Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

torsdag den 4. maj 2017

Kværnen af Martin Schjönning

"Alt gik i opløsning i dagene efter Genopstandelsen, da de døde pludselig angreb de levende. Civilisationen brød sammen. Men fra de rygende ruiner af det gamle samfund rejste der sig et nyt. Et samfund, der byggede Kværnen. De gik i offensiven med en gigantisk, tærskende helvedesmaskine, der høstede zombier som var de korn for leen. Overleverne tilpassede sig. Rebecca er en overlever, men kan hun finde en grund til at forblive i live? Hendes kæreste, Johnny, er forsvundet, formodet dræbt, ædt og genopstanden i ødemarken. Hun holdes vågen af forfærdelige mareridt, hvor hendes eneste lys i mørket slukkes igen og igen. Rebecca får dog et lille glimt af håb, da hun sendes på en ny mission. Sammen med en broget gruppe af hårdføre våbenfæller skal hun trodse ødemarkens farer i jagten på Johnny og hans deling. Måske er der alligevel forsat en grund til at leve?"


I Kværnen følger vi Rebecca, som gennemgår en personlig krise. Hendes kæreste, Johnny, er forsvundet efter deres sidste massakre på en kæmpestor zombiesværm. Hun lider af et pille- og alkoholmisbrug og har nogle ret syrede drømme/mareridt. Men hun får ikke lov til at blive i denne tilstand ret længe, for der er brug for alle til at bekæmpe zombierne. Der er blevet observeret menneskelig aktivitet i det område, hvor Johnny forsvandt, så Rebecca bliver sammen med en broget folk mennesker sendt på en misson for at bekræfte om det er sandt. Dette fører selvfølgelig folkene tæt på zombierne og vi undgår ikke nogle træfninger med omtalte zombier. Men måske er zombierne ikke de værste i dette opløste samfund? Måske gemmer der sig endnu værre ting rundt omkring?

Dette er fortælling om hvordan de mennesker der har overlevet zombieapokalypsen  en ødelagt verden der forsøger at rejse sig som en fugl fønix fra asken. Men det er i høj grad også en kærlighedshistorie. Rebeccas kærlighed til Johnny og hendes håb om at Johnny stadig er i live, men samtidig hendes frygt for at han ikke overlevede og nu vandre hvileløs rundt som en kødædende zombie. Rebecca er rigtig godt beskrevet og man lever sig ind i hendes op- og nedture og ikke mindst hendes kamp mod de indre dæmoner der rider hende som en mare hver gang de får chancen.

Jeg elsker zombiehistorier hvor zombierne kommer i hobetal imod én, men jeg elsker også historier, hvor det ikke kun er zombierne der er den eneste eller største trussel. Dette gør sig gældende i Kværnen. Her er både fysisk zombiesplat når Kværnen (eller Dyret som den kæmpemæssige zombiemaltrakterede maskine også bliver kaldt) kører ind i en flok zombier, men der psykisk terror blandt andet i form af Rebeccas indre dæmoner (kan hun bekæmpe dem, så de ikke bliver en trussel for hende selv og andre?) eller i form af andre mennesker, der lever på en ikke acceptabel måde i det nye samfund.

Dette er en petitesse, men jeg synes at bogen er alt for kort. Den fortæller sin historie rigtig godt, men jeg ville bare gerne have haft noget mere. Jeg ville gerne se hvilke retninger Schjönning også kunne havde valgt at gå. Jeg ville gerne have mere udforskning af den postapokalyptiske verden og ikke mindst dens personer. Men sådan er det vel ved det meste man kan lide - man vil altid gerne have mere.

En anden lille ting ved Kværnen var, at jeg til tider havde svært ved at skille nogle af bipersonerne fra hinanden. Vores hovedperson Rebecca er selvfølgelig beskrevet rigtig godt og den vi får mest at vide om. Bipersoner som Johnny, Helmuth, Gizela og Ricko er også nemme at holde styr på. Men nogle af de andre bipersoner forsvandt hurtigt fra min hukommelse, fordi de ikke havde så meget spilletid eller fordi de måske ikke var så mindeværdige som de andre karakterer. Så når de dukkede op igen (hvis de gjorde) skulle jeg lige grave lidt dybt i min hukommelse for at huske hvem de var.
Men dette er småting for Kværnen er en gennemført historie, der skal nok skal sende en kuldegysning ned af nakken på den der læser den.

Schjónnings sindrige sprog og Tom Kristensens dystre og udtryksfulde illustrationer skaber en gennemført, grusom og medrivende fortælling. Kværnen er et must-read for alle der elsker zombier, et ekspressivt sprog, en fængende historie og en stemningsmættet atmosfære.


4/5 stjerner

Kværnen af Martin Schjönning // Illustreret af Tom Kristensen
Forlag: Calibat
Udgivet: 6 marts 2017
ISBN: 9788793281523
141 sider

Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatteren

Ingen kommentarer:

Send en kommentar