Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

tirsdag den 11. juli 2023

Den skibbrudne af Alexandra Vinther

"Ellen er tjenestepige hos fattige fiskere. En ganske almindelig pige. Næsten. Ellen er nysgerrig og interesserer sig for videnskab, og hvordan verden hænger sammen,
En stormfuld nat forandrer hendes liv sig for altid. Et fremmed skib kommer i havsnød, og en overlevende bringes i land. En overlevende, der er såret og ejer af en magisk kniv. En kniv, der for alt i verden ikke må falde i de forkerte hænder."


Ellen er en forældreløs pige, der bor hos madmor og husbond, som hun er i tjeneste hos. De bor i et lille fiskerleje, og hendes eneste ven er den svagelige Villum, som er søn af præsten fra landsbyen. Efter en voldsom storm går et fremmed skib på grund, og nogle af mændene ombord overlever. En af dem har en kniv med særlige egenskaber, som Ellen får fat i, inden soldater slår manden ihjel. Det er dog ikke tilfældigt at Ellen har fået fat i kniven, men det er yderst vigtig at de forkerte ikke opdager det.

Som udgangspunkt synes jeg at Den skibbrudne var en interessant historie, men jeg var desværre ikke helt solgt på den. 

Romanen er letlæst og skrevet i et ligefremt og fint sprog. Kapitlerne er ikke særlige lange, og det er romanen for den sags skyld heller ikke, så man kan altid lige snuppe et kapitel mere. På den måde er den lidt en pageturner. Ellen og Villum er ligeledes fine karakterer, og deres venskab er godt beskrevet.

Det er ikke en særlig fantasytung historie, og det fantasyelement, der var med var i en light udgave. For fjernede man kniven fra historien, var der ikke andre fantasyelementer, og det savnede jeg lidt. Romanen føltes derfor mere som en historisk roman end som en fantasyroman. 
Jeg savnede i den grad worldbuilding. Det var nogle beskrivelser af omgivelserne og hverdagslivet som jeg synes var fine, men de gik ikke rigtig i dybden. Det var blot en kradsen i overfladen. Jeg håber, at verdenen og magien bliver mere udfoldet i den næste bog.  

Jeg synes, også at det var lidt mærkeligt at næsten alle voksne karakterer blev omtalt ved enten deres funktion eller øgenavn, såsom madmor, husbond, smed og Kuløje. Det irriterede mig, for hvorfor har så vigtige karakterer i Ellens liv ikke et navn? Hun har boet ved madmor og husbond i x antal år, og det kan godt være, at hun kun må kalde dem ved disse navne, men det er mærkeligt at ingen andre bruger deres navne. Det samme gør sig gældende med smeden, som kommer til at betyde en del for Ellen. Skal hun bare kalde ham smed resten af livet? Det virker underligt og ikke særlig gennemført.

Den skibbrudne er en fin bog til dem, som gerne vil i gang med at læse fantasy og gerne vil starte lidt light. Jeg håber dog, at der kommer endnu mere fantasy med i efterfølgeren.


2,5/5 stjerner

Titel: Den skibrudne
Forfatter: Alexandra Vinter
Serie: Ellen Knivsbærer #1
Sprog: dansk
Forlag: Krabat
Udgivet: 25. januar 2023
ISBN: 9788794244732
Sideantal: 214

Ingen kommentarer:

Send en kommentar