Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

lørdag den 19. november 2016

Hjertet er 1 organ af Sarah Engell

"Lucca har en hemmelighed, som truer med at ødelægge hendes liv.
For at få den under kontrol må hun overholde strengere og strengere regler.
Og så møder hun Xu.
Forelskelse kender ikke til regler, men Lucca kan ikke give slip."
Lucca er en ung pige på nippet til at blive kvinde, og hun forsøger med alle kræfter at kontrollere sit liv ned til mindste detalje. Men det er lettere sagt end gjort. Lucca elsker matematik på grund af dens naturlighed, kontrol og regler, og derfor søger hun tilflugt i matematikkens verden, når hun skal kontrollere kroppen og ikke mindst de stærke uhåndterlige følelser, der fucker med hendes liv. Men så møder hun den skønne Xu, og så får hun da først brug for alle hendes strenge regler til at opretholde kontrol.

Lucca skader sig selv blandt ved cutting for at oprette kontrollen, og der er derfor også nogle pænt stærke scener i denne bog. Jeg er normalt langt fra sart, når det kommer til blodige og ubehaglige scener, men scenen med Lucca og nålen vakte alligevel mit ubehag. Den var temmelig barsk.

Jeg kunne virkelig godt lide denne roman for at tage cutting som emne op. Cutting, og selvskade generalt, er stadig meget tabulagt emner, men de er også meget vigtige og relevante emner, så at læse om cutting i en ungdomsroman gjorde mig glad. Jeg er glad for at de svære emner heriblandt mobning, selvmord, sygdom er ved at finde sig et indpas i ungdomslitteraturen. Hjertet er 1 organ illustrerer selv at cutting er et tabubelagt emne. Det gør den blandt andet igennem Luccas forældre, som kan se arrene efter barberbladene på Luccas arme, og kan se at deres før glade og dygtige pige har forandret sig, men de tør ikke sige noget i frygt for, at hvad de siger vil gøre det værre. Det er denne berøringsangst, som der skal gøres op med.

Desværre følte jeg aldrig rigtig at jeg kom helt tæt på Lucca. Jeg oplevede en form for distance mellem Lucca og jeg under min læsning, jeg følte jeg blev holdt på en arms længde. Og det ærgrede mig utroligt meget. Jeg kunne sagtnes sætte mig ind i hvorfor hun havde behov for at straffe sig selv, men der var nogle af hendes valg (og her tænker jeg især på de seksuelle valg hun gør), som jeg slet ikke forstod. Jeg forstår hendes bevæggrunde, men jeg kunne bare ikke relatere til dem. Lucca, som en ung selvdestruktiv teenager er til gængæld meget godt beskrevet.

Jeg kunne virkelig godt lide skrivestilen i denne bog. En og et er blevet udskiftet med tallet 1, og det synes jeg var forfriskende og i perfekt tråd med Luccas besættelse af matematik. Jeg havde en lille frygt om det ville forstyrre min læsning, men den blev da i høj grad gjort til skamme, for det fungerede bare helt perfekt.

Slutningen var slet ikke hvad jeg havde forventet. Jeg havde slet ikke set at romanen bar i denne retning, og havde i mit hoved forstillet mig en hel anden slutning. Da jeg lige havde læst romanen, var jeg en smule skuffet, men nu har jeg fundet mig nogenlunde til rette med den, og synes at den er ganske fin.

Hjertet er 1 organ er en meget barsk og velskrevet roman om cutting, om kontrol der tangere til det ekstrem sygelige og om kærlighed. Det er en roman, der tager favntag med nogle meget relevante emner, og som på en gennemført måde får dem videreformidlet. Hjertet er 1 organ er en meget vigtig og relevant roman.


3,5/5 stjerner

Hjertet er 1 organ af Sarah Engell
Forlag: Høst & Søn
Udgivet: 2016
ISBN: 9788711563175
407 sider

Ingen kommentarer:

Send en kommentar