Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

torsdag den 9. april 2020

Down Among the Sticks and Bones af Seanan McGuire

"Twin sisters Jack and Jill were seventeen when they found their way home and were packed off to Eleanor Wests Home for Wayward Children.
This is the story of what happened first.
Jacqueline was her mothers perfect daughterpolite and quiet, always dressed as a princess. If her mother was sometimes a little strict, its because crafting the perfect daughter takes discipline.
Jillian was her father’s perfect daughter—adventurous, thrill-seeking, and a bit of a tom-boy. He really would have preferred a son, but you work with what you've got.
They were five when they learned that grown-ups can’t be trusted.
They were twelve when they walked down the impossible staircase and discovered that the pretense of love can never be enough to prepare you a life filled with magic in a land filled with mad scientists and death and choices."




Første gang vi mødte tvillingerne Jack og Jill var i Every Heart a Doorway, hvor de allerede boede i Eleanor Wests Home for Wayward Children. Der havde de allerede fundet deres dør og besøgt deres eventyrland, men havde været nødt til at forlade det igen. Og nu får vi deres historie, og hvilken historie det var.

Jeg vil sige, at jeg er mere vild med Down Among the Sticks and Bones end var jeg med Every Heart a Doorway, og jeg elskede den bog. Down Among the Sticks and Bones gjorde bare noget ekstra for mig. Det er et mørkt og twistet eventyr i et gotisk univers med blodsugede vampyrer og gale videnskabsmænd.

Serena og Chester er besat af at være det perfekte par både i deres egne og i andre folks øjne. De har aldrig ønsket at være forældre indtil de indser, at en kernefamilie er næste skridt på perfekthedstrappen. De får to tvillingepiger, Jacqueline og Jillian (Jack og Jill), hvilket er det første skår i glansbillet for en dreng og pige ville have været bedre. Men det er der råd for, for de kan jo helt selv bestemme, hvordan og hvem deres piger skal, så derfor gør de Jack til en lille prinsesse i lyserøde kjoler, der ikke må lege udenfor, for det ville jo være ganske forfærdeligt, hvis hendes fine tøj blev beskidt. Jill må derimod blive lige så beskidt, som hun ønsker, for hun skal nemlig erstatte den dreng, som de aldrig fik.
Som pigerne bliver ældre opdager de at de kasser, som deres forældre har tvunget dem ind i, ikke passer til dem og gør dem mere skade end gavn. Og det er her de finder en dør ind til The Moors, hvor de for første gang får lov til at være dem, de har lyst til at være, og hvor de for første gang føler sig rigtig hjemme og ikke mindst velkomne og ønskede. Men dette kan selvfølgelig ikke få lov til at vare ved, for The Moors kan være et yderst grusomt sted.
“The Moors exist in eternal twilight, in the pause between the lightning strike and the resurrection. They are a place of endless scientific experimentation, of monstrous beauty, and of terrible consequences.”

Vi følger mest Jacks vinkel, hvilket som udgangspunkt er fint, for hun er en interessant person og hendes historie er spændende, og jeg elsker hendes relation til Dr. Bleak og hendes forhold til Alexis. Men jeg må sige, at jeg gerne ville have haft lidt flere indblik i Jills liv i The Moors. Hun har nemlig erstattet sine kontrollerede forældre med en ny faderfigur, som på flere planer er værre end det hun kom fra. Og hun ændrer sig ret radikal for hans skyld, og den udvikling ville jeg gerne som læser, have været involveret i. Der er stor fokus på identitet. Om at finde ud, hvem man er og ikke mindst at bryde ud af de kasser, som andre har proppet én i. Det kan være utrolig svært, og det beskriver forfatteren på en meget elegant måde i den første del af romanen.

Jeg har altid elsket uhyggelige historier, og hvor Down Among the Sticks and Bones som sådan ikke er uhyggelig, er jeg vild med dens gotiske stemning. Vi får både en vampyr på et uhyggeligt slot, en gal videnskabsmand, der vækker de døde til live og som bor i en vindmølle, samt en uhyggelig hede, som nogle gange er jagtmark for varulve og andre grumme monstre. Det er virkelig gennemført og en fryd at læse. Det er pigernes fortælling, der står i forgrunden, men The Moors er med til at sætte en ramme omkring deres liv, og det er altså prikken over i'et for mig.

Seanan McGuire er en af mine yndlingsforfattere, og det har hun været efter jeg første gang stiftede bekendtskab med hende for nogle år. Hun skriver utrolig smukt og stemningsfuldt, og så er hendes historier altid utrolig idérige, kreative og tankevækkende. Det samme gør sig gældende for Down Among the Sticks and Bones, som er utrolig velskrevet og en historie, som man sluger på ingen tid, for den er så hjerteskærende og medrivende.

Down Among the Sticks and Bones kan godt læses som en selvstændig historie, men jeg vil alligevel anbefale, at man læser Every Heart a Doorway først, da den giver en god intro til, hvordan de forskellige verdener kan fungere.
Det er en virkelig magisk serie, som jeg vil anbefale til dem, der godt kan lide stemningsfulde eventyrinspireredehistorier, der tager fat i vigtige emner.
“Some adventures require nothing more than a willing heart and the ability to trip over the cracks in the world.”

5/5 stjerner

Titel: Down Among the Sticks and Bones
Forfatter: Seanan McGuire
Serie: Wayward Children #2
Sprog: engelsk
Forlag: Tor.com
Udgivet: 13. juni 2017
ISBN: 9780765392039
Sideantal: 187

Ingen kommentarer:

Send en kommentar