Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

torsdag den 7. april 2016

Uhyret i brønden af Dennis Jürgensen

"Troels vendte lygten ned i brønden og gispede. Hunden var et stykke under ham, den den faldt ikke. Den løb. Imod alle tyngdelovens regler sprang den nedad mod dybet, på indersiden af brønden. Lige over det stillestående vand stoppede den og vendte omkring. Den gloede truende op på ham med glødende øjne. Musklerne i dens krop var spændt til angreb. Troels mærkede angsten trænge sig på i den nattemørke have. Hunden udstødte nogle dybe brøl, før den pludselig accelererede og fór op mod ham igen..."


Troels bor med sin kone, Susan, og deres to børn, Mattias og Ann-Charlot, i et lille idyllisk hus i skoven. Familien har det for det meste godt, selvom Troels (og hans kone) mener at han arbejder for meget. I familiens have er der en brønd, men det er ikke en almindelig brønd. En dag sidder der en stor, sort hund udenfor døren, og familien adopterer den. Det skulle de ikke have gjort. For nu begynder mareridtet.

Uhyret i brønden beskriver en mands kamp mod en overnaturlig kraft, der kræver et blodsoffer og har set sig varm på hans familie. Romanen begynder dog forholdvis ganske roligt med at beskrive en ganske almindelig dansk familie med far, mor og to børn. Den berører ægteskabet mellem Troels og Susan, søskendeforholdet med Mattias og Ann-Charlot, som er som søskende er flest, Troels forhold til broren Preben, som han mildest talt ikke har et særligt godt forhold til, samt Troels forhold til den døende mormor, der altid har været der for ham.

Uhyret i brønden er efter min mening en af de uhyggeligste romaner, som Dennis Jürgensen har skrevet. Den balancer fint på grænsen mellem gys og horror. Gyset er nu til dags oftest rettet mod børn, og ses som noget sikkert, ligesom at tage en tur i vild rutsjebane. Man gyser, men man ved at man kommer sikkert ned igen. Ved horror derimod er der intet der er sikker, helten dør og verden går under. Uhyret i brønden er ikke hardcore horror, men den er heller ikke rendyrket gys.
Der er noget Stephen Kings-agtigt over Uhyret i brønden. Uhyggen kommer langsomt snigende ind i den lille familie, og man ved ikke rigtig hvad det hele går ud på, men nærmest umærkeligt begynder tingene at eskalere, og begynder at påvirke den lille familie og deres omgivelser. 

Uhyret i brønden står oftest i børnebibliotekets ungdomsafdeling, men den kunne ligeså godt stå i voksenafdelingen. Det er en bog for alle der elsker en uhyggelig historie, og jeg kan bestemt anbefale den. Den viser at der virkelig findes uhyrer i brønde.


4/5 stjerner

Uhyret i brønden af Dennis Jürgensen
Forlag: Tellerup
Udgivet 2010 (denne udgave) / oprindelig udgivet i 1998
256 sider

Ingen kommentarer:

Send en kommentar