Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

fredag den 3. november 2017

Vampyr

"Er du træt af vampyren med samvittighed? Er du træt af vampyren på jagt efter den store kærlighed? Er du træt af vampyren reduceret til en parodi? Hvis ja, så er denne novellesamling noget for dig. Her har vampyren smidt sin falske ham. Her er vampyren tilbage. Her vil vampyren have blod. Og den tager det. Uden at spørge om lov."


Vampyr af en novellesamling af 11 forskellige fortællinger om vampyrer. Og da vampyren er et af mine ynglings væsner var jeg selvfølgelig nødt til at læse den. Faktisk tror jeg, at jeg har læst den 2-3 gange indtil videre. Og jeg kommer sikkert til at læse den igen i fremtiden.

Novellesamlingen er resultatet af en konkurrence som forlaget Kandor stod for. Fælles for alle novellerne er de forsøger at fjerne Twilight-faktoren fra vampyrerne, så de ikke længere er fortabte sjæle på jagt efter den store kærlighed, der kan gøre dem hele igen. Vampyrerne i disse fortællinger er ondskabsfulde og ude efter dit blod. De vil hellere æde dit hjerte end at forelske sig i det.
Og det lykkes også for de fleste af novellerne. Dog havde jeg nok på bagrund af bogens bagside tekst forventet at novellerne var utrolige makabre. Det var bare ikke helt tilfældet for dem alle. Det var en smule skuffende. Der var dog ingen af novellerne der var decideret dårlige, så selvom de ikke var så bloddryppende som jeg havde håbet på er det stadigvæk en novellesamling af høj kvalitet, der tager vampyren og horrorgenren seriøst.

Der er som sagt 11 noveller i samlingen. De er alle skrevet af danske forfattere. Nogle af forfatterne har jeg læst før, mens andre var helt nye for mig. Novellerne er som følgende:
Vampyren - en gennemgang af historiske kilder og dokumenterede forekomster i Europa, 1853 til 1947 af Aske Munk-Jørgensen // De rette omgivelser af Teddy Vork // Nordpå af Jan K // Sorgens museum af Jonas Wilmann // Som vinden blæser af A. Silvestri // Røde dæmoner af Kristoffer J, Andersen // Staven af Julie Johanne Kirkegaard // Donation af Lars Ahn Pedersen // Venter på Misha af Nina Holm-Jensen // De fattige blandt menneskene af Martin Schjönning // Verdens krig af Christian Reslow.
Næsten alle forfatterne har skrevet efterord til deres novelle, hvor de eksempelvis fortæller om hvilken inspiration, der var baggrund for novellen, eller hvorfor de skriver i horrorgenren. Jeg elsker at få sådanne små indblik i en forfatters skriveproces, og det er en fin måde at få samlet hele novellesamlingen på.

Mine egne favoritter var blandt andet De rette omgivelser, da Vork virkelig kan bygge en atmosfære op, der får nakkehårene til at rejse sig og Verdens krig af Christian Reslow, hvor vampyrerne virkelig er onde og hvor menneskene er tæt på at opgive det hele. Jeg kunne lide de fleste af novellerne, da jeg synes de bidrog med noget spændende til vampyren. Og så er alle meget forskellige fra hinanden og det var næsten det bedste af det hele.

Vampyr er en gennemført novellesamling af høj kvalitet. Nogle af novellerne er bedre end andre, men sådan har jeg det altid med novellesamlinger. De fleste af dem var også ganske uhyggelige og gav tanke til eftertanke og det er jo også rigtig dejligt. De fleste af novellerne er virkelig gode, så hvis du elsker horror og vampyrer, må du ikke snyde dig selv for denne lille perle.


4/5 stjerner

Titel: Vampyr
Forfatter: -
Serie: -
Sprog: dansk
Forlag:  Kandor
Udgivet: 27. februar 2013
ISBN: 9788791589140
Sideantal: 336

Ingen kommentarer:

Send en kommentar