Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

fredag den 24. februar 2023

Åmanden og Mosekonen af Sabrina Mose

"Åmanden og Mosekonen er begge ældgamle væsner, men nu er deres hjem og liv i fare. Den stigende forurening betyder, at naturens balance er forskubbet, og det eneste, der kan rette op på den, er ofre. Menneskeofre.
Men der er også andre trusler. Trusler som kommer indefra. For hvad sker der, når Åmanden handler mod sin natur? Og hvorfor bekæmper Mosekonen sin egen eksistens? Fælles for dem begge er, at de skal træffe en beslutning, der strækker sig udover både liv og død."


Åmanden og Mosekonen består af to noveller, som kan læses selvstændigt, men som foregår i det samme univers.
Både Åmanden og Mosekonen er væsner fra den danske folkeovertro. Mosekonen er nok den mest kendte, i hvert fald i den del af landet jeg er vokset op i, mens Åmanden lever en lidt mere anonym tilværelse. 
Jeg synes det er meget interessant, når forfattere dykker ned i den gamle overtro og de gamle folkefortællinger, og bruger elementer fra dem til at fortælle en historie, og dermed giver dem nyt liv. 

Den første fortælling har fokus på Åmanden, som i mange år har lokket mennesker med sit forheksende violinspil for derefter at drukne dem i søen. En dag møder han en ung kvinde, som han bliver betaget af, og det får ham til at stille spørgsmål.
Den anden fortælling har Mosekonen i centrum. Hun søger for at brygge tåge, som lokker ofre til mosen, hvor de dør og giver deres liv videre til mosen, planterne og dyrene. Tågen gør også at elverpigerne kan danse. Mosekonen har dog et ønske om at slippe ud af mosens fængsel og dø en endelig død.
Der er også et nutidsspor i begge fortællinger, men jeg synes desværre ikke rigtig at de fungerer optimalt. Det to spor bliver aldrig flettet ordentlig sammen, og nutidssporene virker derfor påklistret. Fokusset på forurening og den skade mennesker gør på naturen virker derimod meget godt.

Beskrivelserne af naturen er meget stemningsfyldte, og det føles næsten som om, at man bare kan række hånden frem og røre ved både søen og mosen. Det kunne jeg rigtig godt lide, for det fik søen og mosen til at virke som virkelig steder man kan besøge (hvis man da skulle have lyst til det). For stemningen er også meget dyster, da både søen og mosen kræver menneskeliv for at kunne overleve og for at stille deres sult.

Historierne skulle have været længere efter min mening, så man kunne komme mere ind under huden på Åmanden og Mosekonen. Jeg følte at det kun var overfladen, der blev kradset i.

Åmanden og Mosekonen er et spændende take, der bringer gamle folkeovertrosvæsner ind i en mere nutidig setting.


3,5/5 stjerner

Titel: Åmanden og Mosekonen
Forfatter: Sabrina Mose
Serie: Myternes stemme #1
Sprog: dansk
Forlag: Superlux
Udgivet: 14. september 2019
ISBN: 9788793796157
Sideantal: 166

Ingen kommentarer:

Send en kommentar