Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

torsdag den 20. februar 2025

Babel eller nødvendigheden af vold af R.F. Kuang

"I 1828 bliver den forældreløse Robin Swift bragt fra Canton i Kina til London af den beregnede professor Lovell, der vil indskrive ham på Babel - Det Kongelige Institut for Oversættelse på Oxford Universitet.
Under sine studier bliver Robin kontaktet af Hermesselskabet, en gådeful, kriminel organisation, hvis mål er at stjæle sølv fra Babel for at stoppe det britiske imperiums udvidelse og kolonisering.
Nu står Robin med et valg: Enten kan han hjælpe Hermesselskabet med at sabotere imperiet, eller også kan han vende det blinde øje til. Hvor meget er han egentlig villig til at give afkald på, når det kommer til stykket?"


Robin Swift er født i Canton, Kina, og bliver som forældreløst barn ført til 1830’ernes England af Professor Lovell, som kommer fra Det Kongelige Oversættelsesinstitut, også kendt som Babel. Her bliver Robin optaget som studerende, og han er i starten forført af Babels overdådighed og stræben efter viden. Babel er verdens epicenter for oversættelse, og det er også her at de dygtigste studerende kan blive oplært i sløvarbejdet. Sølvarbejdet er noget ganske særligt for det udnytter sprogenes magt. Kort fortalt bliver ordpar indgraveret i sølvbarrer, og herved kan man give sølvet forskellige egenskaber, såsom at få hestevogne til at køre hurtigere, urværk til at slå eller til at afhjælpe sygdomme. 
Men denne magt er ikke for alle, og bestemt ikke for dem, der ikke er en hvid englænder. Så da Robin møder sin halvbror Griffin åbenbares en verden, hvor revolution og oprør mod den britiske overmagt ulmer.

Babel var en fuldstændig vold og kompleks bog, der er fuld af lingvistiske og nørdede detaljer. Den er fuld af fodnoter og etymologiske forklaringer, men er samtidig også en fortælling om venskab, studietid, nørderi, racisme, ulighed, magt, vold, imperialisme og revolution. 

Jeg fandt fortællingens tempo en kende ujævnt, og det trak lidt ned i min læseoplevelse. For nogle gange gik tingene hurtige (især mod slutningen) og andre gange var den mere langtrukken. Dette betød også at jeg lagde bogen fra mig flere gange undervejs, og at der nogle gange gik flere dage før jeg samlende den op igen. Det er ikke nødvendigvis kun bogens skyld, for jeg havde en meget travl periode, da jeg læste den. Men jeg tænker, at havde tempoet været lidt jævnt, havde det hjulpet på det. Når det nu er sagt vil jeg også sige at bogen er virkelig velskrevet og velresearchet, og det er tydeligt at mærke at forfatteren har noget på hjerte.

Jeg vil måske også tøve med at kalde den fantasy, men vil nærmere kalde den en alternativ historisk roman med fantasyelementer. For fantasydelen er ikke den del, der fylder mest i bogen.

Babel er en utrolig nørdet bog, som kræver noget af sin læser, men som samtidig giver én en tankevækkende og intelligent læseoplevelse. Det er ikke en bog for alle, men for de rette er det en virkelig vild oplevelse.


4/5 stjerner

Titel: Babel  eller nødvendigheden af vold: Den hemmelige historie om oxfordoversætternes revolution // Originaltitel: Babel, or The Necessity of Violence: An Arcane History of the Oxford Translators' Revolution
Forfatter: R.F. Kuang
Serie: Cerulean Chronicles #1
Originalsprog: engelsk // læst på dansk 
Forlag: Falco
Udgivet: 25. april 2024 (denne udgave) // oprindelig udgivet 23. august 2022
ISBN: 9788775960132
Sideantal: 570

tirsdag den 18. februar 2025

25 i '25


[Indeholder anmeldereksemplarer]
 
Jeg havde ellers sagt til mig selv, at jeg ikke ville lave en 25 i '25 tbr, da jeg har gang i mange andre læseudfordringer. Men nu har jeg efterhånden set så mange andres tbr, at jeg fik lyst til at lave min egen. Det var både let og svært at udvælge de 25 bøger, for jeg har så mange bøger, som jeg gerne vil læse. 
Derfor består min 25 i '25 både af bøger, jeg lige har købt og nogle jeg har haft stående i nogle år. Der er både danske og engelske bøger. Genrene består for størstedelen af fantasy, sci-fi og horror, men en enkelt YA og børnekrimi har også sneget sig ind i stakken. Jeg håber også på at få startet på nogle serier og komme videre i andre (så derfor passer den helt perfekt til min serieudfordring). Jeg overvejer at lave et par statusser undervejs, så jeg både kan se min proces samt holde mig selv til ilden.

Bøgerne er (i tilfældig rækkefølge):
  • Stav til sorg af Eva Munk (anmeldereksemplar)
  • Den forsvundne bror af Andreas Boeskov (anmeldereksemplar)
  • Den brændende gud af R. F. Kuang (anmeldereksemplar)
  • Jordskælv af Christian Engkilde
  • The Shadow of the Gods af John Gwynne
  • Opløsning af Patrick Leis (anmeldereksemplar)
  • Don't Let the Forest In af CG Drews
  • Iron Widow af Xiran Jay Zhao
  • Maskespil af Anna Toftedahl-Olesen og Kira Axelsen
  • Lyriderne af Nanna Foss
  • Mislaid in Parts Half-Known af Seanan McGuire
  • Drageskjoldene af Nicole Boyle Rødtnes
  • 88% af Maren Uthaug
  • Project Hail Mary af Andy Weir
  • House of Sky and Breath af Sarah J. Maas
  • Blood Over Bright Haven af M. L. Wang
  • Long Live Evil af Sarah Rees Brennan
  • Carmilla af Sheridan Le Fanu (anmeldereksemplar)
  • Incubus Dreams af Laurell K. Hamilton
  • I den mørke skov af Gry Kappel Jensen
  • The Undertaking of Hart and Mercy af Megan Bannen
  • Komplekskakerlakkerne af C. C. Thybro (anmeldereksemplar)
  • The Final Empire af Brandon Sanderson
  • The Twisted Ones af T. Kingfisher
  • The Hollow Places af T. Kingfisher
Jeg glæder mig så meget til at læse de her bøger, og jeg håber, at jeg har mange gode læseoplevelser i vente.

torsdag den 6. februar 2025

Februar tbr


Jeg kom næsten i mål med min januar tbr. Den eneste bog, som jeg ikke nåede at åbne var A Dark and Drowning Tide af Allison Saft. Den vil jeg derfor forsøge at læse i februar i stedet for. 

Jeg kan også mærke, at jeg måske komme lidt til at ændre på, hvordan jeg sammensætter min tbr, for jeg kan mærke at lige nu har jeg stor lyst til at gøre et indhug i mine anmeldereksemplarer, og det bliver derfor dem, som jeg kommer til at prioriterer i mine månedstbr'er, i hvert fald i den nærmeste fremtid. 

Når det nu er sagt kommer jeg selvfølgelig til at læse Lyriderne her i februar, så den er helt automatisk på min tbr. Det er en bog, som vi har ventet på i 5 år, og jeg både glæder og frygter at læse den. (Jeg har dog endnu ikke modtaget min forudbestilling, så jeg håber den snart kommer!!)

Jeg har udvalgt resten af min tbr ved at slå med min d20 terning, og den gav mig følgende tre bøger:
  • Dragerne af Julie Kagawa
  • I det øjeblik var jeg din af Mhairi McFarlane
  • Jurvelen af Amy Ewing

tirsdag den 4. februar 2025

Uglemanden af Jesper Riel

"Christian og hans lillesøster Maria leder efter deres mor. Hun forsvandt for flere år siden, og hverken dem eller deres far kan rigtigt huske hende. Sporet efter hende er fuldstændig koldt, men Christian hører stemmer, der fortæller ham, at de skal skal lede i byens kirke.

I kirken finder han en notesbog og et kort, der måske har tilhørt hans mor. På vej ud af lokalet opdager han, at en underlig skikkelse blokerer udgangen. I panik flygter han ud på kirkens tag, men den mærkelig person følger efter. Christian styrter ned fra taget, slår hovedet og brækker armen...

Da han vågner igen, har han det underligt nok helt fint. Men han er sikker på, at der var noget mystisk ved skikkelsen, havde den ikke haft et næb og store runde ugleøjne?"


[Anmeldereksemplar fra forlaget]

Nogle gange matcher jeg bare ikke med en bog, og det var desværre tilfældet med Uglemanden. Det startede ellers fint nok ud, hvor vi bliver introduceret til Christian og lillesøsteren Maria, som har startet et privatdetektiv bureau, Ravnstrups Blodhunde, hvor deres eneste opgave er at finde deres forsvundne mor. Problemet er at ingen rigtig kan huske hende, men en mystisk stemme i Christians hoved leder ham til kirketårnet, hvor han møder den uhyggelige uglemand. Derefter bliver historien en rodet, og der sker ting, som jeg ikke fandt særlig troværdige.

Christian skal forestille at være en 14 år dreng, og det bliver nævnt et par gange, men lige pludselig nævner han at der kun et halvt år til, at han bliver 16 år og der er altså kun gået et par dage imellem de to udtagelser, så jeg ved ikke om han ældres superhurtig eller hvad der lige skete der. Det er måske blot en detalje, men det forstyrrede min læsning. 
Et andet eksempel er at Maria bliver ond uden nogen som helst grund eller forklaring, og begynder at udøve terror mod Christian og andre, men der er ingen konsekvenser for hende (selv ikke da hun sammen med to andre opildner en fjerde til at sparke en lærer i ryggen der prøver at skille dem ad mens de slås, og det ender så galt at vedkomne bliver indlagt og mister følelsen i benene). Christian skifter mellem at være bange for hende, ville redde hende (uden at undersøge hvordan det lige skal lade sig gøre), og så ofre hende til sidst for at redde en anden (hvem fanden ofrer lige sin egen lillesøster?).

Christian bliver også smidt ned fra et tag af klassens bøller mens han er bundet, men det får ingen konsekvenser for dem. Det bliver derimod lagt op til at det er Christians egen skyld, og at han hoppede med vilje!? Det synes jeg godt nok er lidt vildt.
Generelt synes jeg er karakterne til tider handlede meget utroværdigt, og nogle af dem har ret så gifte forhold til hinanden blandt andet Christian og bedstevennen Emil. Og så er det Christians far (Løvefar) og deres babysitter (Babe) der har et eller andet kørende, og jeg er ret sikker på at Babe er gravid. Det bliver godt nok ikke sagt, men hun rører sin mave ofte, og Christian tror bare hun har spist for meget kål, fordi den er udspilet. (Og igen bliver jeg i tvivl om, hvor gammel Christian skal forestille at være). Især da det er ham, der forklarer til Maria at Løvefar og Babe har noget kørende. Generelt er Babe også en virkelig irriterende karakter og det er Løvefar sådan set også.

Humoren ramte heller ikke plet for mig. Der var nogle enkle gange, hvor den virkede på mig, men for det meste synes jeg den faldt flad.

Jeg kunne rigtig godt lide monstrene, som Christian opdager via morens bog, men jeg synes det var en skam at de ikke var mere med. Det måtte de godt have været for min skyld. 

Uglemanden var desværre ikke en bog for mig, og sådan er det nogle gange. Jeg vil forsøge at læse 2'eren, da jeg har den stående på hylden, og jeg har måske ikke de højeste forventninger, men jeg håber på det bedste.


1,5/5 stjerner

Titel: Uglemanden
Forfatter: Jesper Riel
Serie: Uglemanden #1
Sprog: dansk
Forlag: Superlux
Udgivet: 2021
ISBN: 9788793796270
Sideantal: 277

søndag den 2. februar 2025

Januar 2025


 [Uglemanden og Kuglens Skygge er anmeldereksemplarer fra forlaget]

Jeg begyndte januar med at have ferie de første fem dage, hvilket var helt fantastisk. Derefter kom der mere og mere tempo på især arbejdet, hvor de sidste to uger var meget travle. Blandt andet med Årets bøger bogcafé, som jeg afholdte med to kollegaer. Det gik virkelig godt og det var virkelig sjovt både for os og dem der kom for at få inspiration. Det er en af mine yndlings opgaver, men det er også nogle intense dage, og det blev også til nogle ret sene aftner.
Januar er også min fødselsdagsmåned, som jeg fejrede på dagen med mine kolleager, samt mine forældre som kom om aftenen, hvor vi var ude at spise.
Sidst på måneden begyndte jeg også at styrketræne 2-3 gange om ugen efter en meget lang pause, og nu handler det om at få det gjort til en vane.  
_________

I januar læste jeg 24 bøger, hvoraf 5 blev hørt som lydbøger. I alt blev det til 5.188 sider.

Den længste bog var Kvadrantiderne på 527 sider, mens den korteste var Hvordan man laver dyr på 64 sider.

Det bedste bøger var mine genlæsninger af Spektrum-serien, Chew-serien, I Hate Fairyland-serien, BrideFierce Fairytales samt Lost in the Moment and Found, som var bind 8 i Wayward Children-serien. Sidstnævnte læste jeg for første gang.

Selvom størstedelen af de bøger jeg har læst i løbet af måneden var rigtig gode, var der desværre også nogle, som slet ikke faldt i min smag. Uglemanden og Kuglens Skygge var to meget rodede bøger, dårlig skrevet og til tider usammenhængende bøger, og de var overhovedet ikke noget for mig.
Queen Kong var måske ikke dårlig skrevet, men den sagde mig bare overhovedet ikke noget. Heldigvis var den kort og hurtiglæst, og det var en af de få gode ting, jeg kan sige om den.


Serier i januar: 
Færdiglæste serier:
Chew af John Layman & Rob Guillory


Igangværende serier:
Wayward Children 8 af Seanan McGuire
Uglemanden 1, 2 af Jesper Riel
Spektrum 1, 2, 3, 4 af Nanna Foss
I Hate Fairyland 1, 2, 3, 4, 5 af Skottie Young


DNF:


Anmeldelser i januar:
Tidens slør af Dina K. Sjöblom

_________

I februar skal jeg både et smut i teateret, i biografen, til koncert og til fantasy/sci-fi messe. Og selvfølgelig på arbejde derimellem. Jeg håber dog, at februar bliver knap så travl på arbejdet, som januar har været. For den sidste uge af januar har jeg godt nok været træt efter arbejde. 
Jeg vil arbejde på at holde fast i min styrketræning, og jeg har også nogle projekter, som jeg gerne vil videre med.
Og så håber jeg selvfølgelig på at få læst en god stak bøger.


Læste bøger:
John Layman & Rob Guillory: Major League (Chew #5)
John Layman & Rob Guillory: Space Cakes (Chew #6)
John Layman & Rob Guillory: Bad Apples (Chew #7)
John Layman & Rob Guillory: Family Recipes (Chew #8)
John Layman & Rob Guillory: Chicken Tenders (Chew #9)
John Layman & Rob Guillory: Blood Puddin' (Chew #10)
John Layman & Rob Guillory: The Last Suppers (Chew #11)
John Layman & Rob Guillory: Sour Grapes (Chew #12)
Seanan McGuire: Lost in the Moment and Found (Wayward Children #8) (lydbog)
Ali Hazelwood: Bride - vampyrbruden
Jesper Riel: Uglemanden (Uglemanden #1) (anmeldereksemplar)
Nanna Foss: Leoniderne (Spektrum #1) (lydbog)
Nanna Foss: Geminiderne (Spektrum #2) (lydbog)
Nanna Foss: Ursiderne (Spektrum #3) (lydbog)
Jesper Riel: Kuglens Skygge (Uglemanden #2) (anmeldereksemplar)
Skottie Young: Madly Ever After (I Hate Fairyland #1)
Skottie Young: Fluff My Life (I Hate Fairyland #2)
Skottie Young: Good Girl (I Hate Fairyland #3)
Skottie Young: Sadly Never After (I Hate Fairyland #4)
Nanna Foss: Kvadrantiderne (Spektrum #4) (lydbog)
Skottie Young: Gert's Inferno (I Hate Fairyland #5)
Mathilde Walter Clark: Hvordan man laver dyr
Nikita Gill: Fierce Fairytales
Hélène Vignal: Queen Kong