Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

torsdag den 13. februar 2020

Nøkken af Åsa Larsson og Ingela Korsell

"Da Alrik og Viggos skole afholder sin årlige temadag ude på den frosne sø, sker der noget skrækkeligt. Alrik går gennem isen! Kan det være nøkken, det farlige vandvæsen, der ligger på lur i dybet? Samtidig er der kommet en ny slotsfoged på Gripsholm Slot, men der er noget skummelt ved ham. Og så er drengenes mor dukket op i Mariefred... med en slem overraskelse!"



⚬ Nidstangen ⚬ Grimmen ⚬ Mylingen ⚬ Bjæren ⚬ Gespenst 

Nøkken er 6. bind i serien om de to brødre Alrik og Viggo, og jeg vil anbefale at man læser serien i rækkefølge, for at få mest ud af bøgerne.

Vinteren har lagt sin kolde hånd over Mariefred, og Alrik og Viggos skole skal afholde den årlige temadag, hvor de skal lære at begå sig på isen og vinterbade. Alrik er ikke så vild med vand, så han vil helst undgå det både i flydende og frossen form. Og det er vist en meget god ide, da der er noget i vandet, der hiver folk under for at drukne dem. Alrik og Viggo får dog også andre ting at se til, da deres mor aflægger dem et overraskelsesbesøg, mens hun er på afvænning for et alkoholmisbrug.

Nøkken blander endnu en gang nordisk mytologi og folketro med den moderne verden. Den er desuden endnu en gang et godt miks af fantasy og gys, som bliver understøttet af Henrik Jonssons stemningsfyldte sort/hvide illustrationer.

Jeg kan rigtig godt lide at serien ikke er bange for at tage fat i problemer som kan være underlagt tabu, såsom at have en alkoholiseret forælder. Man kan især mærke Alriks modvilje til moren, og at hun kom på besøg. Derudover var der også en underliggende følelse af skam hos ham, for han holder jo af hende, og det hele bliver til et kaos af modstridende følelser. Viggo på den anden side er derimod meget glad for at moren er på besøg. Til gengæld er Viggos forhold til Hej-Henry ikke så godt for tiden, da Sortheksen har været på spil.
Der er faktisk flere af personernes forhold, der er under pres og det giver en rigtig god dynamik i fortællingen.
Man mærker også tydeligt at Sortheksen kommer tættere og tættere på. Hun trækker stadig i trådene, men det endelige oprør er på vej, og jeg glæder mig til at hun forhåbentlig snart kommer frem i lyset, så vi kan få hovedpersonernes reaktion på afsløringen.

Nøkken er lige så velskrevet som sine forgængere, og den har derudover et godt flow i fortællingen, der gør at man hurtigt får slugt siderne. Jeg vil anbefale den til alle børn fra 10 år og op, der elsker fantasy tilsat gys og lidt familiedrama.


3/5 stjerner

Titel: Nøkken // Originaltitel: Näcken
Forfatter: Åsa Larsson & Ingela Korsell // Illustrator: Henrik Jonsson
Serie: Pax #6
Originalsprog: svensk // læst på dansk
Forlag: Alvilda
Udgivet: 2016
ISBN: 9788771058499
Sideantal: 226

Ingen kommentarer:

Send en kommentar