Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

torsdag den 7. juni 2018

Carrie af Stephen King

"Carrie White er ikke nogen helt almindelig pige. Hun besidder telekinetiske evner. Mens hun kæmper med at forstå omfanget af sin paranormalle kunnen, udsættes hun for massiv mobning af sine klassekammerater på den lokale high school. Men da Tommy Ross inviterer hende til skolens afslutningsbal, går en drøm i opfyldelse for Carrie; måske er det første skridt mod at blive accepteret af de andre på skolen, som tidligere kun har haft hån tilovers for hende. Men tingene er heller ikke denne aften, som de ser ud på overfladen, og Carrie tvinges til at udøve sine frygtelige evner over den by, der foragter hende ..."


[Dolores Claiborne, Dyrekirkegården og Misery er anmeldereksemplarer fra Hr. Ferdinand]

En af de bøger jeg læste under forårets Readathon var Carrie af Stephen King. Jeg har læst den før, både på dansk og på engelsk, men det er ved at være nogle år siden. Så da jeg opdagede at Hr. Ferdinand havde valgt at genudgive nogle af Stephen Kings ældre bøger. Carrie var den første bog, som King fik udgivet, men var faktisk den fjerde han skrev, og den blev startskuddet for hans karriere, som en af de mest kendte forfattere i nyere tid. Han er nok mest kendt som horrorforfatter, men han har faktisk skrevet romaner og noveller i mange forskellige genrer. Så der er lidt for enhver smag, hvis man vælger at kaste sig over Kings forfatterskab.

Carrie handler om en ung pige ved samme dag, som har det svært både i skolen og derhjemme. I skolen bliver hun mobbet af de andre piger, fordi de synes hun er mærkelig og anderledes. Derhjemme er Carrie underlagt moderens strenge hånd og skarpe tunge. Moderen er stærk religiøs og vil gøre alt for at Carrie følger dydens meget smalle sti.
Efter en forfærdelig oplevelse i pigernes omklædningsrum finder Carrie ud af at hun har telekinetiske evner, som hun lige så stille og roligt begynder at træne dem. Carrie bliver inviteret til skolens afslutningsbal af en af de populære drenge, Tommy Ross, og Carrie begynder at tro at hendes liv er ved at vende sig til det bedre. Men desværre er der nogle, der har tænkt sig at tage en frygtelig hævn over Carrie og snart bryder helvede løs.
"Folk forbedrer sig ikke. De bliver bare klogere. Når du bliver klogere, holder du ikke op med at rive vingerne af fluerne, du får bare lettere ved at begrunde det."

Carrie er krydret med uddrag fra avisartikler og fra fagbøger, som er med til at understøtte og belyse dele af historien. Jeg synes, det fungere rigtig godt og er med til at opbygge spændingen.
Jeg vil dog sige at det er en skam at denne danske udgave ikke har gjort disse uddrag i kursiv eller i en anden skrifttype, da de flyder sammen med den almindelige tekst.

Noget af det jeg fandt mest skræmmende ved Carrie var helt klart hovedpersonens mor Margaret White og dennes religiøse vanvid, og hvilken barndom og ungdom som Carrie har haft, og hvordan det har påvirket Carrie. Selvfølgelig er der også nogle scener, hvor det hele kulminere, der er pænt skræmmende eller i hvert fald meget blodige. Men Margaret White er klart den mest skræmmende.

Carrie er ikke min ynglingsroman af Stephen King og det er heller ikke hans bedste efter min mening, men Carrie har alligevel en helt særlig plads hos mig, fordi den var med til at starte en af mine ynglingsforfatteres lange karriere.
Så hvis du gerne vil se, hvordan det hele startede, så kast dig endelig over Carrie. Jeg kan kun anbefale det. Den er godt lille sommergys, der nok skal give dig en kuldegysning eller to.
"Monstre findes, og det gør spøgelser også. De bor inden i os, og nogle gange er det dem, der vinder."


3,5/5 stjerner

Titel: Carrie
Forfatter: Stephen King
Serie: -
Originalsprog: engelsk / læst på dansk
Forlag: Hr. Ferdinand
Udgivet: 15. marts 2018 (denne udgave) / oprindelig udgivet 5. april 1974
ISBN: 9788740047509
Sideantal: 197

Ingen kommentarer:

Send en kommentar