Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

tirsdag den 19. februar 2019

Den halve verden af Joe Abercrombie

"Sommetider bliver en pige rørt af Moder Krig.
De fleste piger bliver tvunget væk fra træningspladsen med trusler og tæv. Men ikke Torn. Gettlands rådgiver, Fader Yarvi, tager hende med på en lang og farefuld færd til Den Første By for at finde forbundsfæller mod Storkongen. Undervejs lærer Torn at kæmpe uden ære, uden samvittighed og uden medlidenhed. Med på skibet er den unge kriger Brand, som hader at slå ihjel, og som på alle måder er Torns modsætning. Han er en fiasko i alles øjne, ikke mindst sine egne, og rejsen er hans sidste mulighed for at bevise sit værd.
Men hvilke planer har skæbnen – for slet ikke at tale om den udspekulerede Fader Yarvi – med dem?" 




Den halve verden er anden del i Joe Abercrombies trilogi, der foregår ved det Splintrede Hav. Hvor vi i første bog, Den halve konge, fulgte kongesønnen Yarvis trængsler og kampe på tætteste hold, ligger det primære fokus i Den halve verden på de unge oustidere Torn og Brand, men Yarvi spiller en meget stor birolle.

Torn og Brand er lidt ligesom nat og dag. Torn er en ung kvinde der er blevet rørt at Moder Krig. Hendes største ønske er at blive kriger, ligesom sin afdøde far, og hun kæmper hårdt for at opnå det. Desværre er der ikke mange mænd, der ønsker at kæmpe med en kvinde ved sin side, og Torn har derfor udholdt mange tæv og hårde ord. Det har slebet hendes tunge, så den er ligeså skarp som hendes sværd, og hun holder ikke igen. Brand derimod ønsker også en plads på kongens togter, men han bryder sig faktisk ikke rigtig om vold og krig. Han har en meget mere eftertænksom og drømmende natur, men samtidig vil han gøre næsten alt for at hans søster får et bedre liv. 
Fader Yarvi, som nu er kongens rådgiver, har derimod planer om at skaffe forbundsfæller nok til at kunne gå i krig med Storkongen og Bedstemor Wexen. Dette betyder at Fader Yarvi nu må ud på en farefyldt færd for at skaffe forbundsfæller, og til det har han brug for Torn og Brand.

Jeg bliver mere og mere glad for denne serie, jo flere bøger jeg får læst (og så er det en skam, at der jeg kun har en bog tilbage. Det bliver jeg faktisk lidt trist over at tænke på). Joe Abercrombie har skabt et virkeligt råt fantasyunivers, der minder lidt om en vikingeverden. Verdenen og de mennesker der lever i den er rå og beskidte. Her der det den barskeste og mægtigste der hersker. Men det er dog ikke altid, at det er stålet der vinder. Fader Yarvi er nok en af de mest udspekulerede mænd, og han vinder mange kampe ved at være flere skridt foran sine modstandere og uden at løfte en klinge. De kampe der kan vindes ved hjælp af en klinge har han andre til at kæmpe for sig. Jeg var virkelig glad for mange af de karakterer, som vi blev præsenteret for i løbet af romanen. De var en herlig blanding, som havde interessante relationer til hinanden. Man viste aldrig helt, hvor man havde nogle af karakterne, og hvilken side de var på, og det var helt klart med til at øge spændingen.

Den halve verden er velskrevet fantasy, som jeg blevet revet med af fra første side. Humoren er knaldsort og sarkasmen driver ned af siderne fra tid til anden. Det er til tider en meget mørk historie, som Joe Abercrombie skriver, og disse historier kan jeg rigtig godt lide i fantasy. Grunden til at jeg kan lide dem er, at de ikke nødvendigvis handler om renhjertede helte, der altid klarer skærene, men at de derimod handler om mennesker, der prøver at finde deres vej i et liv, der oftest er barsk og ubarmhjertig. 


4/5 stjerner

Titel: Den halve verden
Forfatter: Joe Abercrombie
Serie: Det Splintrede Hav #2
Originalsprog: engelsk / læst på dansk
Forlag: Gyldendal
Udgivet: 2018 (denne udgave) / oprindelig udgivet 3. februar 2015
ISBN: 9788702182965
Sideantal: 457

Ingen kommentarer:

Send en kommentar