Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

tirsdag den 19. september 2017

Charlotte's Web af E.B. White

"The tale of how a little girl named Fern, with the help of a friendly spider, saved her pig Wilbur from the usual fate of nice fat little pigs."


Wilbur er en lille gris, der får en lidt hård start på livet. Han er nemlig den mindste i flokken og ser ikke ud af meget, og derfor står han til at blive aflivet. Men pigen Fern er fast besluttet på at han skal overleve. Og det lykkes for hende at redde hans liv. Han kommer til at vokse op på en gård, sammen med en helt masse andre husdyr. Og Fern besøger ham flittig. I stalden, hvor Wilbur bor, lever Charlotte også, og de to begynder at forme et stærkt og lidt særpræget venskab. Charlotte er nemlig en edderkop, men hun vil gøre alt for at hjælpe Wilbur, da hans liv igen kommer i fare.

"I don't want to die! Save me, somebody! Save me!"

Jeg har ikke tidligere læst Charlotte's Web, selvom det er en ret kendt og populær børneklassiker (i hvert i udlandet). Jeg kan ikke huske præcis, hvornår jeg blev opmærksom på dens eksistens, men jeg læste den i hvert fald først i år, også selvom den har stået på mine reoler siden sidste år. Men det gør sig også gældende for mange andre børneklassiker, som jeg først har læst, da jeg var blevet voksen.

Charlotte's Web er en virkelig sød historie om venskab og om at sætte andre højere end sig selv og forsøge at hjælpe dem så godt man kan. Charlottes loyalitet til Wilbur er utrolig respektindgydende. Hun knokler simpelthen så hårdt for at redde den lille, lidt naive gris' liv.

“Why did you do all this for me?' he asked. 'I don't deserve it. I've never done anything for you.' 'You have been my friend,' replied Charlotte. 'That in itself is a tremendous thing.” 

Dyrene i stalden kan til tider godt virke lidt stereotype. Templeton er for eksempel en grådig rotte, der kun gør noget for andre, hvis han får noget ud af det til gengæld. Men det gør faktisk ikke så meget i denne historie. For man kan relatere til dyrene og deres forskellige personligheder alligevel. Og de er virkelig en farverig folk med bestemte holdninger og meninger til deres hverdagsliv.
Og det er hverdagslivet White beskriver. Det er kampen for at overleve, det er det spirrende venskab mellem Wilbur og Charlotte, det er samlivet mellem dyrene, og det er beskrivelsen af Fern, der bliver ældre og mister noget af barndommens uskyldhed.

Charlotte's Web er en vidunderlig historie, der ikke kun er for børn, men som voksne også vil finde glæde i at læse. Det gjorde jeg i hvert fald. Og jeg kan kun anbefale at du læser den, hvis du ikke allerede har.


4/5 stjerner

Titel: Charlotte's Web
Forfatter: E.B. White
Serie: -
Originalsprog: engelsk
Forlag: Puffin Classics
Udgivet: 2. juni 2016 (denne udgave) / oprindelig udgivet 1952
ISBN: 9780141368832
Sideantal: 176

Ingen kommentarer:

Send en kommentar