Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

torsdag den 17. marts 2016

Noget om Virtus af Sigurd Hartkorn Plaetner

"Vitus spiser for mange fryspizzaer og ryger for mange smøger. Han sejler planløst rundt, fordi han gemmer på en dyster hemmelighed, som kun to mennesker kender til. Livet bliver ikke lettere, da hans kæreste, Sara fortæller ham, at hun er gravid og har tænkt sig at beholde barnet.
På flugt fra virkeligheden ender han til en fest, hvor han møder Emma, der flår ilten ud af hans mellemgulv og tænder et lys i horisonten. Sammen bevæger de to sig ud på en rejse, der afvæbner Vitus, så han endelig formår at se sine dæmoner i øjnene.
Bedst som det hele er ved at falde på plads, tager Emma ham med ud på en sindsyg køretur midt om natten og fortæller ham noget, der river hans verden ned til grunden og får altafgørende betydning for hans fortid. Og fremtid (fra bogens bagside)."


Vitus har det ikke nemt i livet. Det kan jeg efter at have læst bogen let give ham ret i. Han har indviklede forhold til stort set alle i hans omgangskreds. Ting bliver fortiet eller holdt hemmelige indtil de til sidst slipper ud og forvolder - for det meste - skade, men også i enkle tilfælde en meget nødvendig forløsning.

Jeg fandt Vitus og Emmas forhold meget rørende. Jeg kunne godt lide den fase, hvor de ikke var kærester, men hvor Vitus blev mere og mere forelsket i/besat af Emma. Og da de så endelige tog springet fuldt ud, tog bogen samtidig en ond drejning, (men det havde jeg nok forventet, men det gjorde stadig ondt). 
Et andet forhold der satte sig spor i mig var Vitus' forhold til hans far Bertram og stedmoderen Tove. Så mange ting imellem især Virtus og Bertram var usagt, næsten fortiet ihjel, men lå stadigvæk som en ond skygge, der havde kilet sig ind imellem dem og lige så stille havde forgiftet deres forhold. Og selv om Tove er den der gerne vil snakke om problemerne, er Vitus bare ikke rigtig modtagelig, for imellem dem lurer usagte ting også. Og det gør immervæk forholdene det mere kompliceret, når man ikke på nogen som helst måder kan kommunikere med hinanden.

Noget om Vitus er en bog om forholdene  imellem mennesker. De forskruede forhold, de respektløse, de kærlige, de sørgelige. Det er en historie om at finde kærligheden, om at miste den igen. Om at blive svigtet af dem tætteste på én. Om at få fortalt de hemmeligheder, der før var skjult for én. Om at genfinde livsgnisten, når alt ser sorteste ud.
Noget om Vitus er en fantastisk velskrevet bog, der bliver hos én efter sidste side er læst. 4/5 stjerner

Noget om Vitus af Sigurd Hartkorn Plaetner
Forlag: Gyldendal
Udgivet: 2015
214 sider

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar