Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

mandag den 19. februar 2018

Blår af Hugh Howey

"I en ødelagt og giftig fremtid er de sidste rester af menneskeheden flyttet ned i en gigantisk silo under jorden, hvor lov og orden bliver strengt håndhævet. Sherif Holston, som trofast har opretholdt siloens love i årevis, forbryder sig en dag mod det største tabu af alle. Han beder om at komme udenfor.
Den skæbnesvangre beslutning sætter gang i en dominoeffekt af begivenheder. En usandsynlig kandidat bliver udpeget som hans afløser: Juliette, en mekaniker uden politiuddannelse, men med stor erfaring i at reparere maskiner. Juliette indser hurtigt, hvor dybt problemerne stikker. Indbyggerne vil snart blive konfronteret med det, som historien hidtil kun har antydet, og som de aldrig har vovet at hviske om: Revolution."


[Bogen er et anmeldereksemplar fra DreamLitt]

Lad mig starte med at sige at ideen bag denne historie er virkelig fed. En ødelagt verden, hvor det mest almindelige og naturlige handling - en vejrtrækning - kan slå dig ihjel. Så fedt! Og så er bogen også helt vildt godt gennemført.

Efter en ukendt katastrofe, som har gjort verden udenfor farlig, er de overlevende mennesker nødt til at (over)leve i en kæmpestor, selvforsynende silo. Siloen er overordnet set inddelt i tre områder. De øverste etager, hvor borgmesteren og sheriffen har kontorer og hvor man kan få et glimt af den ødelagte verden udenfor igennem kameraskærme. De midterste etager, hvor blandt andet IT har deres arbejdsgange. Og så er der de nederste etager, bunddybet, hvor mekanikerne holder maskineriet i gang. Der hersker en meget tydelig hakkeorden i siloen, og det er vigtigt at folk kender deres plads, så der ikke opstår kaos, der vil ødelægge siloen. Derfor er streng kontrol meget vigtig, og at undersøge siloens og menneskehedens historie er strengt forbudt og straffes med den ultimative straf - at blive sendt udenfor for at gøre rent.

Den første person vi bliver præsenteret for er Sherif Holston, og det er på et tidspunkt, hvor han er i en dyb livskrise. I mange år har han ellers opretholdt siloens love til punkt og prikke, men efter hans kones død, er hans verden brudt sammen og han trækker nogle valg, der sætter gang i en række skæbnesvangre begivenheder.
Dette bringer Juliette på banen. Juliette arbejder i bunddybet som mekaniker, men har også en rigtig god evne til at undersøge ting. Og den evne får hun i den grad brug for, for siloen er bygget op af hemmeligheder og løgne.

Blår er en rigtig spændende historie med utrolig gode og overraskende plottwist undervejs. Jeg havde i hvert fald ikke set dem alle komme, og jeg var godt underholdt hele vejen igennem. Det er en længere bog, og der sker da også en hel del i løbet af bogen, og vi får svar på en del af vores spørgsmål undervejs. Det er ikke blot Juliette vi følger, selvom hun godt kan benævnes som hovedpersonen, men også andre mennesker. Dette giver et rigtig godt indblik i siloens og menneskenes liv, og er med til at fremme og vedligeholde spændingen hele vejen igennem.

Det tog mig lige nogle sider at komme rigtig ind i historien, men snart var jeg viklet ind i alle hemmelighederne og løgnene, og så var der bare ingen vej tilbage. Beskrivelserne af samfundet i siloen og de spændinger der finder sted, når så mange mennesker er fanget på et isoleret sted er rigtig godt beskrevet og er helt klart et af bogens store styrker. Tilsæt alle hemmelighederne og løgnene og man har en rigtig sprængfyldt post apokalyptisk thriller. Min eneste anke er jeg gerne havde set nogle af de mange personligheder lidt mere udfoldet. Nogle af dem var lidt stereotype i deres fremstilling.

Blår er en fantastisk spændende start på en ny serie, og jeg kan ikke vente med at læse videre. Hvis du endnu ikke har samlet Blår op, vil jeg anbefale det på det kraftigste. Så sluk tv'et/computeren, sæt telefonen på lydløs, find et god læsested og fordyb dig i Blår i de næste par timer.


4/5 stjerner

Titel: Blår / Originaltitel: Wool
Forfatter: Hugh Howey
Serie: Silo #1
Originalsprog: engelsk / læst på dansk
Forlag: DreamLitt
Udgivet: 1. februar 2018 / oprindelig udgivet 29. juli 2011
ISBN: 9788771714425
Sideantal: 616

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar