Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

tirsdag den 28. februar 2017

Necropolis - De levende døde af Patrick Leis


Necropolis er starten på Necrodemic serien. Necrodemic serien består af 5 bind (det sidste er ikke udkommet endnu, men skulle være undervejs), og den fortæller historien om hvordan zombierne opstår, overtager jorden og hvordan menneskene forsøger at generober overtaget igen. Serien har levet et lidt omtumlet liv, som forfatteren selv fortæller i forordet til Necropolis, da bøgerne i starten er blevet udgivet på flere forskellige forlag, og ikke i kronologisk rækkefølge efter historiens egen tidslinje. Dertil er der også en del sidehistorier og forhistorier, som ikke er en del af selve hovedhistorien, men som indeholder interessante referencer. Jeg startede selv med at læse Requiem for en del år siden. Jeg tror, det var den eneste der var udgivet på det tidspunkt. Jeg havde lige læst Kadavermarch af Dennis Jürgensen og ville have flere zombier, og så faldt jeg over denne serie og jeg har genlæst den flere gange siden da. Nu da serien bliver udgivet på ny ønsker jeg, at genlæse de nye udgaver.

Necropolis er en novellesamling bestående af 10 noveller, hvor en af dem er en tegneserie. Den fortæller hvordan zombieplagen opstår i de tidlige dage, hvordan den spreder sig med lynets hast, zombieplagens kulmination og ikke mindst hvordan menneskene forsøger at kæmpe sig tilbage i øverst i fødekæden. Jeg vil ikke gå så meget ind i selve novellernes handlinger, for her er de meget forskellige, men som en samlet kronologisk historie, der fortæller hvad der fik verden til at bryde sammen, fra de første udbrud af zombier (før der var overhovedet var nogle der brugte ordet zombie) til zombierne hæger hele verden. Vi følger også mange forskellige personer i novellerne alt for unge teenagere, der færdes i betonbyen, soldater, der forsøger at skabe orden - både erfarne og knap så erfarne, læger der forsøger at opklare hvordan smitten startede og de læger der godt ved hvordan, og ikke mindst de mennesker der udnytter zombieplagen til få mere magt til dem selv. Novellerne bliver troværdig i og med at man følger så mange forskellige mennesker og deres synsvinkler og mål. Det er vigtig fordi nogle gange er menneskene værre end zombierne, og det er også et typisk træk i apokalyptiske fortællinger at vise at menneskene i flere tilfælde er værre end den  trussel de prøver at bekæmpe.

Novellerne er spændende og gennemførte. Der er selvfølgelig nogle noveller jeg synes bedre om end andre, men som et samlet hele er dette en stærk samling. Der var enkle slåfejl der irriterede mit øje, men der var heldigvis meget få. Det grafiske udtryk i bogen var også med til at binde historierne sammen og virkede som en lille teaser til hver novelle sammen med uddragene og de forskellige citater. Alt i alt en virkelig gennemarbejdet udgivelse.

Der er nogle forskelle mellem de to udgaver af Necropolis. Den nye udgave har fået en forside og design, som skal binde serien sammen efterhånden de andre bind bliver udgivet. Jeg har ikke noget imod den gamle udgave, men jeg kan godt forstå valget om at ensrette seriens udtryk. Der er også kommet to ekstra noveller med i den nye udgave, og det synes jeg er rigtig fedt for det giver en bedre sammenhæng og noget ekstra til den overordnet tidslinje. Og så får man jo også nogle ekstra noveller man kan dykke ned i. Win!

Necropolis er en fed novellesamling, hvis man kan lide at læse om menneskehedens nedbrud, hvordan mennesker opfører sig i en krise, hvordan de forsøger at komme på fode igen og ikke mindst zombier. Zombier er tilstede i alle noveller, enten som en direkte trussel eller mere i baggrunden, men trods alt altid til stede. Necropolis har både elementer fra horror og science fiction genren, og den bringer også nogle tunge emner ind som at miste dem man holder af og ensomhed.

Patrick Leis er bestemt en af de spændende danske forfatter inden for zombiegenren. Han har opbygget et stort interessant univers, og jeg krydser fingre for at sidste bind snart bliver udgivet, for den har jeg godt nok ventet længe på.


4/5 stjerner

Necropolis - De levende døde (Necrodemic #1) af Patrick Leis
Forlag: Valeta
Udgivet: 2016 / tidligere udgave 2008
ISBN: 9788771570687
239 sider

1 kommentar:

  1. I tillæg har den nye version af bogen også fået titel musik:-)= QR kode/link findes i starten af bogen.

    SvarSlet