Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

torsdag den 27. juli 2017

Er du okay, Matthias? af Anika Eibe

"Matthias er homoseksuel. Ingen må vide det, for hans far vil slå ham ihjel hvis han finder ud af det. Men så er det godt at han har Thomas. Thomas forstår alt, og han er så sød og sjov. Problemet er bare at Matthias aldrig har mødt Thomas ... Kun på nettet."[Er du okay, Matthias? er et anmeldereksemplar fra forlaget]

Er du okay, Matthias? er den tredje bog i en uafhængig serie, hvor man følger forskellige unge mennesker fra den samme klasse, som hver har forskellige problemer, som de kæmper med at tackle i hverdagen. Denne bog er også første gang, hvor en dreng har hovedrollen, idet de to foregående romaner omhandlede henholdsvis Maries og Fies historier.

Matthias er homoseksuel, og det er han ikke glad for. Og han vil i hvert fald ikke have at andre kommer til at kende hans hemmelighed. Så han prøver i stedet for at skabe sig et ry som lidt af en skørtejæger, men det virker heller ikke rigtig, fordi han er jo til drenge. Men seksualiteten er ikke det eneste som Matthias tumle med i hverdagen. Hans far har nemlig fået PSTD efter at have været udstationeret i Mellemøsten, så resten af familien går på tåspidser omkring han for ikke at ophidse ham. Så Matthias har det ikke let, men han finder en form for trøst på nettet. Her "møder" han Thomas som virkelig har forståelse for Matthias' problemer. Men så bliver spørgsmålet jo selvfølgelig, hvem er Thomas?

Matthias er en hovedperson, det er svært ikke at holde af. Han er utrolig charmerende og selvom han har det svært forsøger han at holde hovedet højt det meste af tiden. De forskellige relationer til hans familie er virkelig godt beskrevet. Faren ved man aldrig rigtig, hvor man har eller hvilket humør han er i. Og det gør det hele mere eksplosivt og man forstår virkelig godt, hvorfor Matthias er så bange for at faren skal finde ud af at han er bøsse. Moren virker meget tilbagetrukken og anonym på en måde. og forsøger hele tiden at forsvare faren opførelse, i stedet for at se hvad det hele gør ved hendes børn og erkende at faren behøver hjælp. Af Matthias' søstre Katrine og Malene er det Malene man hører mest om, fordi hun stadig bor hjemme. Men de virker som spændende bekendtskaber, og jeg ville gerne have hørt mere til dem.

Der er mange temaer på spil i denne bog. Homoseksualitet, psykisk sygdom, identitet, løgne, internettets farer, familiehemmeligheder, som alle bliver viklet ind i hinanden på en virkelig effiktiv og spændende måde, der gør at man bare må læse et kapitel mere. Her spiller Eibes skrivestil også en meget stor rolle. Den er som altid let og fængende. Der er ikke noget der virker forceret, hverken i handling eller i dialog. Matthias opfører sig efter den alder han har. Han opfører sig ikke som en livsklog 35-årig fanget i en teenagers krop, og det er jeg rigtig glad for, for det gør ham så meget mere troværdig i mine øjne.

Er du okay, Matthias? er en spændende og til tider hjerteskærende historie om Matthias, der bare gerne vil være "normal". Jeg kan kun anbefale at man læser Er du okay, Matthias?, for den har simpelthen så meget på hjerte, og samtidig er den også virkelig relevant.


4/5 stjerner

Titel: Er du okay, Matthias?
Forfatter: Anika Eibe
Serie: Er du okay
Originalsprog: dansk
Forlag: Tellerup
Udgivet: 12. maj 2017
ISBN: 9788758826349
Sideantal: 179

Ingen kommentarer:

Send en kommentar