Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

torsdag den 22. juni 2017

Parasite af Mira Grant

"A decade in the future, humanity thrives in the absence of sickness and disease. We owe our good health to a humble parasite - a genetically engineered tapeworm developed by the pioneering SymboGen Corporation. When implanted, the tapeworm protects us from illness, boosts our immune system - even secretes designer drugs. It's been successful beyond the scientists' wildest dreams. Now, years on, almost every human being has a SymboGen tapeworm living within them.
But these parasites are getting restless. They want their own lives...and will do anything to get them."


Det første jeg læste af Mira Grant var Newsflesh trilogien (som forfatteren nu er i gang med at udvide til en længere serie), og jeg var virkelig fanget af den, og det er stadig en af de bedste trilogier/serier jeg har læst. Så da jeg fandt ud af at Grant har skrevet flere bøger skulle jeg selvfølgelig også lige tage et kig på dem.

Parasite er første bog i en science fiction trilogi, hvor vi er en lille smule ude i fremtiden, nærmere bestemt 2027, men hvor størstedelen af jordens befolkning nu har en form for genetisk modificeret bændelorm kaldet Intestinal Bodyguard, der søger for at holde deres værter sunde og raske. Vores hovedperson er den unge kvinde Sally Mitchell. For seks år siden var Sally i et grumt biluheld, hvor hun næsten døde. Hun overlevede mirakuløst på grund af hendes Intestinal Bodyguard, og bliver nu løbende undersøgt af firmaet bag Intestinal Bodyguard, SymboGen. Dog lider Sally af et meget omfattende hukommelsestab, der gør at hun ikke kan huske, hvem hun var før ulykken, og at hun har været nødsaget til at lære alt fra bunden af. Hukommelsestabet har selvfølgelig også gjort at hun har skabt en hel ny personlighed, og nu helst vil kaldes Sal. Mens Sal stadig kæmper for at vende helt tilbage til livet igen begynder en mystisk sygdom at slå kløerne i tilfældige folk, og Sal og hendes kæreste Nathan bliver ufrivillig blandet ind i det hele.

Jeg kan lige så godt indrømme at jeg havde store forventninger til denne bog, fordi jeg elsker Newsflesh serien. Og så synes jeg præsmissen om at speciel designede parasitter er med til at holde mennesker sunde og raske indtil det selvfølgelig går galt er virkelig fed. Det er lige min form får gal videnskab. Historien har hele vejen igennem fokus på videnskab, og Grant gør de videnskabelige forklaringer meget troværdige. Historien bliver også mere uhyggelig af det, for hvem ved, måske har vi en dag parasitter eller lignede, der passer på vores helbred.
"All scientists are mad scientists.” 
Sal er en interessant hovedperson. Hun havde ikke fra starten lige så stor slagkraft som Georgia fra Newsflesh serien havde på mig. Men hun voksede med plottet, og jeg er sikker på at hun udvikler sig endnu mere i de næste par bøger. Og så var jeg bare vild med hendes kommentarer. De var ironiske og sjove.
"I wasn't a stupid actress in a horror movie, despite the fact that I had gone running outside in my bathrobe to see what was wrong with the dog; no matter how much I wanted to know what she was growling at, I wasn't going to open the gate and find out. But there were other ways."
Spændingskurven er støt voksende undervejs, og forfatteren forstår at underbygge stemningen, så læseren ved lige så meget som hovedpersonen. Når det først går løs er der ikke så mange stille stunder, men der er en god balance mellem de forskellige dele historien består af.
Og så bliver der smidt nogle velvalgte uddrag fra interviews og ligende ind, som er med til at opbygge stemningen og historien. Derudover bruges der uddrag fra den fiktive børnebog Don't Go Out Alone til at opbygge spændingen. Citaterne bliver mere og mere uhyggelige som historien skrider frem, og bogen spiller også en pæn rolle i handlingen. Jeg synes at det er en skam at Don't Go Out Alone er en fiktiv bog, for jeg fik virkelig meget lyst til at læse den. Og så skriver Grant bare i et sprog der tiltaler mig.
“The broken doors are open—come and enter and be home. My darling girl, be careful now, and don’t go out alone.” 
Så vi har gale videnskabsmænd, farlige parasitter, mennesker med skjulte agendaer, en creepy børnebog og en ung kvinde med hukommelsestab fanget midt i det hele. Det er en fed blanding og jeg kan kun anbefale Parasite. Jeg glæder mig i hvert fald til at læse videre i serien.


4/5 stjerner

Titel: Parasite
Forfatter: Mira Grant
Serie: Parasitology #1
Sprog: amerikansk
Forlag: Orbit
Udgivet: 2013
ISBN: 9780316218955
Sideantal: 504

Ingen kommentarer:

Send en kommentar