Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

onsdag den 17. november 2021

Underfulde Mørke af Emil Blichfeldt

"Jeg fatter stadig ikke, hvorfor Arthur bare forsvandt. Min bedste og særeste ven, der altid bare var der. Lige indtil han ikke var det længere. Jeg kan ikke lade være med at tænke, at det er min skyld. Men er han virkelig død?"


Underfulde Mørke er en ny dansk fantasytrilogi, der henvender sig til større børn og unge. Den består af bøgerne Udvalgt?Uvirkeligheden og Katarsis, og er skrevet af Emil Blichfeldt og illustreret af Lykke Bianca. 

Mads' ven Arthur er forsvundet, og politiet står på bar bund. Mads føler at det er hans skyld, fordi han har fået en kæreste og derfor ikke har brugt så meget tid sammen med Arthur. For at få en form for afslutning samt forsøge at få bugt med den dårlige samvittighed, tager Mads hjem til Arthurs morfar. Her finder Mads spor, som Arthur har lagt ud, som han begynder at følge. Mads er dog langt fra den eneste, som leder efter Arthur og snart bliver også Gwen, Lance og Asbjørn hevet ind i jagten, og de må lære at samarbejde, hvis de vil gøre sig håb om at overleve.

Jeg vidste ikke rigtig, hvad Underfulde Mørke var, da jeg første gang så den på biblioteket. Faktisk så jeg først bind 2, som jeg synes havde en meget interessant forside, og så måtte jeg jo på jagt efter bind 1 og 3. Og da jeg endelig havde fundet dem, lånte jeg dem med hjem og gik i gang med at læse. 
Udvalgt? starter i vores verden, vores virkelighed, hvor det er mysteriet om Arthurs forsvinden, der er drivkraften og så Mads' (og senere de andre karakterers) jagt efter spor. Mads, Gwen og Lance har alle spillet bordrollespil med Arthur, hvor Arthur er gamemaster og de andre er spillere. De har dog ikke spillet på samme tid, og det er kun Gwen og Lance, der kender hinanden på forhånd. Asbjørn bliver involveret lidt ved et tilfælde, og fordi nogle monstre bortfører hans lillebror. 
I Uvirkeligheden er vores helte kommet igennem en portal til Uvirkeligheden. Uvirkeligheden er en magisk verden, som de alle indtil da, troede bare var noget Arthur havde fundet på. For at overleve i denne nye virkelighed er de nødt til at indsamle magiske genstande og træne de kræfter, der lurer lige nedenunder deres hud. Katarsis er kulminationen på hele sagaen, og som jeg ikke vil skrive mere om her, så den må du selv læse ;) (Faktisk kan du nemt snuppe alle tre, når du nu er i gang).

Jeg kunne rigtig godt lide at forfatteren inddrager elementer fra spil og bordrollespil, såsom at heltene skal samle loot, skatte samt level up for at kunne klare überbossen. Det mindede mig om de dage, hvor jeg spillede World of Warcraft. Det kommer til syne ved at vores helte skal gå igennem en del prøvelser, både fysiske og psykiske, før de når deres mål.

Synsvinklen skifter hele tiden, hvilket fungerer rigtig godt. Vi kommer til at lære karakterne ret godt at kende, og mine favoritter var nok Mads og Lance. Jeg synes nogle gange at Gwen blev lidt for manipulerende (jeg ved godt at det var hendes største karaktertræk), men det blev lidt for meget og nogle steder. Asbjørn blev heller aldrig en favorit, men det er mere fordi jeg synes, at han opførte sig pænt irriterende flere gange (og igen jeg ved godt at han ikke kom fra et rart hjem, så der er en grund til, han er som han er), men det blev altså en tand for meget nogle gange. Men det vigtigste jeg vil fremhæve er, at karakternes personlighed skinner igennem, når det er deres tur til at fortælle.

Emil Blichfeldt skriver godt, og teksten er let at læse. Der er masse af action og spænding, og der er et fint flow i fortællingen. Lykke Bianca har gennemillustreret bøgerne, og hendes illustrationer er med til at sætte en stor fed prik henover i'et. Det er nogle virkelig lækre illustrationer, der fanger Blichfeldts ord utrolig godt. Jeg kunne også rigtig godt lide at illustrationerne var sort/hvide i den først bog (altså i vores virkelighed), hvorefter de var i farver, der heltene drog til Uvirkeligheden. Det var et mega godt fortællertrick. 

Underfulde Mørke er en spændende og underholdende trilogi, der har fokus på venskab og samarbejde.  Det er en rigtig fin serie til målgruppen, som godt kan lide ikke alt for lange fantasyserier. 


3/5 stjerner

Titel: Udvalgt?
Forfatter: Emil Blichfeldt // Illustrator: Lykke Bianca
Serie: Underfulde Mørke #1
Sprog: dansk
Forlag: Calibat
Udgivet: 21. juli 2021
ISBN: 9788793728561
Sideantal: 104

3/5 stjerner

Titel: Uvirkeligheden
Forfatter: Emil Blichfeldt // Illustrator: Lykke Bianca
Serie: Underfulde Mørke #2
Sprog: dansk
Forlag: Calibat
Udgivet: 21. juli 2021
ISBN: 9788794164092
Sideantal: 152

3/5 stjerner

Titel: Katarsis
Forfatter: Emil Blichfeldt // Illustrator: Lykke Bianca
Serie: Underfulde Mørke #3
Sprog: dansk
Forlag: Calibat
Udgivet: 21. juli 2021
ISBN: 9788794164108
Sideantal: 168

Ingen kommentarer:

Send en kommentar