Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

fredag den 10. februar 2023

Og de blev lokket af Sidsel Sander Mittet

"I Bjerget, elvernes verden, kæmper adelskvinden Askatla for at hævne en uret begået af sin fosterbror.
I verden udenfor, menneskenes verden, hjemsøges ekssoldaten Johannes af mystiske drømme om en lokkende, gråøjet elverkvinde, mens den universitetsstuderende Sigrid forsøger at finde ud af, hvad der sker med hende. Hvorfor gør hun mænd skør af lyst? Hvad sker der med hendes ryg? Er hun overhovedet menneskeligt?"


[Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget]

Der har længe været krig i Bjerget, hvor elverne (eller ellefolket) lever. Bjergtagne mennesker bliver brugt til sex og som avlsdyr indtil de enten mister forstanden, livet eller begge dele. En gruppe elvere, anført af krigeren Illuge, har gjort oprør mod dette syn på mennesker. 
Askatla hører til oprørsgruppen, og hun indvilliger i at være spion ved hoffet, så hun kan skaffe nyttig viden til oprørene. 
Johannes er ekssoldat og har det lidt svært ved at finde sin plads i livet efter at have udsendt. Han har en sød kæreste i Sohrab, men han kan ikke fortælle sin far at han er homoseksuel.
Sigrid er studerende og ven med Sohrab, og en aften i byen ændrer hendes liv fuldstændig. Hun er nemlig ikke så menneskelig som hun troede, men derimod resultatet af et forhold mellem hendes mor og en elver.

Jeg elsker, når forfattere tager fat i de danske myter og overtro, og det må man sige at Sidsel Sander Mittet har gjort med Og de blev lokket. Hun har dykket ned i folkeviserne og overtroen og har skabt sit eget univers omhandlende ellefolket. 
Ellefolket eller elverne virker utrolig dragende på mennesker, som har meget svært ved at modstå denne magnetiske tiltrækning. Jeg kan rigtig godt lide at man tydelig kan mærke den fare som elverne udgør. Mennesker er nærmest chanceløse overfor dem, og de fleste elver ser ikke mennesker som andet end underholdning og et middel til at få børn.  

Historien forgår til dels i vores verden samt i Bjerget, som er elvernes verden. Jeg savnede dog noget mere worldbuilding, især når det kommer til Bjerget. Det er nemlig ikke et bjerg som sådan, men åbenbart et større område med forskellige geografiske lokationer, der er adskilt fra vores ved hjælp af en form for portal. Jeg synes det er lidt uklart, og jeg ville gerne have haft nogle mere uddybende beskrivelser. Jeg vil også gerne vide noget mere om elvernes skikke, for det ved vi heller ikke særlig meget om.

Fortællervinklen skifter mellem elveren Askatla, mennesket Johannes og efterkommeren Sigrid. Kapitlerne er forholdsvis korte, som giver nogle hurtige og hyppige skift i fortæller. På den ene side gør det, at man snildt kan læse mange sider, fordi bogens tempo føles hurtigt. På den anden side kan det også gå lidt for hurtigt nogle gange, for når man lige er i gang med en plottråd skifter man til anden og så den tredje og så fremdeles. Det kommer helt an på ens smag hvad man foretrækker.

Askatla og Sigrid er interessante karakterer, og jeg kunne meget godt lide deres historier. Johannes' historie ville jeg gerne kunne lide, men han var bjergtaget det meste af tiden, så jeg følte det var lidt svært at lære ham rigtig at kende for alvor. Men det gav grobund for flere konflikter.

Og de blev lokket er en god og underholdende begyndelse på en ny fantasytrilogi. Der er masser af magtkampe, intriger, sex og konflikter, der nok skal holde én fanget. 
Jeg er meget spændt på, hvad de næste to bøger kommer til at byde på.


4/5 stjerner

Titel: Og de blev lokket
Forfatter: Sidsel Sander Mittet
Serie: Bjergtaget #1
Sprog: dansk
Forlag: Facet
Udgivet: 21. februar 2019
ISBN: 9788793456488
Sideantal: 371

Ingen kommentarer:

Send en kommentar