Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

tirsdag den 20. september 2016

De døde vågner af Line Kyed Knudsen

"Alting bryder sammen, da en mystisk og dødelig epidemi breder sig med lynets hast. Tilbage står Emily. Det er hendes 18 års fødselsdag, men der er ingen at fejre den med. Hendes familie og venner er døde og den smukke, drømmende Anthony, som betyder så meget for hende, er forsvundet. Emily må finde ud af, om hun er den eneste, der har overlevet, og hvorfor. Men sandheden er langt mere uhyggelig, end hun aner..."

Alt starter ganske normalt for Emily. Hun er til fest, godt nok hos Palina, som hun ikke kan lide, men Emilys bedste veninde, Maria er der, og det er den lækre Anthony også. Han er godt nok kæreste med Palina, men derfor kan man jo godt flirte lidt. Men det forbliver ikke ved at være normalt for Emily og de andre. Folk begynder at blive syge, der er ingen hjælp at hente, og så begynder folk at dø. Desværre forbliver de ikke døde, men genopstår som zombier, og nu skal der kæmpes for at overleve.

Det er ingen hemmelighed at jeg er glad for zombiehistorier, og har derfor læst mange zombiebøger og set en del zombiefilm. Derfor er mine forventninger også nogle gange rimelig høje. Jeg vil sige at De døde vågner ligger i den lette ende af zombieskalaen. Den bliver bare aldrig rigtig farlig eller grum. Jeg følte lidt at de vigtigst personer på en måde var fredet, og det synes jeg var en skam. Jeg ville gerne være nervøs for om en person overlever eller ej, bliver til en zombie eller ej, men den følelse oplevede jeg desværre bare aldrig rigtig. Jeg tror bare, at er jeg er vant til at flere mennesker dør i de zombieromaner, jeg læser.

Emily var en lidt mærkelig hovedperson for mig. På den ene side mindende hun mig om den klassiske teenager, der har venner, "fjender", drømmen hun jagter uden nåde (hun vil gerne være læge), samt en sød fyr, som hun gerne vil være kæreste med. Og da verden bryder sammen holder hun stadig fast i det. Og det er både godt og dårligt. Godt fordi det gør at hun har noget at kæmpe for, dårligt fordi hun gør nogle virkelig dumme valg undervejs (nogle der burde få hende eller andre slået ihjel). Og ikke mindst hendes fokus på hvem Anthony er kæreste/kysser med burde måske ikke være så vigtigt i forhold til at skaffe mad, vand og et sikkert sted ifølge min mening.
Generelt synes jeg at nogle af karakterne opførte sig en smule barnligt til tider i hvert fald i forhold til deres alder (18+). Og det er en stresset situation de befinder sig, men deres opførelse svarer ikke altid til, hvordan de bedst kan overleve. Men der er også nogle stærke individer imellem, Rose blandet andet, der gør det der skal til for at overleve. Så jeg håber bare at de andre lærer af hendes eksempel hen af vejen.

I De døde vågner flyder sproget og man vendte siderne hurtigt efter hinanden. Det er en rigtig letlæst young adult roman med en rigtig spændende historie. Jeg synes ideen med meteoren og det hvide støv er virkelig interessant, og jeg vil gerne vide, hvordan ideen udvikler sig i næste bog. 

De døde vågner er en ganske fin og underholdende young adult zombieroman med en mulig forklaring på zombieproblemet som jeg ikke er stødt på før. Og jeg vil meget gerne læse videre.
Jeg håber bare at Emily i den næste bog, Himlen brænder, udvikler sig til en sej kvinde, der sparker zombierøv!


3/5 stjerner

De døde vågner (Hvidt støv #1) af Line Kyed Knudsen
Forlag: Gyldendal
Udgivet: 2015
ISBN: 9788702169232
237 sider

Ingen kommentarer:

Send en kommentar