Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

lørdag den 12. november 2016

Glimt af håb af Ruta Sepetys

"Litauen 1941. Femtenårige Lina er en spirende kunstner og omgivet af en kærlig familie, men en aften bliver hendes familie arresteret af den sovjetiske sikkerhedstjeneste. Lina, hendes mor og lillebror bliver adskilt fra Linas far og mast ind i en beskidt togvogn, hvorefter en lang rejse nordpå begynder.
De bliver anbragt i en af Stalins arbejdslejre nord for polarcirklen, hvor de må kæmpe for at overleve under grusomme forhold. Lina finder trøst i sin kunst, og med risiko for at blive opdaget dokumenterer hun livet i lejren gennem sine tegninger og håber, at disse vil nå hendes far."


Glimt af håb er en historisk roman, som følger den unge pige Lina og hendes familie, der bliver taget af NKVD, den sovjetiske sikkerhedstjeneste. De bliver sammen med mange andre litauere smidt i nogle kreaturtogvogne og ført væk fra deres hjem og familie. Det er en lang tur, hvor de til sidst ender i en arbejdslejr, hvor de må kæmpe for at overleve. Men her slutter deres trængsler ikke.

Dette lød som en rigtig spændende bog om et meget stærkt og barskt emne. Og den var også barsk visse steder. Bare ikke rigtig for mig. Jeg følte ikke rigtig at jeg fik hverken karakterne eller de grusomheder de blev udsat for ind under huden. Jeg læste om dem, jeg følte bare ikke rigtig med dem. Den måtte godt have været endnu mere barsk for min skyld, for det er et vigtigt emne, der gerne må belyses.

Lina ved ikke hvorfor hendes familie bliver ført bort af NKVD, og det tror jeg var en af grundene, der holdt mig fanget. Det var ikke den eneste, for historien som sådan var også ganske god (selvom den jo som sagt ikke bevægede mig så meget som jeg havde håbet).

Lina skal forestille at være 15 år, men der var steder hvor jeg faktisk troede at hendes lillebror var den ældste af dem. Hun opfører sig ikke altid alderssvarende, men som en der er meget yngre, og det irriterede mig faktisk en del. Det gjorde hende i mine øjne en kende utroværdig. Jeg er udmærket klar over at hun er i stressede og livstruende situation, men nogle af de ting hun gjorde/tænkte fik mig bare til at ønske, at hun ikke opførerede sig barnlig til tider og tager tingene lidt mere alvorligt. Men hun går meget op i sin kunst og at få den sendt til faren, og det synes jeg godt om.

Skrivestilen er meget nøgtern, nærmest uden bisætninger og uden de store beskrivende ord. Kapitlerne er meget korte, og den overordnet historie krydres med flashbacks til Linas trykke fortid, for at skabe en kontrast til hendes grumme fortid. Glimt af håb er derfor hurtigtlæst, men måske kan sproget have været medvirkende til at den ikke krøb ind under huden på mig. Jeg synes den nogle steder var alt for saglig og enkel til min smag. På den anden side kan man sige at det nøgtern sprog var med til at fremme den hjerteskærende handling, men det virkede bare ikke rigtig på mig.

Glimt af håb beskriver et barskt og vigtigt emne, men desværre blev jeg ikke nær så fanget og betaget af den, som jeg havde håbet. Men jeg er sikker på at der er mange andre vil holde af den.


3/5 stjerner

Glimt af håb af Ruta Sepetys / Originaltitel: Between Shades of Gray
Originalsprog: engelsk / læst på dansk
Forlag: LIndhardt og Ringhof
Udgivet: 2016 (denne udgave) / oprindelig udgivet 2011
ISBN: 9788711510209
349 sider

Ingen kommentarer:

Send en kommentar