Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

torsdag den 23. juni 2016

Lord of the Flies af William Golding

"At the dawn of the next world war, a plane crashes on an uncharted island, stranding a group of schoolboys. At first, with no adult supervision, their freedom is something to celebrate; this far from civilization the boys can do anything they want. Anything. They attempt to forge their own society, failing, however, in the face of terror, sin and evil. And as order collapses, as strange howls echo in the night, as terror begins its reign, the hope of adventure seems as far from reality as the hope of being rescued."


Et fly er styret ned på en øde tropisk ø, og det er kun en folk unge skoledrenge, der har overlevet. Der er ingen voksne til at holde øje med dem eller fortælle dem, hvad de skal gøre. De har nu ansvar for dem selv og hinanden. Drengene forsøger at opbygge et samfund med regler der skal overholdes for at skabe struktur, men i den grad også tryghed. For selvom den tropiske ø er smuk og ved første øjekast virker øde, er der noget der kryber rundt og siger mærkelige lyde om natten.

Først møder vi den flotte lyshårede dreng Ralph, som snart får følgeskab af den overvægtige Piggy, der er en klog, men meget frygtsom dreng. Sammen finder de en en stor, flot konkylie, der igennem romanen bliver en form for symbol på orden og den civiliserede verden. Ralph tilkalder de andre overlevende drenge ved at blæse i konkylien, og de forsøger som sagt at opbygge et form for samfund, der handler om at overleve indtil de bliver reddet, men også at have det sjovt, nu hvor der ingen voksne er til at bestemme over dem. Ralph bliver valgt til leder/høvding over de andre drenge, men en af drengene, Jack, er ikke glad for denne beslutning. Han ser sig selv som en bedre høvding, idet han som jæger skaffer dem kød at spise, men også fordi han er magtsyg.

Dette er en fortælling om hvor let et samfund kan krakelere, og hvordan mennesket er dybest inde, når det bliver sat under pres og civilsationen er bukket under. Det er frygtelige at tænke på og læse om, men det er mest fordi jeg mener at det er sandt. Det kan godt være at det bliver overdrevet i bogen, men det er kun for at undestrege pointen.

Jeg tror, at jeg har læst denne bog før for mange år siden, men jeg er ikke helt sikker. Dog husker jeg at i engelsk på gymnasiet så vi en gammel filmatisering af Lord of the Flies. Og når jeg siger gammel, mener jeg at den var i sort/hvid og speciel effekterne var meget low tech. Jeg husker bedst Piggy som var så karikeret i filmen (og ligeledes i romanen), men han var også bare spot on. Jeg blev irriteret på hans bedrevidende og til tider meget klynkende væremåde, men han er også den der tager drengenes situation mest alvorlig, og tilføjer noget eftertænksomhed.

Jeg mener at Lord of the Flies er en af de bøger, som man er nød til at læse på et eller andet tidspunkt i ens liv. Selvom det er 62 år siden den blev skrevet er den stadig relevant den dag i dag.


Denne udgave er fra Penguin Drop Caps, og jeg synes den er vidunderlig. Den klare gule farve, Piggys ituslående briller, der også danner et G for Golding, og den blå skrift på forside, bagside og ryg. Det er bare så gennemført, og jeg elsker når der bliver gjort lidt ekstra ud af bøgers design.4,5/5 stjerner

Lord of the Flies af William Golding
Forlag: Penguin Books
Udgivet: 2013 (denne udgave) / oprindelig udgivet 1954
ISBN: 978-0-14-312429-0
256 sider

2 kommentarer: