Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

mandag den 7. februar 2022

Min mørke Vanessa af Kate Elizabeth Russell

"2000. Vanessa Wye var 15 år, da hun indledte et forhold til sin lærer, Jacob Strane. Han var 42. Og det var et forhold baseret på kærlighed.
Sytten år senere anklages Strane for seksuelt overgreb af en anden tidligere elev. Vanessa er chokeret og har svært ved at tro på, at anklagen kan være sand; hun opfatter stadig Strane som sin første, store kærlighed.
Men i takt med at flere oplysninger kommer frem, tvinges hun til at revurdere og gentænke sit eget forhold til Strane. Hvordan startede det? Hvem forførte hvem? Og hvor meget ville hun det selv? Samtidig er hun nødt til at genskrive historien om sig selv og overveje, om også hun er et offer?"


Jeg har længe haft lyst til at læse Min mørke Vanessa af Kate Elizabeth Russell, og nu har jeg endelig fået gjort noget ved sagen. Det var en virkelig overvældende læseoplevelse, som vækkede mange følelser i mig.
Flere steder bliver Min mørke Vanessa kaldt vores tid Lolita, og Lolita af Vladimir Nabokov bliver, da også flittig nævnt og brugt i romanen. Det er flere år siden, jeg sidst læste Lolita (jeg har dog planer om at genlæse den næste år), og det er nemt at se, hvorfor sammenligningerne opstår.

Den 15-årige Vanessa går på privatskolen Browick. Hun er meget god til at skrive, men holder sig meget for sig selv, og har ikke rigtig nogle venner. Det opdager hendes engelsklærer 42-årige Jacob Strane, og det udnytter han. De indleder et seksuelt forhold, som kommer til at præge Vanessas liv. For da en anden tidligere elev 17 år senere står frem og beskylder Strane for seksuelt overgreb, kan Vanessa ikke få det til at passe med det billede hun har af Strane. Var hun selv et offer?

Romanen bliver fortalt i to spor. Et der foregår i fortiden (kronologisk fra år 2000-2007), og et der foregår i romanens nutid (år 2017). Fortællersporet skifter således frem og tilbage mellem fortiden og nutiden. Det fungerer vældig godt, da man både får hendes tanker som en ung pige på 15 år, og som en kvinde på 32 år. Spændingen bliver også nærmest ulidelig, mens historien skifter frem og tilbage mellem de to tidsspor. Sammen med Vanessa kommer man (måske) til sidst frem til en erkendelse.
Man kommer helt ind under huden på Vanessa, og det er vild oplevelse. Hun er en interessant og kompleks person. Hun forførte mig og endte med at stå lyslevende foran mig. 

Min mørke Vanessa er en meget foruroligende og hjerteskærende roman. Sproget er indtagende og helt igennem fantastisk. Jeg var fanget fra første side. Det er en roman, som jeg stadig tænker på, fordi der er simpelthen så mange lag og hemmeligheder i den. Jeg kan nemt forestille mig at jeg vil genlæse den om et par år. Det er en barsk, men vigtig roman, som fortjener at blive læst.


4/5 stjerner

Titel: Min mørke Vanessa // Originaltitel: My Dark Vanessa
Forfatter: Kate Elizabeth Russell
Serie: -
Originalsprog: engelsk // læst på dansk 
Forlag: Lindhardt og Ringhof 
Udgivet: 14. maj 2020 (denne udgave) // oprindelig udgivet 10. marts 2020
ISBN: 9788711911167
Sideantal: 400

Ingen kommentarer:

Send en kommentar