Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

tirsdag den 26. marts 2019

Mere end veninder af Line Lybecker

"Det er ikke nemt at starte et nyt kapitel i sit liv når man sidder fast i det gamle. Anja på 16 har svært ved at give slip på Nicoline, men da vennen Markus præsenterer hende for hans kusine Catherine, slår det straks gnister. Problemet er bare at Catherine bor i USA, og at Anjas mor er alt andet end begejstret for en lesbisk datter. 

Jeg tænkte på Catherine. Hvis bare jeg kunne ringe til hende og høre hendes stemme ... Hvis bare hun ville holde med mig og sige at vi var sammen om det her ... Men det var vi ikke."


Mere end veninder var den serie, jeg trak fra min seriekrukke for marts måned. Første bog hedder også Mere end veninder, og jeg fik den og bog 2 Historien om en dreng til et event for små to år siden. Det er ikke en serie, der hænger sammen med hensyn til karakterer og plot, men er derimod en tematisk trilogi, som handler om seksualitet, køn og unge.

I Mere end veninder møder vi Anja på 16, der er lesbisk og har længe været forelsket i Nicoline, som desværre blot ser hende som en god veninde. Heldigvis er hun gode venner med Markus, som hun kan tale med og derved lette sit hjerte en smule. Markus’ kusine Catherine kommer en dag på besøg, og det slår hurtigt gnister mellem Anja og Catherine. Problemet er dog at Catherine bor i USA, og hvordan får man lige et forhold til at fungere over så lange afstande? En anden udfordring som Anja står over for, er at det er ganske få, der ved at hun er til piger (Markus er en af dem), da hun ikke ved hvordan hendes familie vil modtage den nyhed og hun er bange for deres reaktion.

Mere end veninder er en letlæst ya roman, som jeg læste i løbet af en lørdag. Den beskriver ganske fint forholdet mellem de to piger - den store forelskelse, udfordringen ved opretholde et langdistanceforhold, jalousi, håb, tvivl varme og kærlighed. Vi kommer næsten hele spektret rundt og det synes jeg var meget godt.

Jeg kunne rigtig godt lide at romanen tager fat i det at være lesbisk og at den henvender sig til unge, for det er et vigtig emne at få belyst, og et af stederne at gøre det, er jo i litteraturen. Romanen omhandler også andre relevante temaer som venskaber og knas i familien. Hovedpersonen ved allerede hvem hun er, så romanen kommer til at handle om hvordan man kan vise det til sine venner og familie. Jeg synes det er nogle vigtig temaer at tage fat i, men jeg havde stadig nogle problemer med visse ting i romanen, som trak min læseoplevelse en smule ned.

De fleste af de unge vi møder er enten teenagere eller først i 20'erne, men jeg synes ikke at de altid opførte sig sådan. Blandt andet bruger flere af dem deres fulde navn på Skype, og hvem gør det? Derudover var der også noget med deres sprog en gang imellem. Nicoline som er i start 20'erne skriver på et tidspunkt om sin nye kæreste at han "er bare herre nuzzer" og det finder jeg bare ikke særligt troværdigt. Anja opfører sig også meget moden og nærmest gammelklog til tider, og det var jeg heller ikke særlig vild med. Det føltes for forceret.
Men mit største problem var at det store opgør jeg gik og ventede på, da Anjas mor endelig fandt ud af at Anja var lesbisk føltes utrolig fladt for mig. Det var forsøgt bygget op igennem hele bogen, og så skete det hele på de sidste 30 sider eller deromkring, og det blev bare så forhastet og overfladisk. Efter Anja bliver smidt ud af moren, flytter hun først hjem til Markus, for derefter at flytte hjem til faren og dennes nye kæreste, og så er alt nærmest helt fint igen. Det føltes som et antiklimaks, og det blev derfor bare lidt ligegyldigt, hvilket var en stor skam.

Når det nu er sagt så har Mere end veninder bestemt sit publikum. Følelserne rammer lige i plet og jeg kan rigtig godt lide den spirende forelskelse mellem Anja og Catherine, som føltes meget hjertevarm. Markus er også et frisk pust, og jeg er rigtig glad for at en dreng og en pige kan være venner uden at den ene er hemmeligt tiltrukket af den anden (som det sker i mange new adult bøger, og som jeg finder en kende trættende efterhånden).
Mere end veninder henvender sig til unge, og jeg er sikker på at der er flere, der vil blive underholdt eller oplyst af at læse den.


3/5 stjerner

Titel: Mere end veninder
Forfatter: Line Lybecker
Serie: Mere end veninder #1
Sprog: dansk
Forlag: Calibat
Udgivet: 8. august 2016
ISBN: 9788793281219
Sideantal: 277

Ingen kommentarer:

Send en kommentar