Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

søndag den 18. april 2021

Vulkanvinter af Christian Engkilde

"I det sydlige Asien går en supervulkan i udbrud og udløser voldsomme klimaændringer over hele Jorden. Civilisationen bukker under, og kun få formår at overleve den bølge af naturkatastrofer, som følger efter udbruddet.
30 år efter udbruddet har de overlevende forsøgt at skabe sig et nyt liv i ruinerne af den gamle verden, men det er ikke let i en verden, hvor den stærkeste har ret og få sidder på magten.
Pandora er sytten år gammel og bor med sin far oppe i bjergene. De lever et simpelt liv, langt fra ødelæggelserne omkring dem. Men da Pandoras far tvinges væk for at arbejde som læge for en lokal krigsherre, beslutter Pandora sig for at rejse ud i en ukendt verden for at befri ham. En verden, som møder hende med mistro, løgn og vold, men hvor hun også møder venskab og kærlighed, hvor hun også møder venskab og kærlighed, hvor hun mindst venter det."


Vulkanvinter er den første bog i den postapokalyptiske serie om Pandora,. For 30 år siden gik vulkanen Toba i udbrud, hvilket medførte store naturkatastrofer, død og masseflugter. Pandora er 17 år og bor sammen med sin far oppe i bjergene. Her er klare de sig selv efter Pandoras mor blev dræbt, da hun var barn. Pandora er trænet til at overleve i naturen og har også lært en del kamptræning. Hun får brug for disse færdigheder, da hendes far bliver borført, og hun drager ud for at få ham hjem igen. 

Vulkanvinter er en bog, som jeg har skævet til et par gange efterhånden, men som jeg ikke rigtig har fået taget mig sammen til at læse - før nu. Det der fangede min interesse til at starte med, er helt klart præmissen med hvordan verdenen ser ud efter en massiv naturkatastrofe. Og så kan jeg bare rigtig godt lide dystopiske romaner. 

Handlingen har for størstedelen fokus på Pandoras rejse, hvor hun blandt andet får selskab af barndomsvennen Alexander. Undervejs får vi farens historie fra årene under og efter vulkanudbruddet, og det er meget spændende læsning. Jeg synes til tider at Pandoras vandring bliver lidt for langtrukken, så jeg var glad for farens kapitler til at bryde det lidt op. Både starten og slutningen er meget spændende, så midten kunne godt lige have været strammet lidt op. 
Jeg havde personligt ikke behov for et eller flere mulige romantiske delplot, som handlingen lagde op til. Det var ikke det, der fangede mig ved historien, og jeg havde nok foretrukket at fokusset havde været på venskab. Desuden var der også tre overgreb eller forsøg på overgreb mod kvinder, som efter min mening lige var i overkanten. Man kunne godt have skåret en eller to af dem fra uden at det havde gjort noget. 

Pandora kan til tider virke en kende naiv omkring visse ting, men hun har også boet størstedelen af sit liv på et bjerg med sin far, så det giver nok lidt sig selv. Hun er en meget målrettet person. Det eneste hun tænker på er at finde og redde faren, og den målrettethed kan man kun beundre. Hun bliver beskrevet som smuk, fordi hun har blondt hår og blå øjne (og det har de andre mennesker hun møder ikke). men den beskrivelse bliver altså lidt kedelig efter et par gentagelser, og jeg lærer ikke Pandora bedre at kende ud fra den. Jeg er dog spændt på, hvordan hun kommer til at udvikle sig i løbet af serien, for der er et godt potentiale.

Sproget er godt og letlæst, og flere steder vender siderne nærmest sig selv. Vulkanvinter er en spændende roman, og jeg skal helt sikkert læse videre i serien.


3/5 stjerner

Titel: Vulkanvinter
Forfatter: Christian Engkilde
Serie: Pandora #1
Sprog: dansk
Forlag: Silhuet
Udgivet: 2019
ISBN: 9788793839076
Sideantal: 515

Ingen kommentarer:

Send en kommentar