Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

tirsdag den 25. oktober 2016

Z for Zachariah af Robert C. O'Brien

"Ann Burden is sixteen years old and completely alone. The world as she once knew it is gone, ravaged by a nuclear war that has taken everyone from her. For the past year, he has lived in a remote valley with no evidence of any other survivors. But the smoke from a distant campfire shatters Ann's solitude. Someone else is still alive and making his way toward the valley. Who is this man? Can he be trusted? Both excited and terrified, Ann soon realizes there may be worse things than being the last person on Earth"
Efter en forfærdelig atomkrig, der har efterladt landet dødt, de fleste dyr døde, og næsten alle mennesker døde, lever den 15 årige Ann alene i en dal, der på forunderligvis har undgået krigens ødelæggelser, og ikke mindst den farlige radioaktivt der kommer efter, på nær en å, der har sit udspring udenfor dalen. Men der bliver vendt op og ned på Anns hverdag, da en fremmed mand kommer til dalen.

Den første halvdel af bogen var ok, men det var andet halvdel der virkelig fangede min interesse. Her begynder tingene for alvor at udvikle sig for Ann - og ikke til det bedre - og der var hele tiden den her følelser af spænding og uvished både for Ann og læseren om hvad kommer der til at ske og hvad skal det hele ende med.

Hovedpersonen er Ann, som fortæller hendes historie i dagbogsform. Vi møder hende først efter et år efter krigen har lagt alt øde, men jeg ville bare så gerne vide noget mere. Både om krigen og det år vi ikke kender noget til. Hun nævner også hendes familie flere gange. De drog ud af delen for at hjælpe andre mennesker, og er ikke vendt tilbage. Men jeg mærkede ikke rigtig Anns sorg over dem, og det ville jeg have ønsket jeg havde (jeg er faktisk lidt i tvivl om hun udtrykker sorg over dem eller om jeg bare ikke har opfattet det).
Der var steder, hvor jeg ikke helt kunne forstå Anns handlinger og tankemønstre. Hun bliver udsat for flere ting (som ikke skal afsløres her), der overskrider hendes grænser, men alligevel tøver hun med at gøre noget aktivt eller radikalt ved det. Hun vil hellere tro på det bedste for det meste, og så ignorere tingene. Det er måske ikke en så smart strategi, når man er en af de få mennesker tilbage i verdenen. Men ellers kunne jeg godt lide Ann som fortæller, bare det faktum at hun havde formået at holde sig i live i et år alene, og ikke mindst bevare sin fornuft ved at udføre ganske almindelige pligter, siger en del om hvor stærk hendes vilje og psyke er.

Z for Zachariah var en ganske spændende læseoplevelse. Den var godt opbygget i forhold til spændingskuren og lidt af en pageturner. Dette gælder efter min mening især den anden halvdel af romanen.

Romanen blev færdiggjort af forfatterens hustru og datter efter forfatterens død. Man kan selvfølge ikke vide om det har gjort noget for handlingen, men hvis man gerne vil have en postapokalyptisk young adult roman er Z for Zachariah en godt bud.

3,5/5 stjerner

Z for Zachariah af Robert C. O'Brien
Forlag: Simon Pulse
Udgivet: 2007 (denne udgave) / oprindelig udgivet 1974
ISBN: 9781416939214
250 sider

Ingen kommentarer:

Send en kommentar