Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

tirsdag den 12. maj 2020

Grimm af Kenneth Bøgh Andersen & Benni Bødker

"Nogle historier er så modbydelige, at de næsten ikke bør fortælles …

Brødrene Grimms eventyr er kendt og elsket af både børn og voksne i hele verden. De oprindelige eventyr udkom første gang på dansk i 1821 – og de var bestemt ikke særligt børnevenlige. De var smukke, forunderlige og fantasifulde, men de var også grusomme, blodige og uhyggelige.

Nu har forfatterne Kenneth Bøgh Andersen og Benni Bødker, der begge har stor erfaring med at skrive både eventyr og gys, gendigtet ti af Grimms bedste og mest grufulde historier. Det er de oprindelige eventyr – med forræderi, frygt, ondskab og død – men skrevet på en måde, så man kommer helt ind i fortællingerne og ind i den farlige verden, der var engang."


Jeg har altid været utrolig glad for eventyr. Som barn fik jeg læst eventyr højt. Da jeg selv begyndte at læse fandt de også en vej ind i mit læsehjerte. Jeg så selvfølgelig også alle Disney filmene op til flere gange (og jeg ser dem stadig med jævne mellemrum). Da jeg gik på gymnasiet læste jeg Grimms samlede eventyr, og jeg skrev også en opgave om eventyr på universitet. Nu læser jeg alle de eventyrgenfortællinger, som jeg kan få fat i og som jeg synes lyder interessante.
Der er noget magisk ved eventyr, der simpelthen bare fanger mig.

Nu har to dygtige historiefortællere Kenneth Bøgh Andersen og Benni Bødker slået sig sammen for at gendigte 10 af Brdr. Grimms eventyr med deres egne ord. De har bibeholdt eventyrenes oprindelige ånd, samtidig med at de har givet dem et ekstra tvist. Jeg kan rigtig godt lide blandingen af både gammelt og nyt, og jeg synes at forfatterene finder en rigtig god balance.
De ti eventyr er Hans og Grete // Den syngende knogle // Historien om drengen, der drog ud for at lære at blive bange // Rapunzel // Dødens gudsøn // Røverbrudgommen // Fitchers fugl // Højboernes gave // Pigen uden hænder // Lille Rødhætte.
Jeg var især glad for RapunzelDødens gudsønRøverbrudgommenFitchers fugl og Pigen uden hænder.

Oprindeligt var Brdr. Grimms eventyr mere grumme end de versioner vi kender til i dag, og det ville de to forfattere gerne finde tilbage til. Og det skal jeg da love for at de gør. Det er nogle skræmmende og uhyggelige gendigtningerne vi har med at gøre. Stemningen er i flere eventyr meget uhyggelig eller i hvert fald ganske ubehagelig, da man ved at der vil ske et eller andet grumt for hovedpersonen. Eventyrene er illustreret af John Kenn Mortensen, og han er simpelthen den perfekte mand til jobbet. Hans streng understreger fuldstændig den uhygge, som eventyrer har, samtidig med at tegningerne er virkelig dragende og stemningsfulde. Man fortaber sig i både tegningerne og de skrevne ord.

Grimm er en virkelig velskrevet samling af mere og mindre kendte eventyr. Det er nogle grumme fortællinger, så de er ikke for svage sjæle, men gør dig selv den tjeneste at læse dem. Du vil ikke blive skuffet.


5/5 stjerner

Titel: Grimm - Grumme eventyr genfortalt for gamle og unge
Forfattere: Kenneth Bøgh Andersen & Benni Bødker // Illustrator: John Kenn Mortensen
Serie: Grimm #1
Sprog: dansk
Forlag: People's Press
Udgivet: 20. marts 2019
ISBN: 9788772008127
Sideantal: 224

Ingen kommentarer:

Send en kommentar