Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

onsdag den 20. december 2023

Et juleeventyr af Charles Dickens (gendigtet af Erlend Loe)

"Ydre kulde og varme havde kun ringe indvirkning på Scrooge. Ingen varme kunne varme ham op, ingen kulde kunne køle ham ned. Ingen blæsende vind var mere bitter end ham selv, ingen faldende sne var mere ihærdig med at lægge sin kolde krop over landskabet, ingen piskende regn var mindre åben for handling.

Ebenezer Scrooge er sig selv nærmest. Han elsker penge og hader andre mennesker. Han hader også julen. Juleaften sidder han derfor alene og venneløs i sit store, kolde hus. Udenfor glitrer iskrystallerne i lyset fra hjem, hvor familier hygger sig med julemaden. Scrooge går i seng, men han får ikke lov til at sove i fred. I løbet af natten får han besøg af ikke bare ét, men tre spøgelser. De tager ham med på rejser gennem natten og tiden, og Scrooge oplever, at intet er, som han troede.

For måske er det alligevel en god ide at vise omsorg for andre mennesker?"


Jeg læste den oprindelige Et juleeventyr af Charles Dickens for efterhånden nogle år siden, og har også set nogle filmatiseringer af romanen. I år opdagede jeg så, at den kom i en udgave illustreret af Lisa Aisato og gendigtet af Erlend Loe. Jeg elsker Lisa Aisatos illustrationer, så det var den største grund til at jeg lånte den på biblioteket. (Jeg kan også rigtig godt lide fortællingen, så jeg tænkte at det ikke ville skade at læse den igen).

De fleste kender nok denne klassiske julefortælling, men jeg kommer lige alligevel med et kort resume. Ebenezer Scrooge er en rig forretningsmand, der kun tænker på at tjene flere penge. Han er meget menneskefjendsk, og har slet ikke noget til overs for ting, der bringer glæde, såsom julen, som han synes er rent humbug. 
Julenat får Scrooge besøg af sin afdøde kompagnons genfærd, Marley, som er dømt til at bærer lænker resten af sit efterliv, fordi han aldrig tænkte på andre, da han var i live. Marley fortæller Scrooge at han vil få besøg af tre juleånder - fortidens, nutidens og fremtidens juleånd, og han gør bedst i at høre efter, hvad de fortæller ham.

Erlend Loe har gendigtet historien, og han beskriver nogle af hans overvejelser i forordet. Sproget er blevet lidt mere nutidig, men jeg synes at sproget er en smule kluntet visse steder, hvilket er en skam. Nogle sætninger bliver også for indviklet og lykkes ikke helt, og den nutidige opdatering kommer han ikke helt i mål med. Det er i hvert fald ikke en historie for yngre børn (som han selv nævner i forordet), da flere ting, skal forklares. 
Handlingen er langsommeligt, men det gør sig også glædende for originalen, så det er en smagssag.

Lisa Aisatos illustrationer er helt igennem fantastiske. De er så stemningsfyldte, og gjorde det en fryd af læse bogen. De er så smukke og magiske. Så selvom gendigtningen ikke kom helt i mål efter min mening, var illustrationerne med til at trække hele oplevelsen op, og sætte mig i julestemning. Hvilket jo er hele formålet! Et juleeventyr får varm juleanbefaling herfra.


4/5 stjerner

Titel: Et juleeventyr
Forfatter: Charles Dickens // gendigtet af Erlend Loe // Illustrator: Lisa Aisato
Serie: -
Sprog: læst på dansk // oprindelig udgivet på engelsk (denne udgave er oprindelig udgivet på norsk)
Forlag: Straarup & Co
Udgivet: 1. oktober 2023
ISBN: 9788775926381
Sideantal: 140

Ingen kommentarer:

Send en kommentar