Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

tirsdag den 15. januar 2019

Mowgli af Sarah Engell

"Pigen har aldrig set himlen. Hun bor i mørke bag en låst dør. Men hun er ikke alene, og gennem ristens tremmer kan hun høre nogen synge."


En pige bor i et mørkt, aflåst rum. Hun har aldrig set hverken stjernerne, himlen eller solen. Heldigvis bor hun der ikke alene, mor er der nemlig også. Mor er god til alt, meget bedre end pigen, der kan være temmelig klodset i forhold til mor. Mor kan godt være væk i flere dage, men kommer heldigvis altid tilbage igen når pigen har brug for hende. Nogle gange hører pigen gennem ventilationsristen en sang, der bliver sunget meget stille og smukt, men mor er bestemt ikke glad for sangen.

Mowgli er ligesom Hader, hader ikke en del af serien Carlsens billednoveller, som er målrettet unge. Hvor Hader, hader ikke havde en meget mere konkret handling er Mowgli meget mere svævende i sit udtryk, og den føles til tider lidt som en drøm, man halvt har glemt.
Mowgli var et puslespil, hvor jeg efter endt læsning følte, at jeg manglede en brik eller to for at få det hele til at gå op. Det var ikke en negativ følelse, for den gav mig noget at tænke og forundre mig over. Samtidig gav det mig lyst til at læse den en ekstra gang (hvilket jeg gjorde) for at se om jeg ville få noget andet eller mere ud af den i anden omgang. Jeg synes helt klart at det var godt med en genlæsning. Ikke at jeg fik alt forklaret, for der er som sådan heller ikke så meget handling i historien. Det er mere pigens nu samt hendes sansninger, som læseren bliver præsenteret for, uden at alt for meget bliver forklaret. Det kan godt virke afskrækkende på nogle at man mangler nogle puslespilsbrikker, men jeg synes også at det er en meget smuk og til tider meget trist og skræmmende fortælling.

Sarah Engells skrivestil er helt fantastisk. Man kan virkelig mærke at der er kælet for ordene og at de er valgt med omtanke når de skal beskrive pigens virkelighed og forestillinger. Sproget er også med til at gøre sit for at man mærker at alt ikke er som man tror, og i et godt flow bliver der lukket endnu en sprække op for læseren, så denne kan få et større indblik i pigens verden, hvad enten det er den virkelig verden eller den forstilte. Det hele er blot antydninger og fornemmelser, men det virker virkelig godt.
Det er Cato Thau-Jensen der har illustreret bogen, og i første omgang var jeg ikke særlig fanget af hans stil. Der var et par enkle illustrationer jeg godt kunne lide under min første gennemlæsning, og jeg var vild med forsiden. Men som med historien voksede illustrationer også for mig, da jeg læste den anden gang, og nu er jeg rigtig glad for dem og synes at de passer så godt til historien.

Mowgli var en bog som voksede og som jeg blev gladere for jo flere gange jeg læser den. Det er en historie man skal gå til med et åbent sind, nyde de smukke ord og interessante illustrationer og ellers bare lade ens fantasi få frit spil.


3,5-4/5 stjerner

Titel: Mowgli
Forfatter: Sarah Engell / Illustrator: Cato Thau-Jensen
Serie: Carlsens billednoveller
Sprog: dansk
Forlag: Carlsen
Udgivet: september 2018
ISBN: 9788711697672
Sideantal: 48

Ingen kommentarer:

Send en kommentar