Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

onsdag den 24. november 2021

Det gule tapet af Charlotte Perkins Gilman

"Hovedpersonen er sammen med sin lægeægtemand afskåret fra omverdenen i en afsidesliggende sommerresidens. Hun er patient, han behandler. Men hvor lurer den sande fare? I hendes eget sind, i ægtemandens tvangsbehandling – eller i tapetet?"


Det gule tapet er en gotisk novelle som første gang blev udgivet i 1892. I 2020 blev den genoversat og udgivet på dansk.

Hovedpersonen er en kvinde, der bliver tvungen på hvilekur af sin lægemand. De har lejet et hus, og kvinden kommer i isolation i et værelse med et gult tapet. Her skal hun hvile sig og komme til kræfter igen. Manden har derover forbudt hende at skrive (hun er forfatter), for det ikke vil være gavnligt for hendes helbredelse. Han tror heller ikke på at hun er rigtig syg.  Hun trodser dog hans forbud og fører en hemmelig dagbog, og det er igennem denne dagbog, at vi får hendes historie. Hun beskriver det værelse, hvor hun er isolation, og især det gule tapet, der pryder væggene. Hun bliver mere og mere besat af det gule tapet, som også begynder at ændre og forandre sig, jo længere hun opholder sig i rummet.

Jeg har længe haft lyst til at læse Det gule tapet, for jeg havde hørt at den skulle være rigtig uhyggelig. Og det var den. Den var virkelig skræmmende og nervepirrende. Den er også ret kort, så det tog ikke lang tid at komme igennem den. Men selvom den var hurtig at læse betyder ikke at jeg er færdig med den endnu. Der er rigtig mange forskellige lag i den, som man kan tage fat i og analysere, hvis man har lyst til det. Det er i hvert fald noget jeg har lyst til at gøre på et tidspunkt.

Novellen er utrolig velskrevet og fængende. Sproget føles nutidigt, selvom den er er skrevet for over hundrede år siden. Det tager også flere relevante temaer op, såsom mænds kontrol over kvinder, psykisk sygdom, natur, moderskab og tvang. Denne udgave indeholder også et efterord skrevet af Kasper Opstrup, som man kan læse, hvis man har lyst.

Det var en meget stærk læseoplevelse, som stadig sidder i mig. Så vil du gerne læse en skræmmende novelle, kan jeg anbefale Det gule tapet.


4/5 stjerner

Titel: Det gule tapet // Originaltitel: The Yellow Wall-Paper
Forfatter: Charlotte Perkins Gilman
Serie: -
Originalsprog: engelsk // læst på dansk 
Forlag: Escho
Udgivet: 12. november 2020 (denne udgave) // oprindelig udgivet 10. januar 1892
ISBN: 9788794026048
Sideantal: 52

Ingen kommentarer:

Send en kommentar