Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

torsdag den 6. juli 2017

Guldsmed i rav af Diana Gabaldon

"I tyve år har Claire Randall holdt på sine hemmeligheder. Men nu i 1968 vender hun sammen med sin voksne datter tilbage til det skotske højlands tågeindhyllede bjerge, hvor hun planlægger at afsløre en sandhed, der er lige så ufattelig og fantastisk som de begivenheder, der ligger til grund for den.
En sandhed om de mange mysterier, der omgiver en gammel stenkreds fra oldtiden. Om en kærlighed på tværs af tiden. Og om James Fraser – en skotsk kriger og herremand, som engang trak den unge Claire ud af den sikkerhed, hun kendte fra sin egen tid, og hvirvlede hende ind i det attende århundredes mange farer.
Claires tryllebindende rejse fortsætter og bringer hende til Frankrig, hvor hun involveres i intrigerne omkring det franske hof og den landsforviste Charles Edward Stuart, der drømmer om at generobre den skotske trone, og hun kastes ud i en desperat kamp for at redde både sit barn og den mand, hun elsker."
[Bogen er min egen]

Der er gået 20 år siden Claire forlod fortidens Skotland og i den tid har hun opdraget sin (og Jamies) datter, Brianna, og samtidig holdt på nogle temmelig store hemmeligheder for dem der er tættest på hende. I 1968 tager Claire og Brianna med til Skotland, hvor de møder Roger Wakefield. Claire er på en mission for at finde ud af hvad der egentligt skete med Jamie og alle de andre efter hun rejste tilbage til hendes egen tid. Og så begynder Claires hemmeligheder lige så stille at komme op til overfladen, og hun begynder at fortælle Brianna og Roger hvad der egentlig skete for hende i fortiden.

Vi starter i Claires nutid, og der går faktisk et godt stykke tid før vi vender tilbage til hvor fortællingen slap i Outlander. Og det er nok min største udfordring med denne serie og måske bare noget jeg skal være opmærksom på og omstille mig til.
For jeg synes at handlingen haltede en smule til tider. Der er rigtig mange sidehistorier i denne roman, som måske ikke havde behøvet at blive uddybet så meget som var tilfældet - i hvert fald efter min mening. Politik fylder også rigtig meget i handlingen, og det har jeg som sådan ikke noget imod, men til sidst blev det altså lidt for meget (især da de var i Frankrig - i Skotland gik det meget bedre), og jeg synes at det tog fokus fra Claire og Jamies forhold, som var det jeg var mest interesseret i.
Det er tydelig at mærke at Gabaldon har gjort sin research og at hun har et godt fortællerhjerte, og det er også en god og interessant historie hun fortæller, men hun tager sig bare rigtig god tid til at fortælle den. Så jeg følte mig lidt fastlåst ligesom Claire gjorde til tider
"Men resten af nattens timer kunne jeg ingenting gøre og var lige så fastlåst som en guldsmed i rav."
Men altså det skal ikke fjerne fokus fra at Claire og Jamie er tilbage igen og ikke mindst sammen. Det er meget interessant at læse hvordan deres forhold bliver ved med at udvikle sig og ikke mindst hvordan de forsøger at overkomme deres forskelle (i tid, samfund og livsanskuelse) og de sammenstød det naturligvis afstedkommer. Der er meget drama i deres forhold samt i den tid og de omgangskredse de befinder sig i. Det går bestemt ikke stille for sig. Og i den forbindelse var der også nogle handlingsplot som jeg ikke brød mig om. De er nok små detaljer i den store historie, men de gik mig alligevel på. Jeg forstod simpelthen ikke deres nødvendighed for handlingen og de gjorde mig faktisk sur, da jeg læste dem. Jeg vil ikke afsløre dem her på grund af spoilers, men jeg kan sige at har med seksuelle overgreb at gøre.

Der bliver introduceret mange nye karakterer, der har en større eller mindre rolle, men der er selvfølgelig også plads til gamle kendinge. Nogle af karaktererne hopper ind og ud af historien, mens andre har en mere afsluttende rolle. Og ligesom handlingen fandt jeg nogle karakterer mere spændende end andre, men sådan er det vel for det meste.
Gabaldon forstår at skabe spænding for sine karakterer og jeg frygtede da også for deres liv et par gange. Især cliffhangeren til sidst var ond (men virkelig fed), og jeg glæder mig til at læse forsættelsen Den rejsende der pt. er sat til at udkomme på dansk til september, så jeg kan finde ud af hvad der skal ske.

Guldsmed i rav er drama, romantik og historisk fiktion blandet sammen med en moderne, stærk kvinde i centrum af det hele. Selvom jeg synes at historien godt kunne have været strammet op visse steder, var jeg for størstedelen godt underholdt og suget ind i historien. Så hvis du kan lide historiske romaner med fokus på politik, drama og romantik er denne serie et kig værd.


4/5 stjerner

Titel: Guldsmed i rav / Originaltitel: Dragonfly in Amber
Forfatter: Diana Gabaldon
Serie: Outlander #2
Originalsprog: amerikansk / læst på dansk
Forlag:  Gyldendal
Udgivet: 7. oktober 2016 (denne udgave) / oprindelig udgivet 1992
ISBN: 9788702174496
Sideantal: 936

Ingen kommentarer:

Send en kommentar