Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

torsdag den 23. maj 2024

Solvogteren af Maja Lunde

"Lilja har et vagt minde om solen, men verden, som hun kender den, er altid regnfuld og mørk. Intet kan vokse i den våde jord, og hele landsbyen sulter. Lilja bor sammen med sin bedstefar, som forsyner landsbyen med grøntsager fra sit drivhus, men der er aldrig mad nok til at mætte alle. En dag glemmer han sin madpakke, og da Lilja vil finde ham og give ham maden, opdager hun noget, der vil forandre alt. Lilja ser nemlig en hemmelig sti ind i skoven, hvor ingen børn må komme, fordi alverdens farer lurer derinde.

Men Liljas nysgerrighed vinder, og hun træder ind i den forbudte skov. Blandt de mørke stammer dukker snart en blomstrende verden op, hun aldrig havde troet fandtes. En verden, der giver hende et håb om, at tingene kan blive anderledes for landsbyen. Men ikke alle er enige i, at solen igen skal skinne over landsbyen, og Lilja må overvinde sin egen frygt og sætte livet på spil, hvis det skal lykkes for hende at bringe foråret tilbage..."


Snesøsteren

[Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget]
 
Den unge pige Lilja bor sammen med sin bedstefar i en landsby, hvor det altid regner. Solen har ikke vist sit ansigt i mange år, og den evige regn gør at ingenting kan gro. Liljas bedstefar har dog et drivhus, hvorfra han henter grøntsager til landsbyens indbyggere. Der er dog aldrig mad nok til at folk blive mætte, kun nok til at holde dem i live. Bedstefaren er den eneste, der må komme i drivhuset, men en dag glemmer han sin madpakke og Lilja beslutter sig for at give ham den. Her opdager hun en stor hemmelighed, som kommer til at ændre hendes liv for evigt.

Solvogteren er en del af Årstidskvartetten, som er selvstændige fortællinger, der dog alle omhandler en årstid. Hvor Snesøsteren handlede om vinteren, venskab og sorgen over en død søster, handler Solvogteren faktisk også om sorg og savn, men også glæde, håb og foråret. 
Jeg vil helst ikke spoile for meget af handlingen, for det er virkelig en historie, der skal opleves. Den er både stærk og underligt sart på samme tid, som de første blomster, der blomstre i det tidlige forår. Det er en bittersød fortælling, som nok skal formå at klemme en hjertestreng eller to. 

Maja Lunde har endnu en gang skabt en forunderlig og magisk historie, som så smukt tager fat i tunge emner, som sorg, savn og fortielse. 
Lisa Aisatos fortryllende illustrationer balancerer på fineste vis både det dystre og regnfulde med det lyse og sprudlende. Jeg er meget vild med hendes stil, og den kommer virkelig til rette her.  

Solvogteren er en smuk historie for både små og store, som jeg på det varmeste kan anbefale.


4/5 stjerner

Titel: Solvogteren // Originaltitel: Solvokteren
Forfatter: Maja Lunde // Illustrator: Lisa Aisato
Serie: Årstidskvartetten #2
Originalsprog: norsk // læst på dansk 
Forlag: Turbine 
Udgivet: 21. marts 2021 (denne udgave) // oprindelig udgivet 9. oktober 2020
ISBN: 9788740666113
Sideantal: 198

Ingen kommentarer:

Send en kommentar