Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

tirsdag den 13. december 2016

The Nutcracker af E.T. A. Hoffmann

Man tror man kender en historie, men når man så begynder at læse den, viser det sig, at man kun har kendt enkle facetter af den, og at den originale historie er en ganske anden end man troede. Sådan en historie var The Nutcracker for mig. Jeg har set forskellige filmatiseringer af The Nutcracker eller Nøddeknækkeren som den hedder på dansk og set noget af en balletfortolkning på tv (jeg vil så meget gerne se balleten live!). Så jeg kendte den overordnede historie, men jeg kendte slet ikke alle facetterne. Og hold da op hvor var der mange facetter ved denne klassiker. Og den er faktisk en smule makaber og voldlig, men sådan er mange eventyragtige fortællinger. Det er en fortælling om kampen mod det gode og det onde. Den gode og ædle Nøddeknækker på den ene side og den onde Musekonge på den anden. Den unge Marie er vidne til den lange kamp mellem Nøddeknækkeren og Musekongen. Hun er en fantasifuld pige, en drømmer der har hjertet på det rette sted. Og som bringer lys til Nøddeknækkerens lidt dystre liv og hjælper ham i hans kamp.

Handlingen i The Nutcracker begynder juleaften, og den bliver jo også betegnet som en klassisk julefortælling. Og jeg kunne godt finde juleatmosfære i den. Især Marie var ansvarlig for den nostalgisk julestemning jeg følte, da jeg læste den. Jeg husker som barn, når juleaften gik på hæld, maden var spist, gaverne var pakket op og en form for stilhed havde sænket sig over mit barndomshjem. I de timer kunne jeg sagtnes forstille sig at mit legetøj kunne blive levende og dyrene kunne tale. Det var magiske timer. Og den magi fandt jeg også i The Nutcracker. Og det var ganske fortryllende.

Om The Nutcracker bliver en ny julefavorit for mig må tiden vise, men jeg er bestemt ikke færdig med den endnu.
"Marie supposedly is still queen of a land where you can see sparkling Christmas Forests everywhere as well as translucent Marzipan Castles - in short, the most splendid and most wondrous things, if you only have the right eyes to see them with."

3/5 stjerner

The Nutcracker af E.T.A. Hoffmann / Originaltitle: Nußknacker und Mausekönig
Originalsprog: tysk / læst på engelsk
Forlag: Penguin Classics
Udgivet: 2014 (denne udgave) / oprindelig udgivet 1815
ISBN: 9780143122500
112 sider

Ingen kommentarer:

Send en kommentar