Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

mandag den 7. november 2022

11% af Maren Uthaug

"'Du kan jo overveje, hvorfor der er så mange ord, der aldrig er lavet i feminin form. Som drabsmand og voldtægtsmand. Eller krigsherre.'
I den nye tid er der ingen mænd tilbage i samfundet. Ud over en lille flok hanner, man opbevarer på et avlscenter på Lolland.
Fire kvinders liv vikles ufrivilligt ind i hinanden, men de bliver tvunget til at samarbejde, da der pludselig dukker en dreng op ude i det fri.
Spørgsmålet er, hvornår han indeholder så meget testosteron, at han bliver en trussel for dem alle."


I 11% følger vi fire meget forskellige kvinder. Heksen Medea, der avler slanger, præsten Wicca, som forsøger at leve op til familiens forventninger, Stille som ikke har sagt et ord i flere år samt lægen Eva, som arbejder med avlshannerne. 
Et godt stykke ude i fremtiden har et stærkt matriarkalsk samfund rejst sig fra ruinerne af det tidligere patriarkalske samfund. Nu er det kvinderne der sætter dagsordenen, og ingen mand går frit rundt længere. De bliver derimod holdt indespærret på centre, hvor de medicineres, så de kan bruges til avl og seksuel fornøjelse. De fire kvinders skæbner bliver viklet ind i hinanden, da en fritgående dreng dukker op i blandt dem.

Jeg var meget begejstret for Hvor der er fugle, og kunne også rigtig godt lide En lykkelig slutning, så selvfølgelig skulle jeg også have fingrene i 11%
11% er en virkelig syret roman. I modsætning til de to andre bøger, jeg har læst af forfatteren, tog det mig dog et godt stykke tid at blive indfanget af handlingen og karakterne. Jeg ved ikke helt hvorfor, for jeg synes grundidéen bag romanen er virkelig fed. Men da jeg først blev fanget, var jeg også hooked.

Det er en virkelig original roman, som forfatteren har skrevet. Universet er virkelig spændende og tankevækkende, for hvordan vil verdenen ser ud, hvis kvinderne har magten? Og vil den være bedre end da mændene havde magten? Uthaug sætter det hele på spidsen, og hun gør det med sort humor og et glimt i øjet, men også med plads til alvor og eftertænksomhed. Uthaug tager emner som samfundsstrukturer, køn, kærlighed, religion og seksualitet under kærlig behandling, og hun gør det på en virkelig interessant måde. 

Romanen måtte gerne have været længere for min mening, fordi universet er så interessant. Jeg synes også at slutningen gik lidt for hurtigt eller var lidt for let efter min smag. Der måtte gerne have været lidt mere kød på. 

Handlingen og karakterne udfolder sig mere og mere og får flere og flere lag jo længere ind man kommer i romanen. Man føler at Uthaug leger med én (ligesom i Hvor der er fugle og En lykkelig slutning), men på den gode måde, og det er fedt at føle puslespilsbrikkerne falde på plads én efter én.

11% er en vild og overraskende læseoplevelse, som både vil overraske, forarge og underholde. Den får i hvert fald en varm anbefaling fra mig.


4/5 stjerner

Titel: 11%
Forfatter: Maren Uthaug
Serie: -
Sprog: dansk
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udgivet: 8. september 2022
ISBN: 9788711996782
Sideantal: 351

Ingen kommentarer:

Send en kommentar