Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

onsdag den 9. februar 2022

Ødemark af Stina Jackson

"I det nordligste Sverige ligger den lille by Ødemark. Den består af fjorten gårde, hvoraf kun fem er beboede. På en af disse bor Liv med sin gamle, sære far Vidar og sin teenagesøn Simon. De er en usædvanlig familie, og Liv kan ikke undgå at bemærke kundernes blikke og hvisken, når hun arbejder aftenvagt på benzintanken. Folk i det lille samfund undrer sig over, hvorfor Liv aldrig er flyttet hjemmefra, heller ikke efter hun fik Simon. De taler også om Vidars formue, de mange penge, han ikke nænner at bruge af, og hvor lette ofre den lille familie må være..."


På Krimimessen i 2019 hørte jeg Stina Jackson fortælle om sin debutroman Sommermørke, og lige siden har jeg haft lyst til at prøve kræfter med hendes bøger. 

Ødemark er hendes anden roman. Den foregår i et lille nordsvensk samfund, hvor de fleste kender hinanden, og hvor det kan være svært at bryde den sociale arv. Liv bor hjemme hos sin dominerende og usympatiske far Vidar, sammen med teenagesønnen Simon. Vidar kontrollerer den lille familie med hård hånd, især Liv. Hun har tidligere gjort adskillige forsøg på at forlade faren og det lille samfund, men hver gang har faren hentet hende tilbage. De fleste i samfundet har et horn i siden på Vidar, og mener også at han gemmer på en formue. En dag forsvinder Vidar og rygterne begynder at svirre.

Nu står der godt nok spændingsroman på forsiden, men det vil jeg nu ikke kalde Ødemark. Den er skam spændende, men den er ikke, hvad jeg forbinder med spændingsromaner, hvor der er typisk er fart og tempo på handlingen det meste af tiden. Derimod bliver Ødemark fortalt i et roligt tempo. Stemningen bliver mere og mere knugende og fortættet, og som læser frygter man til tider det værste. Der er mange hemmeligheder i det lille samfund, og de dukker frem én for én. Der var dog en hemmelighed, som ikke rigtig blev besvaret i hvert fald ikke direkte, men som jeg kun kunne gætte mig til. Jeg kunne måske godt have tænkt mig et mere klart svar, men det fik jeg desværre ikke.

Ødemark er meget velskrevet. Sproget er billedskabende, og det er ganske let at forstille sig de øde skove, og de mennesker, der bor der. Det er en psykologisk roman, hvor der har fokus på mennesker, og knap så meget på opklaringen af Vidars forsvinden. Den er blot afsættet til at skabe interessante karakterer. Leder du efter en roman, der har fokus på dysfunktionelle familier, rygter og hemmeligheder, kan jeg anbefale dig at prøve kræfter med Ødemark.


4/5 stjerner

Titel: Ødemark // Originaltitel: Ödesmark
Forfatter: Stina Jackson
Serie: -
Originalsprog: svensk // læst på dansk 
Forlag: Lindhardt og Ringhof 
Udgivet: 1. september 2020
ISBN: 9788711916858
Sideantal: 368

Ingen kommentarer:

Send en kommentar