu en gang at sætte nogle læsemål for det nye år. Det gik ikke helt som forventet i 2022, men måske var jeg for ambitiøs eller bare for dårlig til at følge op på de mål, som jeg havde sat mig, eller en kombination af begge. Jeg vil gerne gøre det let for mig selv, men også gerne udfordre mig selv, så jeg ikke helt, hvordan jeg skal finde en balance mellem de to ønsker.
Så måske kommer mine mål til at ændre sig undervejs, men jeg ved i hvert fald, at jeg skal blive bedre til at følge op på dem, og ikke blot når vi nærmer os slutningen på året.


Goodreads Reading Challenge
Jeg var meget ambitiøs sidste år, og satte min Goodreads Reading Challenge til 250 bøger (i stedet for 150 bøger), og det lagde alt for meget pres på mig og min læsning. Jeg valgte oftere og oftere de korte bøger og undgik murstensromanerne som pesten, og det selvom jeg godt kan lide at læse tykke bøger. Men jeg følte bare, at jeg skulle læse mange bøger for at nå mit mål, og jeg kommer typisk hurtigere igennem de kortere bøger end de tykke. I år vil jeg derfor gerne mere aktivt vælge de tykke bøger til, og det tror jeg kan gøre ved at sætte min challenge lavere end jeg plejer. Mit mål bliver således på 52 bøger, som er det antal uger, der er er i 2023, og det betyder at jeg "blot" skal læse en bog om ugen for at være med. Jeg kommer højst sandsynligt til at læse flere end 52 bøger, og det vil jeg blive rigtig glad for, men læsning skal være sjovt og ikke en pligt, så derfor er mit mål ikke højere.


Færdiglæse eller komme videre i serier
En ganganger fra tidligere år. Jeg kom ikke i mål med mine 22 serier i 2022, så i år vil jeg forsøge at gribe det anderledes ad. Jeg vil lave en helt lavpraktisk liste (med kuglepen og papir) over de serier, som jeg har stående på min reol. Her vil jeg skrive alle serietitlerne og bogtitler ned, og så strege dem over jeg har læst, samt sætte et mærke ved dem, hvor jeg er nødt til at genlæse bøger for at kunne fortsætte i serien. Jeg håber det kan hjælpe mig med at få et større overblik, for det har jeg ikke haft længe. 
Jeg endte med at færdiglæse 19 serier i 2022, (og det tæller kun afsluttede serier), så der skulle være en mulighed for, at jeg kan også kan få afsluttet nogle serier i år.


Tbr's og terningeleg
Jeg har købt en D20 terning, fordi jeg har en ide til, hvordan jeg kan bruge den til at lave en tbr leg.
Jeg vil nemlig lave flere lister som hver indeholder 20 bogtitler. Den ene liste skal består af titler fra min Well-Read Women udfordring, den anden skal bestå af murstensromaner, og den tredje kunne jeg godt tænke mig at sammensætte af romaner, som har stået på mine reoler i lang tid, og som jeg måske har glemt lidt igen.
Meningen er så at jeg skal slå min terning én gang for hver liste, og lave en tbr ud fra de bøger, som terningen vælger. Jeg håber, at det vil blive en sjov leg, og det bliver spændende at se om jeg kan lære at følge en tbr.


Det var mine 2023 læsemål, og jeg glæder mig til at kaste mig ud i dem.

Sætter du læsemål?

fredag den 6. januar 2023

Nye bøger #89 - tilføjelser i december


Jeg fik 13 nye bøger hjem til hylderne i løbet af december. De fleste var købt via Saxo, en i England og to var julegaver.


Jeg fik købt en lille stak af Terry Pratchett bøger, som jeg glæder mig til at dykke ned i.
Bøgerne er The Last Continent, Carpe Jugulum, The Truth, Thief of Time, The Amazing Maurice and His Educated Rodents samt Night Watch.


Jeg købte Kindred af Octavia E. Butler, da jeg var i England. Jeg kunne sagtnes have købt endnu flere bøger, men desværre havde jeg ikke plads til dem. Det må blive en anden god gang.
Into the Windwracked Wilds af A. Deborah Baker er den tredje bog i hendes Up-And-Under. Jeg havde planer om at læse serien sidste år, men nåede det desværre ikke. Jeg håber på at nå dem i år, for de er ikke særlig lange.
En bog/graphic novel som jeg allerede har læst (2 gange) er bind 3 af Lore Olympus af Rachel Smythe. Jeg elsker den historie, og glæder mig så meget til bind 4 udkommer senere i år.


Jeg bestilte Illumicrate exclusive udgaver af Casey McQuistons Red, White & Royal Blue og One Last Stop. De fotograferer ikke så godt, men de er virkelig smukke in real life. Jeg har endnu ikke fået den læst, men jeg håber, at jeg kan nå det i løbet af i år.


Jeg fik to bøger i julegave. Den ene var fagbogen Insekternes bog af Morten D. D. Hansen, som jeg hørte ham fortælle om på Bogforum sidste år. Den anden var 11% af Maren Uthaug, som jeg læste sidste år og anmeldte her.

onsdag den 4. januar 2023

- 2022 -


Vi har vinket farvel til 2022, og sagt goddag til 2023, men inden det nye år kommer alt for godt i gang, vil jeg lige kaste et lille blik tilbage på det år, der gik. (Der kommer også snart en liste over de bedste bøger, som jeg læste i 2022, så hold øje med bloggen).


Jeg fik læst 256 bøger i løbet af året (hvilket er færre end de sidste par år). 54 af dem blev hørt som lydbøger. I alt blev det til 65.766 sider. På lydbogsfronten blev det til 612 timer.
I gennemsnit læste jeg 21,33 bøger om måneden og 180,18 sider om dagen.


Antal læste bøger og antal sider fordelt på måneder:

Januar: 32 bøger (heraf 8 lydbøger) og 7.799 sider
Februar: 22 bøger (heraf 6 lydbøger) og 5.035 sider
Marts: 25 bøger (heraf 5 lydbøger) og 5.899 sider
April: 22 bøger (heraf 5 lydbøger) og 5.862 sider
Maj: 24 bøger (heraf 6 lydbøger) og 7.352 sider
Juni: 15 bøger (heraf 5 lydbøger) og 4.807 sider
Juli: 18 bøger (heraf 2 lydbøger) og 4.399 sider
August: 26 bøger (heraf 4 lydbøger) og 5.912 sider
September: 14 (heraf 4 lydbøger) og 4.420 sider
Oktober: 27 bøger (heraf 4 lydbøger) og til 5.948 sider
November: 18 bøger (heraf 2 lydbøger) og 3.927 sider
December: 13 bøger (heraf 3 lydbøger) og 4.406 sider


Jeg deltog igen i Fantasyfestivalen i september, og det var simpelthen en herlig oplevelse (som altid).
Jeg var også afsted til Bogforum efter en 3 års pause, og det var også fedt at være tilbage igen.



Det blev desværre ikke til mange readathons i løbet af året. Jeg nåede at deltage i to som jeg bloggede om, og et som jeg kørte over Instagram. Jeg håber at mit 2023 bliver bedre på den front.



Jeg havde sat mig 5 forskellige læsemål for 2022, men det var meget varieret, hvordan de gik. Faktisk var det kun det første, som jeg nogenlunde kom i mål med...

Goodreads Reading Challenge
Jeg kom over de 250 bøger, men jeg var stadig et pænt stykke fra de 300, som jeg håbede på.
Jeg har i et stykke tid tænkt over min trang til at læse så mange bøger, som muligt og derved (ubevidst) presse mig selv på en uheldig måde, og derfor vil jeg arbejde på at ændre mit mindset om, at jeg skal læse flere bøger end måneden før, og hvis jeg ikke gør det, er jeg en dårlig læser. Det kommer helt sikkert til at både tage tid og være hårdt at afvende mig selv, men jeg vil gøre et ihærdigt forsøg i år.  

Fokus på at få læst mine egne bøger
Dette mål gik ikke helt som forventet, da over 55 % af de bøger jeg læste var fra biblioteket. Jeg kan blot konstaterer at det er farligt at arbejde på et bibliotek.

Færdiglæse eller komme videre i serier
Jeg fik ikke læst de 22 serier, som jeg ellers havde planlagt. Nogle få kom jeg videre i, men de fleste blev forsømt. 
Jeg fik til gengæld afsluttet 19 serier, det var bare ikke dem, som jeg havde planlagt.

Stephen King projekt & tilbage til klassikere 
Jeg kom ikke i mål her.

Readathons
Heller ikke her kom jeg i mål, da jeg kun deltog i 2 readathons (samt 1 på instagram), og de lå alle i foråret.

mandag den 2. januar 2023

December 2022



Jeg havde rigtig meget ferie som skulle bruges inden det nye år, så størstedelen af december gik faktisk med at holde fri. Jeg startede dog måneden med at arbejde, og deltage i en hyeskæg julefrokost på arbejde. Jeg var derefter et smut i England med en veninde, og det var en virkelig hyggelig tur. Dernæst havde jeg en uges fri, hvor jeg var hjemme hos mine forældre. Min mor og jeg julebagede til den store guldmedalje. Vi gik også lange ture med hundene, når vejret tilladte det, og ellers hyggede vi og pyntede op til jul.
Så havde jeg et par dages arbejde (og endnu en julehyggeeftermiddag med kollegaer) inden den sørme bød på ferie igen. Juleaften blev holdt hjemme hos mine forældre. 1. juledag stod på julefrokost med min mors familie, og 2. juledag blev stille og rolig. Resten af året stod også på afslapning og hygge.

_________

Når jeg nu havde så meget ferie, skulle man tro, at jeg fik læst en hel masse, ikke?
Det er dog desværre ikke helt sandt, for der var dage hvor jeg næsten intet læste, selvom jeg i teorien havde tiden til det. Jeg ved ikke lige hvorfor det blev sådan, men det var det samme mønster i sommerferien, så måske får jeg bare ikke læst særlig meget i de store ferier... (forhåbentlig kan jeg ændre på det til næste år).

Jeg endte med at læse 13 bøger, hvoraf 3 blev hørt som lydbøger. I alt blev det til 4.406 sider.

Den korteste bog var Papirmenageriet, som var en samling på 3 science fiction noveller på 92 sider. Den længste var Dragerepublikken på hele 696 sider.

Selvom jeg ikke fik læst særlig mange bøger i løbet af måneden, var størstedelen af dem af dem jeg læste helt vildt gode. Det er jeg rigtig glad for. Jeg var virkelig vild med Lore Olympus: Volume ThreeDragerepublikkenWhere the Drowned Girls GoDødeklokken, PapirmenagerietFlower Crowns and Fearsome Things samt Historien om et nyt navn.
Det blev også til en dejligt genhør af Død og borte og Leoniderne.

The Inheritance Games var rigtig fin underholdning, men jeg havde nok for store forventninger til den, for den slog desværre aldrig rigtig benene helt væk under mig. Det samme gør sig gældende for Bridge of Souls, som var den sidste i serien, og som jeg havde håbet ville gøre et lidt større indtryk på mig end var tilfældet.
Jeg havde store forventninger til De Blodgyldne, som jeg har hørt meget godt om. men det viste sig slet ikke at være en bog for mig. Jeg vil uddybe hvorfor i en kommende anmeldelse. 


Anmeldelser i december:
_________

I januar har jeg planer om at rydde op i mit hus og rydde ud i ting, som jeg ikke længere bruger for. Det er virkelig tiltrængt. Jeg vil også gerne starte en træningsrutine op igen. Den har været lidt on and off i de sidste par måneder, og jeg vil gerne tilbage på track igen.
Jeg har selvfølgelig også en del planer for min læsning, men det kommer der et blogindlæg om ikke så længe.


Læste bøger:
Jennifer Lynn Barnes: The Inheritance Games (The Inheritance Games #1)
Ken Liu: Papirmenageriet (anmeldereksemplar)
Synne Kristine Eriksen: Dødeklokken (De Tre Tyste #3) (anmeldereksemplar)
Elena Ferrante: Historien om et nyt navn (Napoli-romanerne #2) (lydbog) (anmeldereksemplar) 
Amanda Lovelace: Flower Crowns and Fearsome Things
Line Nordskjold: Under livet
Seanan McGuire: Where the Drowned Girls Go (Wayward Children #7) 
Victoria Schwab: Bridge of Souls (Cassidy Blake #3) 
Rachel Smythe: Lore Olympus: Volume Three (Lore Olympus Volumes #3)
Charlaine Harris: Død og borte (Sookie Stackhouse #9) (lydbog)
R.F. Kuang: Dragerepublikken (The Poppy War #2) (anmeldereksemplar) 
Namina Forna: De Blodgyldne (Dødløs #1)
Nanna Foss: Leoniderne (Spektrum #1) (lydbog)