Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

tirsdag den 8. januar 2019

Hader, hader ikke af Glenn Ringtved

"Kim hader alt: boksning, sin familie, sit liv. Men der må jo være noget, han kan elske..."


Kim går til boksning, og han er så god til at han er dansk drengemester. Problemet er bare, at Kim hader at bokse. Faktisk hader Kim rigtig mange ting, nærmest alt, men især hader han det had, han skal bruge i bokseringen. Kim bor sammen med sin far og storebror Kenneth, som også er bokser, men bare ikke lige så god som Kim. Faren hepper på dem begge, når de er i bokseringen, men kan ikke se at Kim hader at bokse. I skolen får Kim til opgave at skrive en stil om kærlighed og om at elske, men det kan Kim ikke. Han kan kun skrive om had. Kim for 12 for stilen og roser ham for hans evner. Men derhjemme udløser stilen konflikter mellem Kim og Kenneth, og især mellem Kim og hans far. Kim hader sin familie, og det må man jo ikke, men der må jo også være noget som Kim elsker.

Glenn Ringtved har med Hader, hader ikke skrevet er en virkelig barsk historie, hvor Kim føler at han ikke rigtig høre til, fordi han minder mere om sin mor end sin far og bror. Og om at omverdenens forventninger kan veje meget tungt på Kims selvopfattelse og derved få Kim til at gøre ting, som han hader, men som han gør for at få andre til at lide ham.
Familieforhold kan være svære størrelser, de kan være gode, de kan være dårlig, de kan være smertefulde, og mest af alt kan de være mange ting på én gang. Jeg synes at Glenn Ringtved beskriver det pågældende familieforhold så smukt i Hader, hader ikke, ikke mindst Kims had til faren og broren og hans tanker om hvorfor han hader dem, og hvorfor han ikke kan holde op igen. Kims mor er ikke fysisk til stede i familien mere, men det betyder skam ikke, at hun ikke er med i historien, snarere tværtimod. Hun er som et spøgelse hele vejen igennem fortælling, og bliver blandt andet brugt som et middel af faren til at nedgøre Kim.

Kim tomler med mange tanker igennem den korte historie. Glenn Ringtveds skrivestil er fantastisk at læse og får Kims tanker om had og kærlighed til at stå knivskarpe og ramme lige i hjertekulen, men ordene står ikke alene. Otto Dickmeiss har lavet de smukkeste illustrationer, der virkelig formår at understrege Ringtveds historie. Illustrationerne er holdt i sort/hvid og er utrolige detaljerede, og lige så lette at fordybe sig som Ringtveds ord.

Hader, hader ikke er en del af Carlsens nye serie af billednoveller, som henvender sig til unge. Og unge skal da helt klart læse dem efter min mening, men jeg synes også at voksne burde kigge med og ikke snyde dem selv for en virkelig god historie.


4/5 stjerner

Titel: Hader, hader ikke
Forfatter: Glenn Ringtved / Illustrator: Otto Dickmeis
Serie: Carlsens billednoveller
Sprog: dansk
Forlag: Carlsen
Udgivet: september 2018
ISBN: 9788711698068
Sideantal: 48

Ingen kommentarer:

Send en kommentar