Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

torsdag den 30. marts 2017

Stålhjerte af Brandon Sanderson

"I en nær fremtid har nogle mennesker fået særlige evner. De er forvandlet til episke, som styrer verden med hård hånd. Det tidligere Chicago er henlagt i evigt mørke og regeres hensynsløst af en af de mest magtfulde episke i verden, Stålhjerte. 
En lille gruppe frihedskæmpere nægter dog at inderlægge sig de episkes styrke og forsøger at udkæmpe en næsten umulig kamp mod overmagten. De den unge David slutter sig til 'Fortropperne' ændres magtbalancen, for David bærer på en hemmelighed, der kan være med til at styrte Stålhjertes regime."Jeg har hørt og læst mange rosende ord om Brandon Sanderson og hans bøger, men jeg har aldrig fået læst noget af ham. Og det til trods for at jeg længe har haft nogle af hans bøger stående på mine reoler. Måske fordi jeg ikke lige vidste hvor jeg skulle starte, måske fordi mange af hans bøger er af en ganske pæn størrelse. Men så en dag, så jeg på mit danske eksemplar af Stålhjerte og tænkte nu skal det være. Så jeg tog den ned fra hylden og slugte den på et par dage. I de dage befandt jeg mig en dystopisk verden, befolket af onde superhelte (kaldet episke), der bruger deres kræfter til at bekæmpe hinanden om magten samt til at undertrykke og dræbe de almindelig mennesker. Det er ikke helt klart hvordan de episke er opstået - der er dog forskellige teorier -  andet end de episke tidligere var almindelig mennesker der pludselig udviklede superkræfter og samtidig mistede deres medmenneskelighed som så har gjort dem virkelig onde og modbydelige. Og den ondeste episke i Newcago er Stålhjerte.
"Han [Stålhjerte] var klædt helt i sort og bar ingen maske, som de første episke ellers gjorde. Den tætsiddende trøje fremhævede en umenneskelig stærk og bred brystkasse. Bukserne sad løst om benene, og en strålende sølvkappe vajede bag ham. Han behøvede ingen maske. Denne mand havde ingen grund til at gemme sig." 
Men der er nogle der kæmper imod de episke, nemlig oprørsgruppen Fortropperne, som vores hovedperson David vil gøre alt for at blive en del af. David ønsker nemlig at dræbe Stålhjerte. Scenen er nu sat til en episk kamp.

Stålhjerte er ikke en bog, der kan læses stille, i hvert fald ikke for mit vedkommen. Jeg begyndte på den i toget til Odense, og jeg måtte bremse mig selv i at grine højlydt flere gange, så jeg ikke forstyrrede de andre pendlere. Til gengæld gik jeg over til at smile smørret i stedet for, og det ved jeg ikke om var bedre. Modtog i hvert fald nogle sjove blikke indimellem.
Men Stålhjerte har fart over feltet, så der er ikke tid til at ruge over sådanne trivielle ting. Jeg stoppede dog op engang imellem for lige at få vejret igen, og for at få læseoplevelsen til at vare lidt længere. Stålhjerte er fyldt med action, humor, og plottwists. Den var en virkelig god læseoplevelse.
David er en spændende hovedperson, der slet ikke er skrap på det med at bruge metaforer (det vil i hvert fald være en skam at sige). Jeg synes det indimellem tog lidt overhånd med Davids forsøg på at lave metaforer, for nogle gange var de ikke rigtig sjove, bare mere en forstyrrelse der rev mig ud af mit læseflow. Det var ret irriterende, men for det meste kunne jeg trods alt godt ignorere det.
David er besat af de episke, især Stålhjerte, og indsamler alt den viden om dem han kan få fat på. Han er også besat af Fortropperne, der også er en herlig blanding af (skøre) personligheder. De havde et helt fantastisk forhold til hinanden, som læseren bliver trukket ind i og får lyst til at være en del af.

Jeg vil helt klart anbefale Stålhjerte. Den er simpelthen så sjov og fantasifuld. Verden har helt klart brug for flere superheltefortællinger blandet med fantasy, science fiction og dystopi. Eller det har jeg i hvert fald, så jeg vil fluks gå videre med den næste bog i serien.
"Jeg har set Stålhjerte bløde"

4/5 stjerner

Stålhjerte (Fortropperne #1) af Brandon Sanderson / Originaltitel: Steelheart
Originalsprog: amerikansk / læst på dansk
Forlag: Dreamlitt
Udgivet: 16. februar 2015 (denne udgave) / oprindelig udgivet 2013
ISBN: 9788793010765
376 sider

Bogen er en gave fra forlaget

2 kommentarer:

  1. Jeg har aldrig læst noget af Brandon Sanderson, som du siger, det kan være svært at finde ud af, hvor man skal starte. Men kan huske, der blev talt om de her bøger til Bogbloggertræffet sidste år, og de lød ret sjove. Og den her anmeldelse får Stålhjerte til at lyde som et fint sted at starte. Måske skulle jeg forsøge at få dem klemt ind i min kalender :D

    SvarSlet
    Svar
    1. Det synes jeg helt bestemt du skal. De er så sjove :) Har også hørt at Warbreaker er virkelig god, men har dog endnu ikke selv fået læst den, men regner med at nå den i år.

      Slet